Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facklig koll på GDPR

Precis som för alla andra organisationer kommer GDPR även påverka landets alla fackförbund. Moa Mörner, blivande dataskyddsombud för bland annat Seko och Svenska Byggnadsarbetareförbundet, hoppas på en bra praxis för att säkerställa personuppgifterna för 250 000 medlemmar.

– Medlemskap i fackförbund är en känslig uppgift enligt GDPR och tidigare PUL. Det är en speciell förutsättning som gör att det ställs högre krav på hur man hanterar medlemmarnas personuppgifter, säger Moa Mörner, blivande dataskyddsombud på och för Fasabf6, en organisation som ägs av sex fackförbund, däribland Seko, Svenska Målareförbundet och Svenska Byggnadsarbetareförbundet.

Vad är det största problmet för dem du hjälper med GDPR?

– Överhuvudtaget, även utanför fackföreningsvärlden, är det många som är konfunderade kring vad den här lagen kommer att innebära i praktiken. De gäller för de blivande dataskyddsombuden och andra som jobbar med GDPR i andra sammanhang, men också för Datainspektionen tror jag, som ju är tillsynsmyndighet. De har fått göra ett stort arbete för att förstå vad den här lagstiftningen kan komma att landa i och vad den betyder för just dem. På så sätt väntar vi alla på svaren, praxis och mer vägledning, och ser fram emot att få det.

Fasabf6

Fasabf6 representerar Svenska Byggnadsarbetareförbundet, SEKO Service- och kommunikationsfacket, Svenska Elektrikerförbundet, Fastighetsanställdas förbund och Svenska Målareförbundet, vilket motsvarar ungefär 250 000 medlemmar runt om i landet.

Vad innebär GDPR för ett fackförbund?

– GDPR tar ju sikte mot individens rätt till sina personuppgifter och här sker ju en stor förändring. Om man tidigare arbetat med marknadsföring har man kunnat köpa en lista med personuppgifter och siktat in sig på de personerna för att sälja en vara eller tjänst. Men nu när denna förordning träder i kraft i hela EU får vi ett skifte till att individen äger personuppgiften, och vi har den till låns. Det är en jätteförändring.

Läs mer: Jakten på säkerhet

Varför är fackförbundstillhörighet en känslig uppgift?

– När exempelvis nazisterna kom till makten i Tyskland tog de medlemsmatriklar för att ta reda på vilka personer man skulle trakassera och förfölja, så på så sätt är det en väldigt svart historia som ligger bakom detta. Det är till och med så att det fortfarande finns delar av världen där detta fortfarande är väldigt känsligt, och utsatt och förenat med hot mot liv och hälsa att organisera sig på arbetsplatser för sina grundläggande mänskliga rättigheter. Utifrån det är det en känslig personuppgift.

Läs mer: Hotet från kreativ personal

Finns det andra förändringar du skulle uppmuntra efter GDPR?

– Det skulle vara bra om det kom en likriktning och praxis för hur vi ska hantera GDPR och hur vi i praktiken ska förstå hur vi gör med GDPR inom branschen. Fackföreningsvärlden jobbar med det här och centralorganisationerna möts också för att arbeta med dessa frågor. Det ska gärna också matcha med den svenska modellen som ju är väldigt unik. Vi ska ju ta den här EU-förordningen och applicera den på en verksamhet som är i den svenska modellens ljus. Det är en utmaning i sig.

Läs mer: Vi försökte skydda känslig information

Läs mer: IoT är årets största hot

Vad tror du händer framöver?

– Jag vet att det pågår olika arbeten med att ta fram praxis, exempelvis inom LO, TCO och Saco, alltså centralorganisationer, för alla fackföreningar i Sverige. Dessa pratar ju också med varandra, så där pågår ett jätteviktigt arbete.

26 april 2018 Uppdaterad 27 januari 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Eu Ladyjustice Schrems
Voister förklarar

Schrems II-domen

22 feb 2021 säkerhet

Schrems II-domen från juli 2020 innebär att det är betydligt svårare att använda amerikanska molntjänster. Men vad betyder domen för dig, hur kom den till och varför heter den Schrems II? Voister förklarar det du behöver veta.

people-cloud-960640.jpg

Forskning för säkrare moln

21 nov 2018 säkerhet

Företag använder sig ofta av molntjänster för att analysera stora mängder data, vilket kan innebära att den personliga integriteten och kontrollen över datan minskar. Nu startar ett innovationsprojekt, med bland annat Karlstads universitet och Eurecom, som ska försöka lösa problemet.

slar-in-fina-julklappar.jpg

GDPR utmanar e-handeln

15 nov 2018 säkerhet

Nordiska konsumenter blir alltmer tveksamma till hur näthandelsföretag använder persondata. Två av tre konsumenter tror att företagen delar kunduppgifterna med en tredje part och är mycket, eller ganska oroliga över hur uppgifterna används.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.

lakare-med-patient.jpg

Ris och ros i GDPR-granskning

24 okt 2018 säkerhet

För första gången sedan GDPR infördes den 25 maj i år har Datainspektionen sett över hur den viktiga artikel 37 efterlevs bland svenska företag och myndigheter. Resultaten visar att det finns en del att jobba på, inte minst bland teleoperatörerna.

people-gdpr-960640.jpg

Nu granskas GDPR

19 okt 2018 säkerhet

Datainspektionen startar flera större granskningar kring hur GDPR efterföljs. En av dem rör samtycke som rättslig grund för att samla in och använda personuppgifter.

björnunge står på en död tall på marken i solen.jpg
Ett samarbete mellan Veritas och Voister

Sveaskog rensar upp med Veritas

3 sep 2018 säkerhet

Ett effektivt GDPR-arbete och mindre backup- och lagringskostnader. Det blev resultatet när Sveaskog satsade på Veritas Data Insight och Enterprise Vault. Nu har Sveaskog tagit bort drygt en tredjedel av tidigare sparad data. 

lite hus i esklistuna.jpg
video

Kommunernas öppna hål

4 jul 2018 säkerhet

NIS, GDPR och den reviderade säkerhetsskyddslagen ökar kraven på kommunernas säkerhet. Men i glappet mellan tillgängliga medborgartjänster och sviktande skatteunderlag kan främmande aktörer utan större ansträngning ta sig in och sabotera samhällsviktig infrastruktur.

lastbil-pa-vag-fran-hamnen.jpg

Nollkoll på NIS

25 jun 2018 säkerhet

De nya GDPR-reglerna har fått stor uppmärksamhet. Men många företag behöver hantera ytterligare ett regelverk; NIS, Network and Information Security, där en ny lag förväntas börja gälla redan den 1 augusti i år. Om en majoritet av bolagen var väl förberedda för GDPR ser läget för NIS väldigt annorlunda ut, visar en ny undersökning.