Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

MSB släcker cyberbränder

flygplan-lamnar-arlanda.jpg

I takt med att samhällskritiska funktioner som järnväg och elnät privatiseras förändras också kraven på säkerhet för offentliga och privata aktörer men lika viktigt är insatser för cybersäkerhet. Det menar Dan Eliasson, generaldirektör på MSB som nu tar NIS-direktivet till hjälp för att utveckla en sådan funktion. 

– Det är en ny värld vi står inför. Undan för undan har allt fler av våra tidigare till stor del offentligägda företag inom bland annat järnväg, flyg, och energi blivit privatägda. Det innebär helt andra utmaningar för hur vi ska säkra våra samhällsfunktionalitet. Säkerhetsområdet berör inte bara myndigheter som FRA eller Försvarsmakten, utan även civila myndigheter och det privata näringslivet, säger Dan Eliasson, generaldirektör på MSB under ett seminarium i Almedalen.

Cyberhygien

Vad händer om någon slår ut vattnet eller elen i en kommun där vi har ett kritiskt förband, eller om någon slår ut trafiken på en flygplats? Konsekvenserna kan förstås bli förödande, och av den anledningen får vi inte glömma bort att fokusera på annat utöver det som är uppenbart är mest skyddsvärt.

– Vi måste ha en sorts grundhygien när det kommer till cybersäkerhet. Precis som Ludvig Nordströms berömda journalistreportage med titeln Lort-Sverige, där han belyste den smutsiga vardag som vi svenskar levde i på 30-talet, behöver vi idag se över vår cyberhygien.

Vem granskar vem

Enligt Dan Eliasson behövs det en slags karta där man kan se vem som har skyldighet att granska vilken myndighet utifrån ett cybersäkerhetsperspektiv.

– Vem har koll på flygledartornet, hamnen, elförsörjning, tunga industrier, landsting, kommuner? Den kartan är inte tillräckligt ritad och många springer på samma puck. Ta bara en sådan enorm satsning som utbyggnaden av ett 5G-nät. Det är privata aktörer som i huvudsak står för det, och där måste vi hitta sätt att samverka.

Säkrare med NIS

MSB behöver också utveckla något som Dan Eliasson jämför med ett brandförsvar. Regeringen har gett MSB i uppdrag att vara den myndighet som näringsliv och offentliga aktörer ska vända sig till om de upptäckter något misstänksamt i sina system. Det borde göras i ännu högre grad än vad det gör nu, menar MSB:s generaldirektör.

– Vi kommer inte släcka bränder men vi vill förebygga dem och därför måste man rapportera till oss. Just nu verkar det råda lite självcensur hos många. Med NIS-direktivet på ingång tror jag att vi kommer att få en ännu bättre känsla vad som påverkar. 

Internationell spaning

För att kunna sätta igång med det arbete man har framför sig söker man nu på MSB, som så många andra, efter rätt kompetens.

– Det är lätt att prata om kartor med mera, men sen ska jobbet också göras. I höst ska vi bland annat göra ett antal utlandsresor för att lära oss av de bästa i världen på området, och för att få en bättre bild över vilka utmaningar vi står inför, avslutar Dan Eliasson.   

23 juli 2018 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Sverige Säkerhet

Start för cybercenter

10 dec 2020 säkerhet

Nu är det klart att Sverige får ett cybersäkerhetscenter. Regeringen ger i uppdrag till Säpo, FRA, MSB och Försvarsmakten att inrätta centret som ska förebygga, upptäcka och hantera cyberhot.

En Knut På Ett Klätterställningsrep

Säkert nät med Cisco

7 okt 2020 säkerhet

Organisationer som inte har koll på sitt nätverk löper större risk att drabbas av cyberattacker. Nu presenterar Cisco flera lösningar som underlättar för att strukturerar och lagra information. 

cloudactfrihetsgudinnan.jpg

Inga problem med Cloud Act

5 jul 2019 säkerhet

När Cloud Act trädde i kraft förkunnade Esam att den amerikanska lagen kan utgöra sekretessproblem. Nu menar Microsoft, SKL och advokat Caroline Olstedt Carlström att utlåtandet var drastiskt och att Cloud Act inte innebär några ökade risker för offentlig sektors molninvesteringar.

eu-vinnova-regeringen.jpg

Fler svenska hubbar

17 jun 2019 digit

Regeringen har gett Vinnova uppdraget att genomföra en förstudie om möjligheterna att etablera digitala innovationshubbar. Arbetet ska stärka Sveriges konkurrenskraft och är ett resultat av EU-kommissionen föreslagna program för ett digitalt Europa.

stridsvagn-i-terrangen.jpg

Kravet på ny säkerhetsskyddslag

2 apr 2019 säkerhet

Den nya säkerhetsskyddslagen förtydligar kraven på skydd för både privat och offentlig verksamhet som har betydelse för Sveriges säkerhet. Säkerhetspolisen och Försvarsmakten är tillsynsmyndigheter där alla berörda kan få stöd och råd hur de ska agera.

ryggen på en liten flicka som håller en äldre man i sjukhussäng i handen.jpg

Dålig koll på NIS

13 feb 2019 säkerhet

NIS-direktivet har trätt i kraft sedan länge men engagemanget varierar beroende på sektor. Än så länge har bara ett fåtal aktörer inom hälsa- och sjukvård anmält att de omfattas av direktivet. Och nu börjar även tillsynsmyndigheterna att tröttna på att så få anmäler sig. 

svensk-soldat.jpg

Bli en cybersoldat

16 jan 2019 säkerhet

Försvarsmakten startar ett pilotprojekt där 30 värnpliktiga ska utbildas till cybersoldater. Samtidigt meddelar Säkerhetspolisen att deras nationella samarbeten ska stärkas, på grund av allt fler cyberattacker mot Sverige. 

tjej klättrar i berg i ett grand canyon-liknande landskap.jpg

Säkerhetsåret 2018

20 dec 2018 säkerhet

Lösningar inom IoT står för en allt större del av hot och risker och medan hypen för kryptovalutor minskar så blir blockkedjor allt hetare och kan regleringar som GDPR vara en hjälp till ett säkrare samhälle. 

soldat-ovar-skytte-med-automatvapen.jpg

Hemläxa för FRA-lag

19 dec 2018 säkerhet

En utredning på uppdrag av Försvarsdepartementet har tagit fram förslag till nya lagar och förordningar som ska reglera hur Försvarsmakten och FRA, Försvarets Radioanstalt, får hantera personuppgifter. Nu efterlyser Datainspektionen en mer ingående analys av hur detta påverkar skyddet av den personliga integriteten.