Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Avesta andas IoT-luft

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

 Avesta är en drygt 23 000 personer stor kommun belägen i Dalarna. Just nu håller kommunen på att ta fram en applikation för e-tjänster. Appen heter Digitala Avesta och ska samla allt under ett och samma tak.

– Andra kommuner har flera appar, men vi kommer bara ha en för alla medborgare. I den ska man till exempel kunna skicka in felanmälningar till vår tekniska support, ansöka om försörjningsstöd och sköta frånvarohantering inom skolan. I princip allt som man kan göra på vår webb idag ska gå att göra med appen, säger Göran Ecström, it-chef i Avesta kommun.

Göran Ecström och de andra på kommunen har arbetat med Digitala Avesta sedan i somras och den ska lanseras innan årets slut.

Bättre skolmiljö

Avesta är också igång med en satsning kring den smarta staden. Ett av de nyare projekten sattes igång efter sommarlovet och handlar om inomhusluften på en av kommunens skolor. Där testar de nu via IoT-sensorer att mer effektivt styra ventilationen genom att mäta av bland annat koldioxidhalten och temperaturen i luften.

– Med detta kan vi förhoppningsvis få en bättre luft för eleverna och lärarna. På sikt ser vi att detta kan användas överallt i kommunens kontorslokaler, inte bara för skolan. I december ska vi göra en genomgång för att se hur det har fungerat och om vi kan gå vidare.

Energigenererande bänkar

Kommunen använder sedan i våras också ett par intelligenta soptunnor som genom sensorer talar om när de är fulla. Detta gör att sopbilarna inte behöver åka förbi tunnorna lika ofta. I centrala Avesta finns också sedan i somras tre solcellsbänkar som genererar energi. På bänkarna går det att ladda sin telefon och surfa via wi-fi.

– Vi testar också nattkameror hos brukare inom omsorgen som ska öka tryggheten för de äldre som är i behov av hemtjänst.

Och detta är bara början, utvecklingen kommer fortgå, menar Göran Ecström. Han vill fortsätta göra Avesta mer tillgängligt och transparent och skapa bättre tjänster för invånarna, bland annat genom RPA.  

– Man har precis gjort det möjligt att ansöka om försörjningsstöd på nätet. I nästa steg kan det bli så att en RPA sköter detta, som i exempelvis Trelleborg. Jag tror också att vi framöver kan komma att robotisera bland annat biståndshandläggning och enklare bygglov, men när detta är möjligt att införa är för tidigt att säga.

27 november 2018 Uppdaterad 16 april 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto mostphotos

Rekommenderad läsning

Böcker På Ett Bibliotek

Malmö först i Sverige

27 jan 2021 digit

Ett nytt och intelligent logistiksystem på biblioteken i Malmö stad ska göra det enklare för låntagarna och underlätta för personalen. Malmö är först i Sverige med det nya systemet och flera andra kommuner har redan visat intresse.

Hunddörr960640

Hundens nya vän

14 jan 2021 digit

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma. 

Ritad Gul Stjärna

Säffle bäst på Facebook

13 jan 2021 digit

Säffle är bäst i Sverige på att engagera sina medborgare på Facebook. En återkommande tonalitet, saklighet och att inte jaga gilla-markeringar är några av nycklarna till framgång.

Toalettpapper

Toan kollar din hälsa

13 jan 2021 digit

Det japanska företaget Toto har tagit fram en Wellness Toilet som kontrollerar användarens avföring och analyserar personens hälsa, varje gång toaletten används.

Karl Oskar Och Kristina Monument I Karlshamn

Ny RPA-tid i Karlshamn

18 nov 2020 digit

Ett ärende som tidigare tog två veckor kan nu hanteras på en dag. Det är resultatet när Karlshamns kommun anlitade en RPA för att sköta två uppgifter på löneenheten. Digitala e-tjänster har varit en viktig förutsättning och nu tittar lönechef Annika Risberg på ytterligare processer att automatisera.

Buss Iot 960640

Sensorer mäter luft

22 okt 2020 digit

Nu mäts Stockholms luftkvalitet med en sensor sittandes på en buss i stadstrafiken. I projektet deltar bland annat Stockholms stad, KTH och MIT. 

Hund Mittnät Iot
video

IoT med Mittnät

29 sep 2020 digit

Mittnät testar IoT-sensorer på hundlatriner, skolor och badplatser. Satsningen ska förbättra tillvaron för både unga och vuxna i de nio inblandade kommunerna. 

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat.