Big data på SSAB

ssab-utvecklas-med-ai.jpg

Nu ska stålindustrin utveckla sina redan omfattande mätprocesser med hjälp av AI, big data och maskininlärning. Bakom forskningsprojektet Swedish Metal finns Sandvik och SSAB och målet är en mer konkurrenskraftig och hållbar ståltillverkning.

– Internetbaserad detaljhandel och ekonomisk analys är exempel på sektorer som använt avancerad dataanalys i många år. Inom tillverkningsindustrin finns en otrolig potential och genom maskininlärning hoppas vi hitta hittills okända samband. Samband som kan bidra till att lösa några av de utmaningar stålindustrin står inför, säger Gunnar Mathiason, lektor i datalogi vid högskolan i Skövde som driver forskningsprojektet i samarbete med Sandvik och SSAB, i ett pressmeddelande.

Inom ramen för det treåriga projektet Swedish Metal görs för branschen unika produktionsdataanalyser. Redan idag använder stålindustrin omfattande mätprocesser men nu är frågan vad man kan se genom att sätta ihop all tillgänglig data för en viss tillverkningsprocess.

Genom att få fram en datormodell baserad på AI kan vi lättare stödja oerfarna operatörer.

niklas kojola, senior specialist på ståltillverkning, SSAB

Hållbart och hög kvalitet

Sandvik Materials Technology använder till stor del återvunnet material. Det bidrar till att allt tillverkat stål får rätt sammansättning och egenskaper utan onödiga tillsatser av rena metallegeringar. Det är en utmaning både för Sandvik och för hela stålindustrin att åstadkomma en optimal stålkvalitet i kombination med en kostnadseffektiv och hållbar produktionsprocess.

– I projektet kommer vi att analysera stora mängder data genom maskininlärning tillsammans med forskare från Högskolan i Skövde. Vi hoppas att projektet kan ge en bättre bild av våra returstålsgrupper och restprodukter. Genom det vi kan vässa våra optimeringsberäkningar och på så sätt minska mängden rena legeringar och använda mer återvunna produkter. Lyckas vi med det får vi effekter som gynnar både ekonomi och miljö, säger Magnus Josefsson, ansvarig för råvaruoptimering på Sandvik Materials Technology.

Fossilfritt med modellering

Ståltillverkningen hos SSAB sker vid höga temperaturer. När kol möter syre bildas koldioxid, vilket bidrar till uppvärmning av jordens atmosfär. SSAB:s mål är en fossilfri ståltillverkning 2045 och som ett delsteg vill företaget tillsammans med högskolan i Skövde analysera och modellera ståltillverkningsprocessen i LD, Linz–Donawitz, för att leverera optimal temperatur och sammansättning med minimalt resursbehov.

LD är en del av ståltillverkningsprocessen där stålet färskas, vilket förenklat innebär att ta bort kol för att få järnet smidigare. En sådan modell möjliggör att stålet bibehåller sin höga kvalité samtidigt som utsläppen, energibehovet och materialförlusten minskar.

– Vi ser vinster på alla plan i projektet. Genom att få fram en datormodell baserad på AI kan vi lättare stödja oerfarna operatörer. Vi hoppas också att modellen ska kunna hitta viktiga men tidigare okända parametrar som kan förbättra ståltillverkningsprocessen ytterligare, säger Niklas Kojola, senior specialist på ståltillverkning, SSAB.

Swedish Metal finansieras av KK-stiftelsen och med stöd av branschorganisationen Jernkontoret.

6 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto onni wiljami kinnunen

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng