Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

För en säker rekrytering

När regeringen under år 2017 beslutade att återinföra värnplikten började Rekryteringsmyndigheten att växa. För it-sidan handlar det om att rusta upp sina system, och som ansvariga för att bemanna hela Sveriges krigsorganisation blir säkerhetsaspekten en central del i det arbetet.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Mostphotos 21 november 2018 säkerhet

Överbefälhavaren Sverker Göranson delar ut Försvarsmaktens medalj till livgardister som tjänstgjort i Afghanistan

– Vi har väldigt många olika lagar som påverkar vårt informationsflöde. Det är inte bara GDPR utan vi har patientdatalagar och pliktlagar, och en hel del system som förvaltas enligt Försvarsmaktens olika kvalificeringsgrader. När man hanterar den typen av system duger det inte med vanlig företagssäkerhet utan man måste ligga ett par snäpp över det, säger Christian Söderblom, CIO på Rekryteringsmyndigheten.

Hur får ni till det?

– Det är svårt, men vi arbetar enligt ganska traditionsenligt gamla metoder egentligen. Det handlar mycket om fysisk separation, tunga skalskydd, att information inte är tillgängligt från andra platser än där man ska kunna komma åt informationen. Vi har så kallade galvaniskt åtskilda nät. När många bygger ett nytt datacenter bygger vi istället flera nya, beroende på vilken typ av information som ska hanteras enligt olika säkerhetsrutiner. Där finns inga beröringspunkter någonstans överhuvudtaget, varken fysiskt, i nätverket, eller via applikationer eller annan teknisk utrustning. En användare kan inte hamna eller göra fel, helt enkelt.

– Den andra aspekten handlar om den mer traditionella säkerhetsaspekten med intrångsförsök, och hackerattacker och andra penetrationsförsök som vi också jobbar mycket med.

Där ni har ganska känslig information?

– Ja, en av våra två huvuduppgifter är att vi bemannar hela krigsorganisationen i Sverige. Det gör vi åt försvarsmakten och vi är de enda som har det datat i hela Sverige: en samlad bild över krigsorganisationen. Och det säger sig kanske själv att det är något av det hemligaste som finns. Det ställer helt andra krav på hur vi hanterar de data och också hur vi rekryterar.

Är det svårt att rekrytera?

– Jag måste säga att vi har haft fantastisk tur än så länge och lyckats rekrytera jättemycket bra människor. Jag har själv varit anställd i ett år och trivs jättebra. Vi är en snabbfotad myndighet och vi växer, vilket gör det lättare att rekrytera. Men vissa saker är användarna vana att kunna göra, som de inte kan göra hos oss. Vi har utmaningar med att jobba med ett mobilt arbetssätt och på distans. En systemutvecklare som sitter hos oss och arbetar kan inte göra det någon annanstans än på våra kontor, från specifika arbetsplatser. Den nivån behöver vi ha enligt de ackrediteringar vi har på våra system.

Hur ser läget ut framöver?

– Tittar man på de omvärldsanalyser som finns från myndigheter som sysslar med de här frågorna uttalat finns det ingenting som tyder på att säkerhetsläget skulle bli av en snällare karaktär i omvärlden, snarare tvärtom. Bägge de politiska blocken är överens om att det ska satsas mer på polisen och försvaret. Det är en tydlig bild av vad som händer i omvärlden. Vi ser att försvarsmaktens och polisens behov kommer att öka dramatiskt. Vi räknar med att fördubbla vår kapacitet på prövningsverksamheten innan år 2025.

Rekommenderad läsning

kvinna-monstring.jpg

Mönstra i AR

14 okt 2019 digit

Rekryteringsmyndigheten satsar på en Snapchat-lins och en chattbot för att kommunicera med mönstrande ungdomar. Och resultaten är positiva, AR-linsen har hittills nått hela 337 000 unika användare. 

Flod Vid Vindeln

Förbud utmanar Vakin

20 okt 2020 säkerhet

Det norrländska vatten- och avfallsverksamhetsbolaget Vakin kan inte använda molnet fullt ut, vilket bidrar till utmaningar. Genom ett samarbete med bland annat Umeå energi kan verksamheten lösa nuvarande säkerhetsbehov, men framöver hoppas it-chef Mats Wilhelmsson på svenska molntjänster.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

paper factory.jpg
video

Nordic Paper tar hjälp av robot

26 sep 2017 digit

Nordic Paper tillverkar specialpapper, som bakplåtspapper, på tre bruk i Värmland och ett i Norge. Patric Johansson, it-chef, förklarar hur digitaliseringsprocessen har hjälpt dem att bli effektivare. 

 

karstad1WEBB.jpg
video

AI i Värmlands vård

22 sep 2017 It i vården

I Värmland tittar man på möjligheterna med att använda artificiell intelligens för att ställa diagnoser och skapa en säkrare och bättre vård.

många får tittar mot kameran på grönt grä.jpg

Ett molnbaserat lantbruk

28 okt 2019 it i skolan

Molnbaserat lärande och Chromebooks är vardag för eleverna på Hushållningssällskapets naturbruksgymnasier i Kalmar och Kronoberg. Nästa steg är att stödja landets övriga sällskap inom digitalisering.

irene lennemyr winkler.JPG
video

"Framtidens skola ligger närmre näringslivet"

11 okt 2016 it i skolan

Karlstad Kommun har länge legat i framkant kring skolan - då har it-pedagoger och lärarutbildningar varit viktiga faktorer, menar Irene Lennemyr Winkler, gymnasiedirektör på kommunen, som framöver tror på en skola oberoende av tid och rum.

snip inge hansson.JPG
video

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

Stellan sjögren snip.JPG
video

Kristinehamns kommun fortsätter resan

12 okt 2016 ledarskap

Kristinehamns kommun har de senaste tre åren byggt om sin it-infrastruktur. Nu börjar jobbet med att modernisera verksamhetssystemen, bland annat ska en ny hemsida, med bättre service, lanseras.