Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

Det är lätt att komma igång och konsumera tjänster i molnet men svårare att flytta sin data dit, menar Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Och i en tid när data och molnet diskuteras allt oftare och när nästan all innovation sker just i molnet så är denna dataövergång något som NetApp nu satsar på att hjälpa sina kunder med.

 Det är en växande marknad och många av våra kunder tittar på att använda molnet i någon form och de blir positivt överraskade när vi berättar att de redan har alla verktyg för att lyckas med sin förflyttning. Vi vill att företag och organisationer ska kunna konsumera molntjänster på ett enkelt sätt.

Partnerskap som förenklar

NetApp har nyligen utvidgat sitt samarbete med både Microsoft Azure och Amazon Web Services för att även inkludera hybridtjänster. Det innebär att kunder till molnleverantörerna nu kan konsumera lagring från NetApp som en tjänst i molnet. De har också nyss lanserat samma funktion i Google Cloud Platform.

fredrik-nygren-netapp-960640.jpg

Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp.

Att kunna ha en säker leverans oberoende av molnleverantör ser Fredrik Nygren som en unik fördel. En annan anledning att välja just NetApps lösning är att, förutom att underlätta flytten till molnet, de även kan placera datan i ett datacenter nära molnet.

– Exempelvis så har Azure sin närmaste datahall i Amsterdam, då kan vi hjälpa dig placera din data i en datahall som också är i Amsterdam. Det ger möjligheten att koppla fiberanslutningar från datahallen med din data direkt in till Azure. I princip blir det alltså samma hall men ger även en bättre säkerhet då viss information kan ligga utanför molnet, och annan information i den. Du får det bästa av två världar. 

– Att vi är helt leverantörsoberoende betyder också att om du imorgon vill koppla in din data till exempelvis Googles moln för att använda tjänster där så går det lika bra, din data ligger kvar i samma datahall och du slipper arbetet med flytt av data mellan molnen. 

Kombinationen enkelt och högpresterande

NetApp tror att det här tillvägagångssättet att använda molntjänster kommer bli allt vanligare. Att kunna kombinera enkelheten i molnet med högpresterande lagring möjliggör devops, big data och high performance computing i de publika molnen, något som tidigare varit svårt att lyckas med men som nu är lika enkelt som att konsumera beräkningskraft där, menar Fredrik Nygren.

– Trenden går mot mer molnansluten lagring och det här är en ny marknad som vi växer starkt inom. Det kommer bli ett tillägg till företagets eller organisationens befintliga datacenter men det kommer inte att helt ersätta den traditionella lagringen.

– Det har pratats länge om det hybrida molnet men ingen har gjort det på riktigt förrän nu.

30 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit Foto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng