Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Devops med snapshots och kloner

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 12 mars 2018 digit

två tvillingtjejer står och håller om varandra och tittar åt varsitt håll.jpg

– Utmaningen för många företag och organisationer är att få igång en dialog mellan de som utvecklar ny mjukvara och de som har hand om de befintliga systemen så att de tillsammans kan diskutera vad som behövs. Gör man bara det har de allra flesta verksamheter egentligen alla förutsättningarna på plats för att lyckas med en devops-satsning, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

Snabbt och säkert

NetApp har utvecklat ett sätt att integrera containerplattformar med kundernas eget lagringsystem eller med lagring i molnet.

Medan it-tekniker i första hand fokuserar på stabiliteten i infrastrukturen, det vill säga att allt alltifrån brandväggar till mjukvaror är säker och tillgänglig och ofta ser snabba förändringar som en risk för sårbarhet, vill utvecklarna å sin sida däremot arbeta snabbt och testa nya idéer och ny kod så obehindrat som möjligt.

Det är lätt att dessa världar krockar och utvecklarna bygger ofta egna containerplattformar där de kan arbeta. Bekymret blir dock att även dessa plattformar behöver ses över, vilket leder till att arbetsbördan för utvecklarna ökar och snabbheten minskar.

– Det vi gör är att integrera de nya containerplattformarna med den lagring som företaget redan har. På så sätt får it-tekniker kontroll över datan och utvecklare kan fortsätta göra det de är bra på, säger Fredrik Nygren. 

Snapshots och kloner

Säkerhetssystemet som skyddar datan som utvecklarna arbetar med bygger bland annat på det som kallas för snapshots och kloner.

Snapshots, en sorts ögonblicksbilder av datan, fungerar genom att man sparar en kopia av informationen om var i lagringen som datan ligger, det som kallas för pekare. På så sätt slipper man spara flera backupkopior av samma data. Ett gammalt snapshot kan sedan användas för att läsa tillbaka datan så som den såg ut när snapshottet togs.

Kloner fungerar på ungefär samma sätt, men där går man ett steg längre och man kan genast börja jobba med de kopior som skapas.

– Klonerna gör att du kan testa ny kod direkt. Eftersom en klon bara är nya pekare till samma originaldata kan en utvecklare skapa sina egna testmiljöer utan att behöva kopiera något data. Det här är något som i vanliga fall kan ta veckor men med den här lösningen går det på några sekunder, säger Fredrik Nygren.

Smidiga installationer

Vill man jobba med integrerade containerplattformar är första steget en workshop då NetApp tillsammans med utvecklare och it-tekniker arbetar fram en samsyn kring hur lösningen ska se ut och hanteras.

– Det häftigaste med de här lösningarna är att de fungerar för alla typer av företag, inte bara startups som man kanske tänker sig. Det svåraste är egentligen att få alla att dra åt samma håll. Lyckas man med det har man ett system där utvecklare har koll på hela flödet, från kod till app, och it-tekniker behåller kontroll över datat och kan skydda infrastrukturen, säger Fredrik Nygren.

NetApps lösningar används av företag, kommuner och landsting.

Rekommenderad läsning

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Framtidsspan_960x640.jpg Framtidsspan_960x640.jpg Framtidsspan_960x640.jpg

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg Devops-960x640.jpg

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

Devops självklart för Telavox

16 jan 2018 digit

bebis ligger på mage med headset och tittar in i skärmen på en laptop.jpg bebis ligger på mage med headset och tittar in i skärmen på en laptop.jpg bebis ligger på mage med headset och tittar in i skärmen på en laptop.jpg

Telavox är telefonitjänstföretaget som från start har jobbat agilt med utveckling. Med hjälp av programmet Atlassian har alla i kedjan koll på vem som gör vad och hur långt man har kommit.

 

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg karlstad2WEBB.jpg video

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg video

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Nvidia tar nästa steg inom VR

30 maj 2017 digit

Quadro_960x640.jpg Quadro_960x640.jpg Quadro_960x640.jpg

Det stora genombrottet för VR är i faggorna när Lenovo samarbetar med Nvidia för att skapa en ny, modern designplattform. 

Ett samarbete mellan Dell EMC och Voister

Rena hav med hållbarhetskrav

29 nov 2017 digit

dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg dellplastWEBB.jpg video

Med nästan allt förpackningsmaterial tillverkat av återvunnen plast vill Dell EMC gå i bräschen i hållbarhetsfrågan. Bland annat genom att använda plast som annars skulle åkt ut i haven.