Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Jönköpings hårda skolsatsning

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 18 december 2018 it i skolan

jonkoping-skola.jpg

I förskolorna handlar den digitala förändringen om att införa en surfplatta per pedagog, en till var femte barn och en dator per avdelning. I vissa fall har lärarna tyckt att en Ipad per var femte barn varit lite väl mycket, och då går det att byta mot exempelvis ett digitalt mikroskop eller en green screen.

– Som det ser ut nu så är det väldigt varierande tillgång på digitala redskap för de yngre barnen. Utbudet har till stor del berott på om lärarna är intresserade eller inte. Vissa förskolor har varit nästan helt analoga medan andra har försett alla lärare med en egen surfplatta. Sådana skillnader blir problematiska när vi får ett allt mer digitaliserat samhälle. Vi vill få till en mer likvärdig skolgång anpassat efter morgondagens utbildnings- och arbetsmarknad, säger Claes Axelsson, it-strateg i Jönköpings kommun. 

Unga producenter

Varje förskoleavdelning ska ha tillgång till minst en 4G-surfplatta som därmed kan vara uppkopplad även utomhus. En anledning till detta är att kommunen på sikt ser en utveckling mot större användning av AR-applikationer på enheterna, för att på så sätt kunna lägga ett digitalt lager ovanpå verkligheten.

– Vi vill att våra barn ska bli producenter, inte konsumenter. De ska kunna gå runt i skogen, sätta igång en AR-app och få reda på vilket träd som är framför dem, exempelvis. Vi anser att plattor lämpar sig väl för skapande och de tål relativt hård behandling.

För de lite äldre eleverna mellan årskurs 1-9 handlar det istället om en digital enhet per elev – surfplatta i år 1-6 och bärbar dator i år 7-9. En av anledningarna till detta är att den svenska läroplanen blivit tydligare över vilka digitala krav som finns på skolorna. Det hjälper också pedagoger att hitta nya sätt att lära ut och kan öka elevernas motivation och intresse, menar Claes.

– Mycket av den pedagogiska utvecklingen drivs idag av köpare och leverantörer av digitala tjänster och appar. Att då inte följa med på tåget kan få ett högt pris. Det kommer också en ny generation unga lärare som är digitala infödingar. Gör vi inte den digitala världen tillgänglig med alla de möjligheter som den innebär, så blir vi inte heller en attraktiv arbetsgivare.

Nya nätverkskrav

Den andra uppgraderingen handlar om nätverken. För att Jönköpings grundskolor ska kunna hantera alla dessa nya enheter så har de investerat i en helt ny trådlös teknisk infrastruktur.

– Vi byter ut alla accesspunkter, ett antal switchar och vi har höjt in-hastigheten på internet ordentligt. Nu ska ju nätverket hantera fyra gånger fler datorer än tidigare och en väldig massa plattor och då behövs en ordentlig infrastruktur bakom, säger Claes Axelsson.

Slutligen jobbar man med kompetensutvecklingsinsatsen It för bättre lärande, som syftar till att stödja lärare och skolledare i användningen av digitala resurser för lärande.

– För att utbyggnaden av hårdvarutillgång och nätverk verkligen ska komma till användning vill vi även hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt. Därför samarbetar vi med ett antal externa parter för att erbjuda utbildning till vår organisation, avslutar Claes Axelsson.

Rekommenderad läsning

tablet unge.jpg

Airwatch har koll på skolplattorna

29 sep 2017 it i skolan

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

smörgåsbord.jpg

Jönköping utvecklar IKT

23 jan 2019 it i skolan

Med utgångsläget stora behov och många bra idéer har Jönköping utvecklat tre skräddarsydda utbildningsspår för cirka 5 000 skolledare och lärare. Tack vare It för bättre lärande är den digitala pedagogiken här för att stanna i kommunens klassrum.

barn på skärstad förskola i skogen med digitalt mikroskop.png
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

Kod och kryp i förskolan

21 aug 2019 it i skolan

Med hjälp av ett äggformat mikroskop kopplat till en platta kan barnen upptäcka naturen på ett nytt sätt. Skärstads förskola jobbar även med andra digitala verktyg, för att lära barnen grunderna i programmering och att knäcka mattekoden. 

pappa med sina två flickor i lite kaosartad situation.jpg

Digital skolstart i Ystad

18 sep 2019 it i skolan

För att spara tid och pengar har Ystad kommun infört en e-tjänst som sparar 10 000 papper i samband med skolstart. Det handlar bland annat om information om vilket nummer vårdnadshavare kan nås på och elevernas eventuella matallergier.

flicka ligger och tittar i platta.jpg
video

Skolan som vände trenden

8 aug 2019 it i skolan

Skolan Te Akau Ki Papamoa på Nya Zeeland hade tidigare stora utmaningar och många underkända elever. Genom hängivna lärare som stegvis introducerade plattor och digitala verktyg i klassrummen har eleverna engagerats och nu presterar mer än hälften av eleverna likvärdigt eller bättre jämfört med kraven i läroplanen.

barn går ner för trappen i en skola.jpg
video
ett samarbete mellan atea skola och voister

När AR kom till skolan

3 jul 2019 it i skolan

För många barn och ungdomar innebär AR i undervisningen ett bättre sätt att ta till sig ny kunskap. På Stenkulaskolan i Malmö har lärarna och skolledningen valt att metodiskt väva in AR på lektionerna och de ser många konkreta fördelar. 

tom gunga i förgrunden med barn på gunga i bakgrunden.jpg
video

När lärare lär lärare

20 mar 2019 it i skolan

På Rydsskolan i Linköping coachar lärare varandra inom nya områden. Arbetssättet ger ny kunskap, bättre undervisning och ökat självförtroende. Att lärare lär lärare är en förutsättning för en relevant undervisning. Det menar Les Foltos, grundare och föreståndare av Peer-Ed.

bygghjälmar, en dator, en drönare och lite annat ligger uppradat på en byggarbetsplats.jpg
video

Rätt dator på rätt plats

21 jan 2019 it i skolan

Ystad gymnasium tror på att anpassa enheter efter respektive program och ge valfrihet till pedagogerna. Aktuellt just nu är datorer som fungerar som whiteboard och att skolan deltar i Skolverkets försöksverksam för digitala nationella prov. Utmaningen är att hitta ett sätt för alla system att fungera tillsammans.

solnedgang-over-centrala-uppsala.jpg
video

Uppsala uppskattar Teams

5 nov 2018 it i skolan

Med hjälp av Teams har utbildningsförvaltningen i Uppsala fått ny energi i arbetet med digitalisering. Nu kan information delas snabbt och enkelt och ger också möjlighet till nya samarbeten mellan pedagoger och rektorer.