Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Airwatch har koll på skolplattorna

tablet unge.jpg

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

På skolorna i Jönköpings kommun köps det in och används mycket surfplattor. Ett stort problem med det har varit att det tagit mycket kraft, ork och tid att få igång samt hantera enheterna.

 När en skola köpte in 30-40 plattor så har vi exempel på att det kunde ta en och en halv vecka att få igång dem. Att hålla på så blir väldigt dyrt och är inte så effektivt överhuvudtaget, säger Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Ett av bekymrena har handlat om är att Ipads i grunden är en konsumentprodukt och till för en individ, och att det därför tog tid att skapa Apple-ID:n samt ladda ner appar till alla användare. Lågt räknat menar Claes Axelsson att det tog upp till fyra  timmar per år och enhet. Då Jönköpings utbildningsförvaltning just nu har 6 000 stycken och förväntar sig att antalet kommer öka markant under de kommande åren, så kände de att något behövde göras och valte föll på VMwares MDM-lösning Airwatch.

Appar = läromedel

claes axelsson pixlr.jpg

Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

 Med MDM är det några enkla steg som användaren själv går igenom, sedan är du igång. Det tar max 15 minuter per enhet och sedan är den helt personanpassad. Mejlklienten hämtar dina personliga mejl, ett användaranpassat utbud av appar skickas ut och så vidare. Och allt sköts automatiskt. Det sparar in mycket pengar och resurser för våra förskole- och skolverksamheter. 

 För oss är appar ett läromedel och därför vill vi decentralisera hanteringen av dem så mycket som möjligt. Skolorna ska själva kunna bestämma vilka appar de vill skjuta ut till enheterna, och själva ha kompetensen att göra det rent praktiskt. Vi vill att hanteringen ska likna den vi har gällande övriga läromedel så mycket som möjligt.

Vilka är nackdelarna?

 En nackdel som vissa upplever är ju att deras frihet till viss del försvinner. Användarna kan inte köpa exakt de appar de vill ha från App Store utan de beställer apparna av någon administratör istället. Det blir lite mer standardisering och lite mindre individanpassat, men fördelarna överväger nackdelarna för vår del.

MDM på datorer

Att bevisa fördelarna för verksamheterna, i Claes fall skolorna, handlar delvis om att jobba med verksamhetens arbetssätt och ge morötter. Det bedöms finnas gott om sådana.  

 En morot är mängdrabatten som innebär halva priset på appar. En annan är att rekommendera bra appar som vi sedan utbildar på. Vi kan därefter kvalitetssäkra och styra verksamheten mot dessa appar. 

Vad är på gång härnäst?

 Jönköping står inför ett förmodat genomförande av ”en-till-en” – att eleverna får låna en personlig digital enhet under skoltiden i grundskolan, vilket man redan har i gymnasiet idag. Eftersom vi är så nöjda med hur Airwatch fungerat för oss hittills så skulle det vara bra med en MDM-lösning även för skoldatorerna i kommunen. Just nu håller vi på att utreda frågan.

29 september 2017 Uppdaterad 7 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson it i skolan Foto Adobe Stock, Voister

Rekommenderad läsning

Skor Ung O Äldre
video
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

En Lenovo för hela skoltiden

5 okt 2020 it i skolan

Med Lenovo 10e Chromebook Tablet ska elever kunna använda en och samma enhet genom hela förskolan, lågstadiet och högstadiet. Prestanda, stryktålighet och hållbarhet är tre nyckelord. 

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

två killar på boliden med en platta i en gruva.jpg
video

BI gör Boliden bättre

16 dec 2019 digit

Boliden tar hjälp av Power BI för att få struktur och koll på all data. I kombination med plattor i gruvorna är planen att verktygen ska förbättra bolagets processer och även vara ett stöd för medarbetarna att ta nya digitala kliv.

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

små trädgrenar från gran i närbild.jpg

Myndighetens moderna print

3 dec 2019 digit

För Skogsstyrelsen är print fortfarande en nödvändighet för att bland annat kunna skriva ut kartor att ta med i fält. För att göra hela processen av utskrifter så enkel som möjligt har myndigheten valt print som tjänst. 

skola-goteborg960640.jpg
video

Göteborg jagar jämlikhet

21 nov 2019 it i skolan

Interaktiva skärmar, whiteboards och projektorer finns i de flesta klassrum, men nivån på tekniken skiljer sig mycket beroende på skola. För att jämna ut skillnaderna behövs en långsiktig budget, hjälp till äldre skolor och en gemensam stor upphandling.