Mölndals nya nätverk

Mölndals stadsnät byggs om för att det ska bli lättare att ansluta nya enheter. På så sätt flyttas ansvar närmare verksamheterna som lättare kan välja enheter ur ett nyttoperspektiv, utan att man tummar på driftsäkerheten.

– Vi satsar just nu stort i Mölndal på en ny sorts trådlöst nätverk för att möta våra verksamheter och alla nya uppkopplade enheter som kommer. Risken idag är att it-avdelningen är en bromskloss och därför försöker vi hitta nya vägar framåt, säger Kristian Matic, it-arkitekt, Mölndals Stad.

Är det en hastighetsfråga?

– Nej, vi har satsat väldigt mycket på stabilitet, utbyggnad och hastighet. Problemet kommer snarare när verksamheter vill ansluta nya enheter, och det kan handla om ganska enkla grejor som att koppla upp en enhet trådlöst under ett gymnastikpass för att spela musik. Där har vi från it har varit tvungna att säga nej eftersom det blir för mycket arbete när saker och ting inte är standardiserade. Det försöker vi bryta och göra om nu.

Hur kommer det att gå till?

– Vi kommer i ett första skede behöva byta ut alla accesspunkter. Därefter bygger vi på med mjukvara som styr hur nätet ska fungera: vilka enheter som kan anslutas, vilken typ av access en enhet behöver för att nå vårt nätverk, behöver den internet, och så vidare. Den typen av mjukvara ska vara enkel och byggas närmare verksamheterna. Vi arbetar med vår systemförvaltare som är kittet mellan it-avdelningen och verksamheten. Vi vill inte att den här typen av ska behöva gå via driftsavdelningen. Vill man ha en ny enhet ska det vara för att det tillför en nytta och det vill inte vi stoppa med motiveringen att det ställer till det rent driftsmässigt.

Vilka utmaningar för det med sig?

– Den stora delen handlar om hur vi ska bryta loss driften. Det har varit trist att vi på it inte har kunnat ta in nya enheter eftersom det kan påverka driften och blir svårt att hantera. Utmaningen ligger i hur man löser driftplattformen vidare till webblagret som ska vara så pass enkelt att hantera att man kan lägga till nya enheter och anslutningar, utan att för den sakens skull tumma på säkerheten. Det krävs en gedigen process där vi behöver landa i hur den ska se ut och vilka som ska vara inblandade. Tanken är att när det kommer in en ny enhet, som en högtalare till exempel, gör vi en standardisering och profilering av den, och när det är gjort har man skapat en profil för just den sortens enhet. Nästa enhet som liknar den kan man därmed bara koppla in. På så sätt kan det gå snabbt att sprida samma typer av enheter genom hela staden.

När beräknas det här vara färdigt?

– Det tar ju tid att byta ett trådlöst nätverk eftersom det måste gå att använda samtidigt, så det kommer ske löpande hus per hus. I dagsläget är vi snart ute med en upphandling och nästa steg är att titta på hur vi kan lösa själva lagret där hanteringen ska komma att äga rum. Under nästa år kommer vi testa mycket och börja driftsätta de första avdelningarna där skolan är mest intressant eftersom skolan är väldigt framåt i sin digitala hantering. Vår ambition är att täcka hela staden med den här plattformen inom tre år.

5 december 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng