Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Avesta andas IoT-luft

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

Text Fredrik Adolfsson Foto mostphotos 27 november 2018 digit

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

 Avesta är en drygt 23 000 personer stor kommun belägen i Dalarna. Just nu håller kommunen på att ta fram en applikation för e-tjänster. Appen heter Digitala Avesta och ska samla allt under ett och samma tak.

– Andra kommuner har flera appar, men vi kommer bara ha en för alla medborgare. I den ska man till exempel kunna skicka in felanmälningar till vår tekniska support, ansöka om försörjningsstöd och sköta frånvarohantering inom skolan. I princip allt som man kan göra på vår webb idag ska gå att göra med appen, säger Göran Ecström, it-chef i Avesta kommun.

Göran Ecström och de andra på kommunen har arbetat med Digitala Avesta sedan i somras och den ska lanseras innan årets slut.

Bättre skolmiljö

Avesta är också igång med en satsning kring den smarta staden. Ett av de nyare projekten sattes igång efter sommarlovet och handlar om inomhusluften på en av kommunens skolor. Där testar de nu via IoT-sensorer att mer effektivt styra ventilationen genom att mäta av bland annat koldioxidhalten och temperaturen i luften.

– Med detta kan vi förhoppningsvis få en bättre luft för eleverna och lärarna. På sikt ser vi att detta kan användas överallt i kommunens kontorslokaler, inte bara för skolan. I december ska vi göra en genomgång för att se hur det har fungerat och om vi kan gå vidare.

Energigenererande bänkar

Kommunen använder sedan i våras också ett par intelligenta soptunnor som genom sensorer talar om när de är fulla. Detta gör att sopbilarna inte behöver åka förbi tunnorna lika ofta. I centrala Avesta finns också sedan i somras tre solcellsbänkar som genererar energi. På bänkarna går det att ladda sin telefon och surfa via wi-fi.

– Vi testar också nattkameror hos brukare inom omsorgen som ska öka tryggheten för de äldre som är i behov av hemtjänst.

Och detta är bara början, utvecklingen kommer fortgå, menar Göran Ecström. Han vill fortsätta göra Avesta mer tillgängligt och transparent och skapa bättre tjänster för invånarna, bland annat genom RPA.  

– Man har precis gjort det möjligt att ansöka om försörjningsstöd på nätet. I nästa steg kan det bli så att en RPA sköter detta, som i exempelvis Trelleborg. Jag tror också att vi framöver kan komma att robotisera bland annat biståndshandläggning och enklare bygglov, men när detta är möjligt att införa är för tidigt att säga.

Rekommenderad läsning

västerås-smart-stad-960640.jpg
Smarta Västerås

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

träd-skog-960640.jpg

Se all skog i mobilen

5 apr 2018 digit

Nu finns Skogsstyrelsens båda tjänster Skogliga grunddata och Skogens pärlor även tillgängliga via två appar.

liv-helsingborg-iot-960640.jpg

Sommarens uppkopplade livbojar

3 apr 2018 digit

Helsingborg testar sensorer som övervakar livbojar, båtshakar och stegar vid hamnar och badplatser. Sensorerna har koll och kan meddela om vattennivåer höjs och om utrustningen förflyttas eller förstörs.

mellanskog-960640.jpg

Säkrare skog med laser

6 mar 2018 digit

Skogsägarföreningen Mellanskog digitaliserar på många olika fronter. För att göra verksamheten mer mobil har de utvecklat en fältapp, och samtidigt har de börjat använda sig av laserdata och planerar även en framtida drift med drönare.

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

vasteras-smart-stad-960640.jpg
Smarta Västerås

Big data i Västerås

18 maj 2018 digit

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

kraftledning.jpg

Ellevio satsar på robotar och drönare

12 dec 2017 digit

Drönare, robotar, egna appar - på Ellevio satsas det stenhårt på digitalisering. Så pass mycket att digital utveckling nu också är en organisatorisk enhet och inte ett tidsbegränsat projekt.

hemfrid-foto.jpg
Nominerad årets digitaliseringsledare

Så digitaliserar Hemfrid säkert

11 jan 2018 digit

När David Leeb kom till Hemfrid startade ett omfattande arbete med digitalisering för både kunder och medarbetare. Resultatet är två appar som förenklar och skapar trygghet. Nästa steg är automatiserad försäljning genom maskininlärning. David Leeb är nominerad till Årets digitaliseringsledare.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.