Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Airwatch har koll på skolplattorna

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock, Voister 29 september 2017 it i skolan

tablet unge.jpg

På skolorna i Jönköpings kommun köps det in och används mycket surfplattor. Ett stort problem med det har varit att det tagit mycket kraft, ork och tid att få igång samt hantera enheterna.

 När en skola köpte in 30-40 plattor så har vi exempel på att det kunde ta en och en halv vecka att få igång dem. Att hålla på så blir väldigt dyrt och är inte så effektivt överhuvudtaget, säger Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Ett av bekymrena har handlat om är att Ipads i grunden är en konsumentprodukt och till för en individ, och att det därför tog tid att skapa Apple-ID:n samt ladda ner appar till alla användare. Lågt räknat menar Claes Axelsson att det tog upp till fyra  timmar per år och enhet. Då Jönköpings utbildningsförvaltning just nu har 6 000 stycken och förväntar sig att antalet kommer öka markant under de kommande åren, så kände de att något behövde göras och valte föll på VMwares MDM-lösning Airwatch.

Appar = läromedel

claes axelsson pixlr.jpg

Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

 Med MDM är det några enkla steg som användaren själv går igenom, sedan är du igång. Det tar max 15 minuter per enhet och sedan är den helt personanpassad. Mejlklienten hämtar dina personliga mejl, ett användaranpassat utbud av appar skickas ut och så vidare. Och allt sköts automatiskt. Det sparar in mycket pengar och resurser för våra förskole- och skolverksamheter. 

 För oss är appar ett läromedel och därför vill vi decentralisera hanteringen av dem så mycket som möjligt. Skolorna ska själva kunna bestämma vilka appar de vill skjuta ut till enheterna, och själva ha kompetensen att göra det rent praktiskt. Vi vill att hanteringen ska likna den vi har gällande övriga läromedel så mycket som möjligt.

Vilka är nackdelarna?

 En nackdel som vissa upplever är ju att deras frihet till viss del försvinner. Användarna kan inte köpa exakt de appar de vill ha från App Store utan de beställer apparna av någon administratör istället. Det blir lite mer standardisering och lite mindre individanpassat, men fördelarna överväger nackdelarna för vår del.

MDM på datorer

Att bevisa fördelarna för verksamheterna, i Claes fall skolorna, handlar delvis om att jobba med verksamhetens arbetssätt och ge morötter. Det bedöms finnas gott om sådana.  

 En morot är mängdrabatten som innebär halva priset på appar. En annan är att rekommendera bra appar som vi sedan utbildar på. Vi kan därefter kvalitetssäkra och styra verksamheten mot dessa appar. 

Vad är på gång härnäst?

 Jönköping står inför ett förmodat genomförande av ”en-till-en” – att eleverna får låna en personlig digital enhet under skoltiden i grundskolan, vilket man redan har i gymnasiet idag. Eftersom vi är så nöjda med hur Airwatch fungerat för oss hittills så skulle det vara bra med en MDM-lösning även för skoldatorerna i kommunen. Just nu håller vi på att utreda frågan.

Rekommenderad läsning

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

två små barn sitter och tittar i en ipad.jpg
video

Flera språk på förskolan

23 feb 2018 it i skolan

Två av tre förskolebarn får inte tillräckliga möjligheter att utveckla sitt modersmål. Förskolläraren Mahroo Khousravi jobbar enligt en metod som ger barnen kunskap om både sitt och de andra barnens språk.

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

emmaskolan.jpg
video

Emmaskolan: Från kaos till klockrent

19 jun 2017 it i skolan

När Emmaskolan i Angered började med Ipads var nätverket för långsamt för att undervisningen skulle kunna fungera. Med en ny lösning och ett tätt samarbete med Cisco har problemen lösts. Alexandra Ågren, pedagog Emmaskolan och Peter Jerhamre berättar om lösningen och resultatet.

larare-leder-grupparbete-2.jpg

"Håll ut och håll om"

19 feb 2018 it i skolan

Alla lärare var inte positiva till att införa plattor i undervisningen på Nya Munken i Linköping. Med rätt utbildning, en plan och uthållighet så är idag allt på plats.

äldrevård eskilstuna.jpg
video

Viva Omsorg gör jobbet i Eskilstuna

13 mar 2017 it i vården

En app och en platta har gjort jobbet både enklare och säkrare för medarbetarna i hemtjänsten i Eskilstuna kommun. För drygt ett år sedan startade piloten och nu används tekniken fullt ut.

old couple.jpg

FocusCuras nya lösning för hjärtpatienter

14 jun 2017 it i vården

E-hälsoföretaget FocusCura lanserade nyligen plattformen Heartguard för kroniskt hjärtsjuka patienter. Istället för att besöka sjukhus kan patienten nu göra många av kontrollerna i hemmet.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.