Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Med identitet som tjänst

ett par storskor utanför ett campingtält i gryningen.jpg

I takt med att data om oss och våra vanor läggs på hög, blir det också avgörande för bolag att ta tillvara data för att driva affärer. Kopplar man på en smart algoritm blir identitet en tjänst som kan utnyttjas för att skräddarsy sitt erbjudande utifrån den person man riktar sig till.

– Från början var allt digitalt on prem. Sedan kom molntjänster och virtuella maskiner och det var möjligt att bygga upp sina system på ett betydligt mer effektivt sätt, genom infrastruktur som en service. Därefter har vi sett mjukvara bli allt mer servicebaserad genom introduktionen av appar. Nu har även identitet blivit en service, säger John Craddock, internationell it-identitets- och säkerhetsarkitekt och Microsoft MVP.

På senare tid har individers identitet blivit alltmer användbar som ett verifierande verktyg och som ett sätt att försäkra om behörighet på olika plattformar, både i arbetet och på fritiden.

Detta beror inte minst på möjligheten att använda så kallade API:er, Application Programming Interface, som fungerar som ett mjukvarugränssnitt som knyter åt sig informationen från databaser och översätter dessa till användarvänliga mjukvaror. Detta har gjort det betydligt lättare att utnyttja databasen utan tillgång till ett specifikt system.

– Till exempel säljs campingutrustning online. Idag kan du se var personer som köper befinner sig och vilken tid på dygnet affären ägde rum. Det kan du sedan koppla ihop med exempelvis vilket väder det var vid tillfället, och helt plötsligt har du några parametrar att arbeta efter för att bygga upp komplexa profiler som kan hjälpa dig att söka förutse kommande beteenden hos personer som vill handla hos dig, säger John Craddock.

Det här är en av anledningarna som gjort att icke-känslig persondata blivit så drivande i att skapa affärsnytta.

Konsumerbara data

John Craddock benämner den datan som konsumerbara (consumable data). Det är data som lätt kan blandas för att göra olika typer av analyser, beroende på vilka frågor man vill behandla.

– Därefter kan man sätta en AI på att utforska olika beröringspunkter. Man ska inte glömma att här finns en GDPR-aspekt. Jag tror på ett samtycke som byggs upp stegvis, det vill säga att man har möjlighet att lämna ifrån sig personuppgifter efterhand beroende på vad ens syfte är på en specifik sajt.  

Molnens förtjänst

Molntjänster blir bara vanligare som plattform för både lagring och arbetsyta. De har också fördelen att det blir betydligt lättare att skala upp identitet som tjänst.

– Här är en av utmaningarna att göra det säkert så att man verkligen bara har tillgång till det man behöver för att utföra sitt jobb och vice versa, att ens uppgifter inte sprids utanför de plattformar som man vistas på.

Hur ser du på framtiden?

– Om jag ska vara ärlig så är framtiden för vad vi kan åstadkomma med identitet som tjänst ganska grumlig för mig. Det finns de som talar om en digital global identitet som skulle kunna byggas på blockkedjor, men innan vi är där finns många frågor som måste behandlas. Vem som skulle ersätta det om man förlorar det mitt ute i ingenstans och på vilket sätt, avslutar John Craddock. 

16 november 2018 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

två coronavirus, en röd till vänster och en blå till höger.jpg

Stopp för fake news

18 mar 2020 säkerhet

Facebook, Google, Linkedin, Microsoft, Twitter Youtube och Reddit. Alla de stora plattformarna går samman för att motverka att falsk information om coronaviruset sprids via dem.

cloudactfrihetsgudinnan.jpg

Inga problem med Cloud Act

5 jul 2019 säkerhet

När Cloud Act trädde i kraft förkunnade Esam att den amerikanska lagen kan utgöra sekretessproblem. Nu menar Microsoft, SKL och advokat Caroline Olstedt Carlström att utlåtandet var drastiskt och att Cloud Act inte innebär några ökade risker för offentlig sektors molninvesteringar.

domarklubba-och-amerikanska-flaggan.jpg

Så påverkar Cloud Act

24 okt 2018 säkerhet

Cloud Act innebär att amerikanska myndigheter kan begära ut data från amerikanska molnleverantörer, oavsett var i världen informationen och servrarna finns. Mathias Strand, chefsjurist på Microsoft, ger sin syn på vad lagen kan betyda för Sverige.

kille-tar-selfie-och-gor-parkour.jpg

6 av 10 offer för cyberbrott

17 okt 2018 säkerhet

Varje månad tar Microsoft emot cirka 11 000 klagomål från personer som utsatts för falska supportsamtal från bedragare. Generation Y och Z är en högriskgrupp för att förlora pengar till dem, visar en ny undersökning.

girl-password-microsoft-960640.jpg

Framtiden utan lösenord

4 okt 2018 säkerhet

Med Windows Hello, Microsoft Authenticator och Fido 2.0 så vill Microsoft skapa en lösenordsfri tillvaro. På Microsoft Ignite berättar Alex Simons, Partner Director of Program Management, om hur det ska gå till och varför. 

industrirobot-960640.jpg

Därför ska du uppdatera W10

2 jul 2018 digit

I Microsofts senaste uppdatering för Windows 10 ska användarna lättare kunna fokusera och komma tillbaka till gamla specifika tidpunkter. Men framförallt utökas skyddet mot ransomware och andra säkerhetshot.

collagegdprNY.jpg

GDPR och vad händer nu?

25 maj 2018 säkerhet

Nu träder den nya dataskyddsförordningen i kraft och det innebär fortsatt hårt arbete. Det menar de tre experterna Daniel Akenine, Caroline Olstedt Carlström och Johan Wahlström som också tipsar hur arbetet kan fortsätta. 

kaos-trafik-960640.jpg

25 maj - aj aj eller raj raj?

1 mar 2018 säkerhet

Missnöjda kunder som ställer krav och företag som kanske inte är klara i sin GDPR-struktur. Det är vad som antagligen kommer att hända den 25 maj då GDPR träder i kraft. Samtidigt är organisationen på Datainspektionen långt ifrån redo att möta anstormningen.

skargard foto.jpg
Ett samarbete mellan Lenovo och Voister

Server som möter GDPR-krav

17 nov 2017 digit

Allt mer handlar om mjukvarudefinierade system. Lenovo vill göra det ännu enklare att möta framtidens krav och lanserar nu en helt ny serie servrar under namnet ThinkSystem.