Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Internet of Friskis

friskis-och-svettis-960640.jpg

Friskis och Svettis i Jönköping är mitt inne i en digital satsning. Föreningen vill göra träningen mer personifierad genom bland annat en app och gympass ledda via video. Framöver ser Friskis möjligheter att via IoT optimera lokalernas yta samt genom VR följa pass från valfri plats. 

Man skulle kunna tro att gymbranschen är bland det mest analoga som finns, men så är verkligen inte fallet. Johan Thor är verksamhetschef på Friskis i Jönköping, och där arbetar man för fullt med att utveckla sin digitala verksamhet.

– För oss handlar det inte bara om att stå sig bra i jämförelse med andra gym utan också om att ha en digital approach över huvud taget i våra verksamheter. Dock kan det ju vara lätt att börja med att direkt fråga sig vilken cool digital grej vi ska satsa på, utan att riktigt veta varför. Vi började istället i andra änden. 

Hur då?

– Istället för att gå direkt på lösningen så gjorde vi en noggrann förstudie som resulterade i fyra medlemsresor där vi följde fyra personer i olika åldrar med olika träningsvanor. Vi granskade hela kundresan från att man är intresserad av att börja träna, tittar på olika alternativ, går till gymmet, byter om, bastar, duschar och så vidare. Genom det fick vi reda på att vi kunde bli bättre digitalt inom ett antal olika områden.

Friskis egna app

Arbetet landade i en Friskis-applikation. I den kan tränare lägga upp program åt sina kunder som de tar med sig när de går till gymmet, istället för att bära på pappersark som tidigare. Kundens träning loggas och i appen kan man få positiva, peppande kommentarer av sina tränare och få frågan om de vill registrera sig när de anländer till gymmet, istället för att behöva gå till någon station. Du ska också kunna träna på annan plats än på gymmet med hjälp av appen, färdiga träningprogram- och pass kommer att finnas.

– Vi märkte också att det faktiskt är krångligt att köpa våra gymkort digitalt. Om vi nu vill sälja kort digitalt så måste det vara enkelt och smidigt, annars kan vi ju lika gärna strunta i det. Detta kommer att lösas med den nationella Friskis-appen.

Digital hjälp mot företag

En annan del där man ser nyttan av digitalisering är på företagssidan. Där menar Friskis att friskvårdsbidragen från arbetsplatser främst lockar dem som redan tränar, och därför försöker de nu satsa på digitala utmaningar för företagen. Man ska kunna testa personalen och ge företaget en status på hur personalen mår. Ett startupplägg med träningstips och inspiration utan pekpinnar ska sedan hjälpa personer att komma igång de första månaderna, för att därefter kunna mäta statusen igen och jämföra resultaten.

Väl på plats på gymmet så ser Friskis digitala verktyg som en stor möjliggörare för att personifiera träningen, göra den roligare samt att stärka upplevelsen. Detta kan handla om att på digitala skärmar spela upp inspelade pass om man inte har en ledare på plats vid en avsatt tid, eller att användarna kan köra passen när de själva vill. De har också börjat med skärmar och belysning som skapar inspirerande träningsmiljöer. 

– På våra gym är det inte samma personer som går varje år utan vi har en omsättning på 25-30 procent varje år. Om vi kan göra träningen roligare och mer personlig så kan användarna få mer utväxling på sin träning, vilket kan få dem att stanna kvar.

Hur kommer ni att fortsätta utveckla?

– Om några år tror jag att vi kommer mäta hur mycket gymmets olika redskap används, och hur folk rör sig i lokalerna. Det kan hjälpa oss att möblera gymmen på ett bättre sätt och bland annat minska trängseln.

– Det kommer också bli vanligare med inspelade och livestreamade pass. Kanske kan man exempelvis delta live på mitt spinningpass från Friskis i Värnamo (som ingår i Friskis Jönköping), fastän jag är i Jönköping. Eller varför inte hemifrån via ett par VR-glasögon eller dylikt? Vi får se helt enkelt.

– Vi drömmer också om att kunna använda all energi och kraft som produceras i våra lokaler och omvandla det till el. Problemet är att det är svårt att lagra energin. Det är en viss skillnad mot att driva en glödlampa med en cykel, här är det lite större apparater. Men det ska vi lösa - vi ska bli en digital vinnare.

22 oktober 2018 Uppdaterad 4 oktober 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Kapitolium

Nya appar efter attacken

18 jan 2021 digit

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

Glasskoll på McD

29 okt 2020 digit

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

Kvinna Tittar Förvånat I Sin Telefon Mot Mörkgul Bakgrund

Så tittar du i mobilen

7 okt 2020 digit

Forskare har för första gången använt ögonrörelsemätning för att se hur telefonens appar fångar vår uppmärksamhet, och det finns flera fynd som överraskar.

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Sommar Boda Sand

Bada coronafritt

24 jun 2020 digit

Flera kommuner inför mobilövervakning för att motverka fulla badstränder. En app i mobilen varnar om stranden är halvfull eller full, vilket gör att den badsugne kan välja att åka någon annanstans.

gem och häftstift i glada färger.jpg
video
ett samarbete mellan Microsoft och Voister

AJ:s agila arbete

27 apr 2020 digit

Med Power BI får AJ Produkter bättre koll på lönsamhet, nyckeltal och affärer. Det menar Johan Petersson, CIO på AJ Produkter.