Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Airwatch har koll på skolplattorna

Jönköpings kommun använder MDM-lösningen Airwatch till skolornas Ipads. Resultatet är bland annat bättre struktur, högre effektivitet och mindre kostnader.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobe Stock, Voister 29 september 2017 it i skolan

tablet unge.jpg

På skolorna i Jönköpings kommun köps det in och används mycket surfplattor. Ett stort problem med det har varit att det tagit mycket kraft, ork och tid att få igång samt hantera enheterna.

 När en skola köpte in 30-40 plattor så har vi exempel på att det kunde ta en och en halv vecka att få igång dem. Att hålla på så blir väldigt dyrt och är inte så effektivt överhuvudtaget, säger Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

Ett av bekymrena har handlat om är att Ipads i grunden är en konsumentprodukt och till för en individ, och att det därför tog tid att skapa Apple-ID:n samt ladda ner appar till alla användare. Lågt räknat menar Claes Axelsson att det tog upp till fyra  timmar per år och enhet. Då Jönköpings utbildningsförvaltning just nu har 6 000 stycken och förväntar sig att antalet kommer öka markant under de kommande åren, så kände de att något behövde göras och valte föll på VMwares MDM-lösning Airwatch.

Appar = läromedel

claes axelsson pixlr.jpg

Claes Axelsson, it-strateg på Utbildningsförvaltningen i Jönköpings kommun.

 Med MDM är det några enkla steg som användaren själv går igenom, sedan är du igång. Det tar max 15 minuter per enhet och sedan är den helt personanpassad. Mejlklienten hämtar dina personliga mejl, ett användaranpassat utbud av appar skickas ut och så vidare. Och allt sköts automatiskt. Det sparar in mycket pengar och resurser för våra förskole- och skolverksamheter. 

 För oss är appar ett läromedel och därför vill vi decentralisera hanteringen av dem så mycket som möjligt. Skolorna ska själva kunna bestämma vilka appar de vill skjuta ut till enheterna, och själva ha kompetensen att göra det rent praktiskt. Vi vill att hanteringen ska likna den vi har gällande övriga läromedel så mycket som möjligt.

Vilka är nackdelarna?

 En nackdel som vissa upplever är ju att deras frihet till viss del försvinner. Användarna kan inte köpa exakt de appar de vill ha från App Store utan de beställer apparna av någon administratör istället. Det blir lite mer standardisering och lite mindre individanpassat, men fördelarna överväger nackdelarna för vår del.

MDM på datorer

Att bevisa fördelarna för verksamheterna, i Claes fall skolorna, handlar delvis om att jobba med verksamhetens arbetssätt och ge morötter. Det bedöms finnas gott om sådana.  

 En morot är mängdrabatten som innebär halva priset på appar. En annan är att rekommendera bra appar som vi sedan utbildar på. Vi kan därefter kvalitetssäkra och styra verksamheten mot dessa appar. 

Vad är på gång härnäst?

 Jönköping står inför ett förmodat genomförande av ”en-till-en” – att eleverna får låna en personlig digital enhet under skoltiden i grundskolan, vilket man redan har i gymnasiet idag. Eftersom vi är så nöjda med hur Airwatch fungerat för oss hittills så skulle det vara bra med en MDM-lösning även för skoldatorerna i kommunen. Just nu håller vi på att utreda frågan.

Rekommenderad läsning

RikardKindlundVMWare_960x640.jpg
video

Workspace One oberoende av plattform

17 nov 2016 säkerhet

Särskilj företagets data från din egen och få en plattformsoberoende upplevelse oavsett enhet. Rikard Kindlund på VMware visar upp fördelarna med Workspace One.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

JönköpingUniversity_960x640.jpg
video

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

jonkoping-skola.jpg

Jönköpings hårda skolsatsning

18 dec 2018 it i skolan

Jönköpings kommun är just nu mitt inne i en trestegsraket. Kommunen ska utöka hårdvarutätheten i grundskolan och förskolan samt femdubbla alla skolors nätverkskraft. Samtidigt jobbar man med ett omfattande kompetensutvecklingsprojekt för att hjälpa personalen att hitta digitala arbetssätt.

postnord-stralfors-960640.jpg

Strålfors automatiserar rubbet

22 okt 2018 digit

På Postnord Strålfors blir allt fler kunder digitala, och därmed går företaget all-in på datainsamling och automation. Nyligen har de automatiserat deras datacenter och i nästa fas ska nätverken gå samma väg till mötes. 

analysWEBB.jpg

Örebroföretag använder Watson för analys

17 nov 2017 digit

Med IBM:s AI-datorsystem Watson kan hela marknadsundersökningsbranschen stå inför ett paradigmskifte. Och AQ Analys i Örebro är mitt uppe i en pilot med det kognitiva systemet.

skövdeWEBB.jpg

Så jobbar Skövde smart

7 dec 2017 digit

E-klient, DelaDigitalt, SmartareVälfärd och ÖppnaData är exempel på gemensamma lösningar som flera kommuner i Sverige delar. Det är helt rätt väg att gå, menar Theres Ahlberg, chef för teknikenheten i Skövde kommun.