Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

 I nästa steg av digitalisering tittar väldigt många verksamheter på AI och det gäller egentligen överallt i Sverige och världen. Några spridda exempel är finansbranschen, hälsa och sjukvård och utvecklingen av självkörande bilar, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp. 

Fredrik Nygren liknar AI med en konstgjord hjärna. För att få ut några vettiga svar ur hjärnan behöver den tränas, och det med hjälp av enorma mängder data. Desto mer information, desto smartare hjärna. För att bearbeta all data behövs också beräkningskraft, och här kommer Nvidia in i bilden. En enda Nvidia DGX-1 ger samma beräkningskraft som 250 klassiska servrar. Kombinerat med NetApps snabbaste lagring bildar detta en perfekt mix. 

 Vi använder oss av extrem beräkningskraft från Nvidia och extrem lagringsprestanda från NetApp i ONTAP AI vilket gör det möjligt att träna AI-modeller snabbare än med någon annan lösning, det vet vi säkert. Nvidia har vidareutvecklat sina processorer för grafikkort, först tillverkade för dataspel och extremt lämpade för den här typen av parallell arbetslast, och kan därmed trycka in en enorm beräkningskraft på en liten yta i datacentret.

 Idag kan du även konsumera både NetApps dataplattform och processorer från Nvidia som tjänster i de publika molnen. Fördelen med det är att man bara betalar för beräkningskraften man utnyttjar. Det kan vara bra för verksamheter som mer sällan tränar nya modeller för att sedan vilja ta hem och använda den färdiga konstgjorda hjärnan i det egna datacentret.

Edge, core, cloud 

Men det är inte slut där. För NetApp är datamobilitet och möjligheten att flytta data helt primärt. Företaget kan även hjälpa dig att hantera ditt data på dess resa mellan edge, core och cloud.

Från ’edge’, exempelvis en mobiltelefon eller en smart klocka, skickas data in till ’core’, det centrala datacentret där ONTAP AI finns. I datacentret ligger allting säkert, lagrat och lättillgängligt för att träna modeller och hantera applikationer. Om man sedan vill flytta ut data i molnet kan man också integrera till någon av de största molntjänsterna AWS, Microsoft Azure eller Google Cloud Platform.

 Mycket av den moderna utvecklingen sker i molnet. Flyttar du datat dit så kan du använda några av de bästa AI-tjänsterna som molnet har att erbjuda. Så NetApp erbjuder inte bara en snabb burk genom ONTAP AI, utan vi tar även ett helhetsansvar för ditt data.

Först till kvarn

Den som är först med att ta fram AI-drivna applikationer kommer mest troligt att dominera sin marknad.

Fredrik Nygren, teknikchef, Netapp

Tillbaka till ONTAP AI. Fredrik Nygren tror att lösningar likt denna kommer att bli vanligare att satsa på för företag. Bland annat kan det generera mer kundnöjdhet och ökade inkomster då allt fler manuella processer blir digitala. Och han återkommer till att all data då blir enormt viktig.

 Tittar vi på självkörande bilar exempelvis så är det ju så att ju mer data som samlas in desto säkrare blir din förare, och desto fler kunder får du in. Kunderna kommer välja mellan världens bästa förare och någon som precis startat, och då kommer valet för de allra flesta att falla på den förstnämnda.

 Så i de flesta fall gäller det att vara först med att ta fram AI-drivna applikationer, för den som är först kommer mest troligt att dominera sin marknad. Och här har vi och Nvidia tillsammans byggt en plattform som hjälper våra kunder att bli snabbast i världen på att träna AI.

17 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng