Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jönköpings hårda skolsatsning

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 18 december 2018 it i skolan

jonkoping-skola.jpg

I förskolorna handlar den digitala förändringen om att införa en surfplatta per pedagog, en till var femte barn och en dator per avdelning. I vissa fall har lärarna tyckt att en Ipad per var femte barn varit lite väl mycket, och då går det att byta mot exempelvis ett digitalt mikroskop eller en green screen.

– Som det ser ut nu så är det väldigt varierande tillgång på digitala redskap för de yngre barnen. Utbudet har till stor del berott på om lärarna är intresserade eller inte. Vissa förskolor har varit nästan helt analoga medan andra har försett alla lärare med en egen surfplatta. Sådana skillnader blir problematiska när vi får ett allt mer digitaliserat samhälle. Vi vill få till en mer likvärdig skolgång anpassat efter morgondagens utbildnings- och arbetsmarknad, säger Claes Axelsson, it-strateg i Jönköpings kommun. 

Unga producenter

Varje förskoleavdelning ska ha tillgång till minst en 4G-surfplatta som därmed kan vara uppkopplad även utomhus. En anledning till detta är att kommunen på sikt ser en utveckling mot större användning av AR-applikationer på enheterna, för att på så sätt kunna lägga ett digitalt lager ovanpå verkligheten.

– Vi vill att våra barn ska bli producenter, inte konsumenter. De ska kunna gå runt i skogen, sätta igång en AR-app och få reda på vilket träd som är framför dem, exempelvis. Vi anser att plattor lämpar sig väl för skapande och de tål relativt hård behandling.

För de lite äldre eleverna mellan årskurs 1-9 handlar det istället om en digital enhet per elev – surfplatta i år 1-6 och bärbar dator i år 7-9. En av anledningarna till detta är att den svenska läroplanen blivit tydligare över vilka digitala krav som finns på skolorna. Det hjälper också pedagoger att hitta nya sätt att lära ut och kan öka elevernas motivation och intresse, menar Claes.

– Mycket av den pedagogiska utvecklingen drivs idag av köpare och leverantörer av digitala tjänster och appar. Att då inte följa med på tåget kan få ett högt pris. Det kommer också en ny generation unga lärare som är digitala infödingar. Gör vi inte den digitala världen tillgänglig med alla de möjligheter som den innebär, så blir vi inte heller en attraktiv arbetsgivare.

Nya nätverkskrav

Den andra uppgraderingen handlar om nätverken. För att Jönköpings grundskolor ska kunna hantera alla dessa nya enheter så har de investerat i en helt ny trådlös teknisk infrastruktur.

– Vi byter ut alla accesspunkter, ett antal switchar och vi har höjt in-hastigheten på internet ordentligt. Nu ska ju nätverket hantera fyra gånger fler datorer än tidigare och en väldig massa plattor och då behövs en ordentlig infrastruktur bakom, säger Claes Axelsson.

Slutligen jobbar man med kompetensutvecklingsinsatsen It för bättre lärande, som syftar till att stödja lärare och skolledare i användningen av digitala resurser för lärande.

– För att utbyggnaden av hårdvarutillgång och nätverk verkligen ska komma till användning vill vi även hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt. Därför samarbetar vi med ett antal externa parter för att erbjuda utbildning till vår organisation, avslutar Claes Axelsson.

Rekommenderad läsning

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

gröna växter i stort jordbruksfält en solig dag.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Lantmäteriets lovande lösningar

9 jan 2018 digit

På Lantmäteriet blygs man inte digitala innovationer. De senaste åren har myndigheten introducerat blockkedjor, AR och gamification – allt för att förbättra kundupplevelsen.

larare-leder-grupparbete-2.jpg

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

en kvinna med laboratoriekläder och andningsmask studerar ett provrör på nära håll.jpg

Skickliga robotar i Skövde

14 mar 2018 digit

Högskolan i Skövde gör gemensam sak med det världsomspännande laboratorieföretaget Eurofins och tillsammans vill de utveckla framtidens kollaborativa robotar.

paula-manrique.jpg

Jag har fått döda djur med posten

22 mar 2018 digit

Paula Manrique är spelexperten, entreprenören och initiativtagaren till Spelsveriges Metoo-upprop #vispelarintemed. Voister träffade Paula för ett samtal om spel i skolan, att AR är framtiden och varför spelvärlden i allra högsta grad behövde ett upprop.

tva-glada-pensionarer-pa-utflykt.jpg

AR ger frihet för demenssjuka

12 apr 2018 it i vården

Idag lever 47 miljoner människor med en demenssjukdom och den siffran kommer uppskattningsvis nästan tredubblas till år 2050. Med navigationsappen MemoAR vill fyra KTH-studenter göra världen mer tillgänglig för en grupp som annars riskerar att isolera sig.

bild på fiskar och koraller på stora barriärrevet.jpg video
Ett samarbete mellan Google och Voister

Från klassrum till koraller

16 apr 2018 it i skolan

Googles tjänster för skolan blir allt mer populära. Ett av de senaste tillskotten är Google Expeditions, som med hjälp av VR-teknik tar eleverna till unika platser över hela jorden.