Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges nya revisorer

De nya dataskyddsombuden ska stå på medborgarens sida. En av utmaningarna för kommunernas dataskyddsombud är förstå att det är en revisorsroll man har och att inte skapa processer som man själv ska granska. Det menar Christer Granqvist, dataskyddsombud för Ludvika och Smedjebacken.

– Det är ju många som kommer och drar i dataskyddsombudet. De vill ha hjälp med avtal eller i konsekvensbedömningar. Ludvika och Smedjebacken är inte så stora kommuner, men vi har trots allt 36 000 invånare och över 3 000 anställda, säger Christer Granqvist, dataskyddsombud för Smedjebacken och Ludvika kommun.

Vad är viktigt i din roll som dataskyddsombud?

– Jag har arbetat mycket med kompetens och träffat alla ledningsgrupper och politiker i bägge kommuner under det senaste året och berättat vad lagen kräver av oss. Jag har också bildat ett team med medarbetare som stöttar mig. I Ludvika kommun har jag 20 personer som är handplockade av förvaltningscheferna ute i verksamheterna, och 15 personer i Smedjebacken med liknande roller. Det är mitt operativa team och blir mina ögon och öron i vardagen inom olika områden.

Vilka områden då?

– Det är ju lag på att föra registerförteckningar. Under PUL tittade man på strukturerad data som ofta delades upp i datasystem och databaser. Men med GDPR har det undantaget försvunnit och vi måste titta på alla processer. Det gör att förteckningar över personuppgiftsbehandlingar är ganska omfattande och där har vi lagt ner mycket arbete i våra två kommuner. Ett annat område är att se till att ha aktuella biträdesavtal med alla externa leverantörer. Och som ett tredje moment arbetar vi med konsekvensbedömningar för alla förändringar och om det kan innebära en hög risk för de registrerade. Allt syftar ju till att skapa förtroende. I min roll som dataskyddsombud står jag på människornas sida. Både som medborgare och som anställda och jag ska värna om deras trygghet och se till att kommunerna lever upp till lagkraven.

Hur ser utmaningarna ut generellt?

– När jag pratar med kollegor i Sverige så upplever många att en utmaning är att förstå rollen som DPO. Att det är en revisorsroll och att man inte kan försätta sig i sitsen att man själv ska skapa de strukturer och processer som sen ska revideras.

11 december 2018 Uppdaterad 12 december 2018 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Fredrik Kron, Mostphotos

Rekommenderad läsning

öron på hund mot gul bakgrund.jpg
video

Lyssna in skyddet

27 feb 2020 säkerhet

Utvecklingen inom it-säkerhet går snabbt och att omge sig av kompetenta personer och lyssna på experter är två centrala delar för all verksamhet Det menar Pierre Pilstål, CIO, Plockmatic Group.

kaveh2WEBB.jpg

Hackarens krig mot cyberattacker

15 sep 2017 säkerhet

Mixa superhackaren Lisbeth Salander med en hemlig agent och resultatet blir Kaveh Hoodeh. När den vita hackaren är klar med ett it-system har säkerheten mot cyberattacker förbättrats.

smedjebacken stationshus.jpg

Digitala Smedjebacken driver på Dalarna

28 aug 2017 digit

Smedjebackens kommun har anordnat eventet Digitala Smedjebacken där representanter från alla Dalarnas kommuner var på plats. Tanken var att försöka hitta inspiration samt formulera tankar och idéer kring hur kommunerna kan samverka och stå sig digitalt. 

snip smedjebacken kjellberg.JPG
video

"Digitalisering handlar om ledarskap"

8 jun 2017 ledarskap

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

snip ledesma.JPG
video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

Massa Pengar På Hög. Dollardollardollar

Cyberattacker som service

5 mar 2021 digit

Två av tre ransomware-attacker utförs av cyberkriminella som inte har utvecklat den skadliga koden själva, utan har köpt tjänsten via till exempel dark web. Det visar en rapport som går igenom cyberattacker 2020.

Konsert 960640

Covidpass med blockkedja

4 mar 2021 säkerhet

Delstaten New York har börjat testa en app baserad på blockkedjeteknik som påvisar ifall personer har tagit vaccin mot covid-19 eller mottagit ett negativt provresultat. Appen ska snabba på öppnandet av samhället. 

Klocka 960640

126 000 hot/minut

25 feb 2021 säkerhet

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.