Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Inget gör så rent som VR

Lokalvårdsföretaget Rentav Städ & Miljövård satsar på virtual reality i både utvecklings- och rekryteringssyfte. Innan man börjar städa får man dra på sig glasögonen och träna i VR.

– VR-teknik är fantastiskt när man börjar läsa om och ta del av vad man kan skapa av det. Några saker det kan betyda för oss är att man påbörjar en rekryteringsprocess med olika krav i VR-teknik, där man får fram den optimala lokalvårdaren. Man kan ha ett jättestort frågeformulär i VR-teknik, både att du tar på saker och att du läser och får frågor, säger Jens Strömquist, vd på Rentav Städ & Miljövård.

– En annan grej är utbildningstekniken i VR, som gör att vi kan skicka ut kontinuerligt med utbildningsmaterial till våra lokalvårdare med nya kemikalier, nya redskap och så vidare. Det gör att vi får en kompetenshöjning i företaget som gör att det blir väldigt bra.

Så det blir en kompetenshöjning via VR?

– Ja, nu är det här såpass nytt och vi ligger nog lite i framkant men det ska bli intressant att gå vidare i den här processen för jag tror på VR i framtiden i utbildnings- och rekryteringssyfte.

– Vi tänker att man sätter på sig ett par glasögon, har en lokal som man ska städa och så tränar man i VR-världen. Vi sätter upp en miljö som liknar de vanligaste miljöerna vi har idag, och därav kommer lokalvårdaren in i den miljön. Sen ska personen leda städtekniken genom lokalen på ett rätt sätt och kanske ta del av städinstruktioner som finns skapade för varje rum, för det är ju olika instruktioner beroende på vilket rum man är i. Kunder kan ju köpa olika saker. Det blir jätteintressant att skapa en miljö där man tar del av städinstruktioner som kunden köper, på ett rätt sätt. Då kan vi höja kvaliteten och kunden får det den betalar för, vi gör inte mer än vad vi ska och inte mindre heller.

Ni har nyligen gått över till Office 365, hur har det gått?

– Vi skaffade en traditionell terminalserver som vi installerade för tolv år sedan ungefär. Tekniken går ju framåt, allt går fortare och vi upptäckte mot slutet att terminalservern vi hade är föråldrad och hänger inte med i utvecklingen. Med allt som uppdateringar, service, underhåll och så vidare, så därav valde vi Office 365 för då lever vi i nuet. Det blir centraliserat på ett annat sätt och det tycker vi är bra när det gäller exempelvis virusattacker som vi haft tidigare i servern och som kommer tätare och tätare. Och då var inte uppdateringarna med på samma sätt som det är idag med O365.

Vad känner du mer att ni vinner med att ha era program och tjänster i molnet?

– Man får en högre flexibilitet. Vi jobbar ju mycket ute hos kund som gör att vi kan direkt uppdatera kundregister, kontroller och kundens önskemål i molntjänsten. Det gör att huvudkontoret kan ta del av det snabbt. Vi kapar jättemycket mellansteg för när vi kommer tillbaka till kontoret så är allting klart, förr skulle man ju börja skriva in det i PC:n eller terminalservern, så där sparar vi mycket tid.  

7 november 2017 Uppdaterad 28 augusti 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

En Bit Av Jordklotet Över Atlantenmed Massa Internettrafik Mellan

Googles nya kabel

10 feb 2021 digit

Google har invigt en ny nätverkskabel mellan USA och Europa. Kabeln Dunant kan skicka uppemot 250 terabit i sekunden och förhoppningen är att den bland annat ska underlätta AI-utveckling.  

Flygbild Över Autobahn

Digital EU-snabbväg

15 dec 2020 digit

En ny sajt ska underlätta för både företag och privatpersoner i EU att hitta utföra ärenden och hitta information digitalt inom hela EU. I Sverige har DIGG hjälpt 60 svenska myndigheter att ansluta sig till youreurope.eu.

Ett Trevligt Badrum

Dolda fel på video

25 nov 2020 digit

Tidigare krävdes en fysisk kontroll av dolda fel i fastigheter, men nu kan det mesta granskas via ett videomöte. Advokatfirman Sigvardsson i Sundsvall är specialiserad på just dolda fel och kan numera utföra uppdrag över hela landet, varav de flesta via video.

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

Besättning På Slu Svea Ute Till Sjöss
video

Ett år med Svea

14 okt 2020 digit

Svea är Sveriges modernaste forskningsfartyg och har hitintills gjort drygt 200 expeditioner. All it på fartyget är robust och ska tåla hård sjö, vatten och tuffa tag. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Två Tjejer Posear För En Selfie Mot Gul Bakgrund

Oracle + Tiktok

15 sep 2020 digit

Molntjänstbolaget Oracle blir Tiktoks teknikpartner för den amerikanska marknaden. Det är en uppgörelse som ser ut att ha mer politiska än affärsmässiga motiv.  

Tre Stolar Staplade Mot Ett Moln; Rosa Bakgrund

Molnplugg i Gästrikland

1 jul 2020 digit

Gävle och Sandviken startar utbildningar i ljuset av Microsofts datacenterbygge i regionen. Med it-bolagets stöd är kommunerna redo att satsa på efterfrågade molnkompetenser.