Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan NetApp och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Devops med snapshots och kloner

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 12 mars 2018 digit

– Utmaningen för många företag och organisationer är att få igång en dialog mellan de som utvecklar ny mjukvara och de som har hand om de befintliga systemen så att de tillsammans kan diskutera vad som behövs. Gör man bara det har de allra flesta verksamheter egentligen alla förutsättningarna på plats för att lyckas med en devops-satsning, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

Snabbt och säkert

NetApp har utvecklat ett sätt att integrera containerplattformar med kundernas eget lagringsystem eller med lagring i molnet.

Medan it-tekniker i första hand fokuserar på stabiliteten i infrastrukturen, det vill säga att allt alltifrån brandväggar till mjukvaror är säker och tillgänglig och ofta ser snabba förändringar som en risk för sårbarhet, vill utvecklarna å sin sida däremot arbeta snabbt och testa nya idéer och ny kod så obehindrat som möjligt.

Det är lätt att dessa världar krockar och utvecklarna bygger ofta egna containerplattformar där de kan arbeta. Bekymret blir dock att även dessa plattformar behöver ses över, vilket leder till att arbetsbördan för utvecklarna ökar och snabbheten minskar.

– Det vi gör är att integrera de nya containerplattformarna med den lagring som företaget redan har. På så sätt får it-tekniker kontroll över datan och utvecklare kan fortsätta göra det de är bra på, säger Fredrik Nygren. 

Snapshots och kloner

Säkerhetssystemet som skyddar datan som utvecklarna arbetar med bygger bland annat på det som kallas för snapshots och kloner.

Snapshots, en sorts ögonblicksbilder av datan, fungerar genom att man sparar en kopia av informationen om var i lagringen som datan ligger, det som kallas för pekare. På så sätt slipper man spara flera backupkopior av samma data. Ett gammalt snapshot kan sedan användas för att läsa tillbaka datan så som den såg ut när snapshottet togs.

Kloner fungerar på ungefär samma sätt, men där går man ett steg längre och man kan genast börja jobba med de kopior som skapas.

– Klonerna gör att du kan testa ny kod direkt. Eftersom en klon bara är nya pekare till samma originaldata kan en utvecklare skapa sina egna testmiljöer utan att behöva kopiera något data. Det här är något som i vanliga fall kan ta veckor men med den här lösningen går det på några sekunder, säger Fredrik Nygren.

Smidiga installationer

Vill man jobba med integrerade containerplattformar är första steget en workshop då NetApp tillsammans med utvecklare och it-tekniker arbetar fram en samsyn kring hur lösningen ska se ut och hanteras.

– Det häftigaste med de här lösningarna är att de fungerar för alla typer av företag, inte bara startups som man kanske tänker sig. Det svåraste är egentligen att få alla att dra åt samma håll. Lyckas man med det har man ett system där utvecklare har koll på hela flödet, från kod till app, och it-tekniker behåller kontroll över datat och kan skydda infrastrukturen, säger Fredrik Nygren.

NetApps lösningar används av företag, kommuner och landsting.

Rekommenderad läsning

3 Väskor I Färg
video
ett samarbete med Netapp

Netapps tre löften

18 dec 2020 digit

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Publik Stolar
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Azure för publik sektor

1 dec 2020 digit

Microsoft lanserar Molndesign för Offentlig Sektor, en lösning som ska förenkla användandet av molntjänster i Microsoft Azure för kommuner, regioner och myndigheter.

Vitt Snus
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Hp Datorer 960640
video
Ett samarbete mellan HP och Voister

Grön it med HP-tjänst

17 nov 2020 digit

Att köpa datorer som tjänst, istället för som produkt, är bra för miljön i flera olika avseenden. HP gör det nu enkelt för företag och organisationer att investera i enheter enligt en product-as-a-service-modell, där man hoppas på en utveckling likt den på mobiler och företagsskrivare. 

En Papperskasse Med Växter Som Sticker Upp
video
Ett samarbete med Dell

Allt förnybart på Dell 2030

13 nov 2020 digit

Inom tio år ska alla förpackningar på Dell bestå av förnybart eller återvunnet material och för varje såld produkt återvinns eller återanvänds en motsvarande produkt. Hållbarhetschef David Lear arbetar för att hänsyn till miljön ska genomsyra hela bolaget och hämtar inspiration från svenska bolag och organisationer.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Aws Säkert Moln Clearstart
video
Ett samarbete mellan AWS och Voister

Moln för publik sektor

23 okt 2020 digit

AWS Clearstart gör att offentlig sektor kan gå in i molnet, utan frågetecken kring Cloud Act eller andra lagar. Med krypteringsnycklar och automatiserad installation ska flytten säkras och förenklas.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet.