Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Sveriges nya revisorer

De nya dataskyddsombuden ska stå på medborgarens sida. En av utmaningarna för kommunernas dataskyddsombud är förstå att det är en revisorsroll man har och att inte skapa processer som man själv ska granska. Det menar Christer Granqvist, dataskyddsombud för Ludvika och Smedjebacken.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Mostphotos 11 december 2018 säkerhet

– Det är ju många som kommer och drar i dataskyddsombudet. De vill ha hjälp med avtal eller i konsekvensbedömningar. Ludvika och Smedjebacken är inte så stora kommuner, men vi har trots allt 36 000 invånare och över 3 000 anställda, säger Christer Granqvist, dataskyddsombud för Smedjebacken och Ludvika kommun.

Vad är viktigt i din roll som dataskyddsombud?

– Jag har arbetat mycket med kompetens och träffat alla ledningsgrupper och politiker i bägge kommuner under det senaste året och berättat vad lagen kräver av oss. Jag har också bildat ett team med medarbetare som stöttar mig. I Ludvika kommun har jag 20 personer som är handplockade av förvaltningscheferna ute i verksamheterna, och 15 personer i Smedjebacken med liknande roller. Det är mitt operativa team och blir mina ögon och öron i vardagen inom olika områden.

Vilka områden då?

– Det är ju lag på att föra registerförteckningar. Under PUL tittade man på strukturerad data som ofta delades upp i datasystem och databaser. Men med GDPR har det undantaget försvunnit och vi måste titta på alla processer. Det gör att förteckningar över personuppgiftsbehandlingar är ganska omfattande och där har vi lagt ner mycket arbete i våra två kommuner. Ett annat område är att se till att ha aktuella biträdesavtal med alla externa leverantörer. Och som ett tredje moment arbetar vi med konsekvensbedömningar för alla förändringar och om det kan innebära en hög risk för de registrerade. Allt syftar ju till att skapa förtroende. I min roll som dataskyddsombud står jag på människornas sida. Både som medborgare och som anställda och jag ska värna om deras trygghet och se till att kommunerna lever upp till lagkraven.

Hur ser utmaningarna ut generellt?

– När jag pratar med kollegor i Sverige så upplever många att en utmaning är att förstå rollen som DPO. Att det är en revisorsroll och att man inte kan försätta sig i sitsen att man själv ska skapa de strukturer och processer som sen ska revideras.

Rekommenderad läsning

kaveh2WEBB.jpg

Hackarens krig mot cyberattacker

15 sep 2017 säkerhet

Mixa superhackaren Lisbeth Salander med en hemlig agent och resultatet blir Kaveh Hoodeh. När den vita hackaren är klar med ett it-system har säkerheten mot cyberattacker förbättrats.

snip ledesma.JPG
video

Gävleborg säkrar upp backup-miljön

22 sep 2016 säkerhet

Region Gävleborg ska ha klart sin nya backupmiljö till årsskiftet. Bytet ska leda till en ökad trygghet både hos de som utvecklar systemen, de som jobbar med dem och de som systemen berör.

snip smedjebacken kjellberg.JPG
video

"Digitalisering handlar om ledarskap"

8 jun 2017 ledarskap

Förändring inom it-branschen är konstant - det finns alltid något på agendan att jobba med. Christer Granqvist, digital strateg Smedjebackens kommun, och Johanna Kjellberg, CIO Atea, diskuterar hur man får med sig hela organisationen vid stora omfattande förändringar.

smedjebacken stationshus.jpg

Digitala Smedjebacken driver på Dalarna

28 aug 2017 digit

Smedjebackens kommun har anordnat eventet Digitala Smedjebacken där representanter från alla Dalarnas kommuner var på plats. Tanken var att försöka hitta inspiration samt formulera tankar och idéer kring hur kommunerna kan samverka och stå sig digitalt. 

kristianstad arena snip.JPG
video

Kristianstad Arena satsar på nytt nät

30 sep 2016 digit

Kristianstad Arena har börjat använda sig av ett nytt trådlöst nät med bredare kapacitet och där tillämpningarna ska öka betänkligt, men det finns fortfarande utmaningar kvar. 

UmeaEnergi_960x640.jpg

Umeå Energi skapar smarta hem

12 okt 2016 digit

Umeå Energi digitaliserar och kommer att fokusera på mobilitet samt kommunicera med smarta hem framöver.
- Vi spanar på lösningar där vi kan sätta upp sensorer hos våra kunder för att övervaka till exempel inomhustemperaturen, slår det larm kan vi agera, säger Dirk Mottmann på Umeå Energi.

polis-sergels-torg_960x640.jpg

Skydda dig mot digitala bedrägerier

12 dec 2016 Säkerhet

Id-kapningar ökar med cirka 15 procent i Sverige per år och alltifrån vd-bedrägerier, phishing och ransomware blir vanligare. Mest dramatiska utvecklingen finns dock kring köp med andra personers kreditkortsuppgifter - som ökar med 50-60 procent.
– Ha ditt kort spärrat mot internetköp och handla på sidor som erbjuder 3D-Secure, tipsar Jan Olsson, förundersökningsledare på Nationell bedrägericentrum på Polisen.

tåg 960640.jpg

Efter GDPR - nu kommer NIS-direktivet

1 mar 2017 säkerhet

EU:s nya NIS-direktiv innebär att alla viktiga samhällsaktörer nu måste visa upp att de kontinuerligt arbetar med säkerheten i sina it-system - allt på grund av den ökade hotbilden utifrån. 

gdpr foto .jpg

5 tips hur du snabbt får koll på GDPR

6 apr 2017 säkerhet

Många är stressade inför starten av GDPR men det finns smarta metoder att ta efter. Region Västmanland är nästan klara med sitt arbete och här finns deras rekommendationer.