AI sköter gränskontrollen

pinocchio som leksak ligger och tittar upp i luften med armarna bakom huvudet.jpg

Om du ska in i Lettland, Ungern eller Grekland kan du nu stöta på digital patrull. Gränserna kommer nämligen att bemannas av en AI som ställer frågor till personer som ska in i landet.

”Vad finns i din resväska? Om du öppnar din resväska och visar mig vad som finns i den, kommer innehållet då bekräfta att du talar sanning?”

Robotiserad lögndetektor

Det är några av frågorna Iborderctrl kan ställa till personer som ska in i Lettland, Ungern eller Grekland, enligt det vetenskapliga magasinet New Scientist. Den mjukvarubaserade AI-roboten, som ska fungera som en sorts robotiserad lögndetektor, har utvecklats av den ungerska polisen och kommer till en börjat att testas under en sex månader lång pilot.

– Vi använder oss både av redan befintlig och nyutvecklad teknik för att förstärka vår gränskontroll och bli mer träffsäkra och effektiva. Systemet kommer att samla data om biomarkörer som tyder på att någon ljuger, säger projektkoordinatorn George Boultadakis på European Dynamics i Luxembourg i ett pressmeddelande från Europeiska Kommissionen.

Måste tränas upp mer

Iborderctrl ska kunna urskilja 38 olika ansiktsuttryck och har tränats på att avgöra om det är ett uttryck som är vanligt att människor gör när de ljuger. Än så länge är algoritmen inte tillräckligt vass, och har skapats på data från ett experiment med blott trettio personer.

Dessutom visste personer att det var ett experiment och en lögn i ett sådant sammanhang skiljer sig från hur man beter sig när man ljuger för att verkligen försöka komma undan med något. Förhoppningen är att ju mer träning den får desto bättre kommer den att bli på att upptäcka lögn.

Idag har den en träffsäkerhet på 76 procent, men Keeley Crockett på Manchester Metropolitan University i Storbritannien och som varit med och utvecklat roboten, är tämligen säker på att den siffran kommer att stiga till 85 procent, vilket förstås inte heller är tillräckligt högt för att den ska kunna stå på egna ben.

Om man klarar testet i dagsläget får man en QR-kod och får lov att passera. Klarar man det däremot inte blir roboten mer seriös i sin ton och man får då möta en mänsklig gränsvakt som tar över bedömningen. Än så länge kommer alltså inte roboten ensam kunna neka någon tillträde att komma in i något av länderna.

Källa: Gizmodo

2 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng