Smart spelat IFK

Även fotbollsvärlden anpassar sig till den senaste tekniken. Spelarna i IFK Göteborg har numera GPS-mätare under matcherna, scoutningen sker digitalt och åskådarna handlar öl och korv via mobilen.

 

– It som verktyg är livsviktigt i en fotbollsförening idag ur många aspekter, men inte minst utifrån vilka krav tränare och spelare har. I IFK Göteborg har våra spelare på sig ett GPS-system på träningarna som mäter av hur fort du springer, när och var du har sprungit, vilken puls du har haft, med mera. Vi mäter så att du varken tar ut dig för mycket eller för lite, och det gör vi även under match, genom en GPS-mätare de har på ryggen. Vi filmar även alla våra matcher och träningar, där alla arenor i både Allsvenskan och Superettan har ett system som kallas för Spiideo. Vi kan analysera data från kamerorna redan under halvtidsvilan, säger Gustav Hessfelt, it-chef för IFK Göteborg.

– Vi har även ett scoutingsystem som heter Wyscout som gör att vi kan titta på spelare i hela världen istället för att bara titta på spelare i norra Europa. Vi har nyligen plockat in en kille från Georgien och det var ju förstås betydligt lättare att plocka in honom tack vare det här systemet.

– Vi märker även den digitala utvecklingen på våra arenor där vi har ett wifi som är generellt för alla klubbar som ger publiken en helhetsupplevelse där de kan göra allt från att se repriser till att beställa mat. Så it är här för att stanna i fotbollsvärlden och vi kommer att vara tvungna att utveckla den för att vi ska vara konkurrenskraftiga gentemot andra idrotter, men också gentemot annan underhållning generellt.

Vilka data från spelarna ska prioriteras?

– Det är givetvis svårt. Jag har varit i Portugal och där har de en kamera på varje spelare och en tolfte kamera som följer matchen och det kanske är att ta det lite långt, och vi har heller inte de förutsättningarna. Vi måste hela tiden ställa oss frågan om det är effektivt eller inte. Samtidigt finns det idag så mycket verktyg att använda och det går snabbt, och spelarna vill se kunna sig själva spela för att förbättra sina prestationer. I slutändan blir det upp till varje tränare och ledare vad som ska prioriteras. Dessutom använder ju även alltifrån sjukgymnaster till scouter tekniken, och de gör sina prioriteringar.

Hur står sig Sverige?

– Jag tror säkerligen vi kan bli mycket bättre, även om vi ska komma ihåg att förutsättningarna ser annorlunda ut om man jämför med stora ligor som exempelvis Premier League i England eller Bundesliga i Tyskland. Jag tror nog ändå att vi ligger strax under dem och börjat nosa på hur vi bättre ska kunna kapitalisera på digitala tjänster gentemot våra fans och partners. Jag har gått runt här på it-arenan i Göteborg och till exempel sett alla olika skärmar här finns och jag börjar se att det snart är dags för oss att ha en sådan att rita på istället för på en whiteboard.

26 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, wikimedia commons

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng