Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan NetApp och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Devops med snapshots och kloner

Agilt för utvecklarna och tryggt för it-teknikerna. NetApps integrerade containerplattformar löser behovet och problematiken vid devops. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 12 mars 2018 digit

– Utmaningen för många företag och organisationer är att få igång en dialog mellan de som utvecklar ny mjukvara och de som har hand om de befintliga systemen så att de tillsammans kan diskutera vad som behövs. Gör man bara det har de allra flesta verksamheter egentligen alla förutsättningarna på plats för att lyckas med en devops-satsning, säger Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

Snabbt och säkert

NetApp har utvecklat ett sätt att integrera containerplattformar med kundernas eget lagringsystem eller med lagring i molnet.

Medan it-tekniker i första hand fokuserar på stabiliteten i infrastrukturen, det vill säga att allt alltifrån brandväggar till mjukvaror är säker och tillgänglig och ofta ser snabba förändringar som en risk för sårbarhet, vill utvecklarna å sin sida däremot arbeta snabbt och testa nya idéer och ny kod så obehindrat som möjligt.

Det är lätt att dessa världar krockar och utvecklarna bygger ofta egna containerplattformar där de kan arbeta. Bekymret blir dock att även dessa plattformar behöver ses över, vilket leder till att arbetsbördan för utvecklarna ökar och snabbheten minskar.

– Det vi gör är att integrera de nya containerplattformarna med den lagring som företaget redan har. På så sätt får it-tekniker kontroll över datan och utvecklare kan fortsätta göra det de är bra på, säger Fredrik Nygren. 

Snapshots och kloner

Säkerhetssystemet som skyddar datan som utvecklarna arbetar med bygger bland annat på det som kallas för snapshots och kloner.

Snapshots, en sorts ögonblicksbilder av datan, fungerar genom att man sparar en kopia av informationen om var i lagringen som datan ligger, det som kallas för pekare. På så sätt slipper man spara flera backupkopior av samma data. Ett gammalt snapshot kan sedan användas för att läsa tillbaka datan så som den såg ut när snapshottet togs.

Kloner fungerar på ungefär samma sätt, men där går man ett steg längre och man kan genast börja jobba med de kopior som skapas.

– Klonerna gör att du kan testa ny kod direkt. Eftersom en klon bara är nya pekare till samma originaldata kan en utvecklare skapa sina egna testmiljöer utan att behöva kopiera något data. Det här är något som i vanliga fall kan ta veckor men med den här lösningen går det på några sekunder, säger Fredrik Nygren.

Smidiga installationer

Vill man jobba med integrerade containerplattformar är första steget en workshop då NetApp tillsammans med utvecklare och it-tekniker arbetar fram en samsyn kring hur lösningen ska se ut och hanteras.

– Det häftigaste med de här lösningarna är att de fungerar för alla typer av företag, inte bara startups som man kanske tänker sig. Det svåraste är egentligen att få alla att dra åt samma håll. Lyckas man med det har man ett system där utvecklare har koll på hela flödet, från kod till app, och it-tekniker behåller kontroll över datat och kan skydda infrastrukturen, säger Fredrik Nygren.

NetApps lösningar används av företag, kommuner och landsting.

Rekommenderad läsning

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

färglada trådrullar.jpg
video
Ett samarbete mellan Netapp och Voister

Därför trendar NetApp

10 jan 2020 digit

Gartner klassar NetApps lösningar med att tillgängliggöra data oavsett hemvist som branschledande. En avgörande anledning är att bolaget har lyckats med anpassningen till en marknad som blir alltmer agil och molnbaserad. Det menar Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

Framtidsspan_960x640.jpg

Så blir 2017 enligt Voister

4 jan 2017 digit

Nu kommer containrarna, mikrotjänsterna, virtuella assistenter och givetvis kommer vi att se ännu mer av hyperkonvergerade datacenter. 2017 har precis börjat och Voister pekar ut de stora trenderna.

AdobeStock_127517656_DevOps_960x640.jpg

Red Hat: Optimera utvecklingen med devops

15 dec 2016 digit

Devops, mikrotjänster och containrar är tre av de hetaste begreppen inom utveckling just nu. Ted Schönbeck, teknisk chef på Red Hat förklarar fördelarna och berättar hur du kan komma igång.

198296_Volvo_s_90_range960x640.jpg

Volvo Cars förbättrar tjänster med containrar

13 apr 2017 digit

Att använda sig av containrar för sina tjänster blir allt vanligare och några som tidigt hängt på är Volvo Cars som idag använder det för stora delar av sin verksamhet.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

devops 960640.jpg
Voister förklarar

Devops

27 apr 2017 Voister förklarar

Devops, mikrotjänster, containrar… Ord som blir allt vanligare i utvecklingssammanhang. Den som inte kan svara direkt på kasten i sin marknad och hänga med i sin digitala miljö löper stor risk att duka under. Voister förklarar hur devops gör din utveckling agilare än någonsin.