Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Avesta andas IoT-luft

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

Text Fredrik Adolfsson Foto mostphotos 27 november 2018 digit

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

 Avesta är en drygt 23 000 personer stor kommun belägen i Dalarna. Just nu håller kommunen på att ta fram en applikation för e-tjänster. Appen heter Digitala Avesta och ska samla allt under ett och samma tak.

– Andra kommuner har flera appar, men vi kommer bara ha en för alla medborgare. I den ska man till exempel kunna skicka in felanmälningar till vår tekniska support, ansöka om försörjningsstöd och sköta frånvarohantering inom skolan. I princip allt som man kan göra på vår webb idag ska gå att göra med appen, säger Göran Ecström, it-chef i Avesta kommun.

Göran Ecström och de andra på kommunen har arbetat med Digitala Avesta sedan i somras och den ska lanseras innan årets slut.

Bättre skolmiljö

Avesta är också igång med en satsning kring den smarta staden. Ett av de nyare projekten sattes igång efter sommarlovet och handlar om inomhusluften på en av kommunens skolor. Där testar de nu via IoT-sensorer att mer effektivt styra ventilationen genom att mäta av bland annat koldioxidhalten och temperaturen i luften.

– Med detta kan vi förhoppningsvis få en bättre luft för eleverna och lärarna. På sikt ser vi att detta kan användas överallt i kommunens kontorslokaler, inte bara för skolan. I december ska vi göra en genomgång för att se hur det har fungerat och om vi kan gå vidare.

Energigenererande bänkar

Kommunen använder sedan i våras också ett par intelligenta soptunnor som genom sensorer talar om när de är fulla. Detta gör att sopbilarna inte behöver åka förbi tunnorna lika ofta. I centrala Avesta finns också sedan i somras tre solcellsbänkar som genererar energi. På bänkarna går det att ladda sin telefon och surfa via wi-fi.

– Vi testar också nattkameror hos brukare inom omsorgen som ska öka tryggheten för de äldre som är i behov av hemtjänst.

Och detta är bara början, utvecklingen kommer fortgå, menar Göran Ecström. Han vill fortsätta göra Avesta mer tillgängligt och transparent och skapa bättre tjänster för invånarna, bland annat genom RPA.  

– Man har precis gjort det möjligt att ansöka om försörjningsstöd på nätet. I nästa steg kan det bli så att en RPA sköter detta, som i exempelvis Trelleborg. Jag tror också att vi framöver kan komma att robotisera bland annat biståndshandläggning och enklare bygglov, men när detta är möjligt att införa är för tidigt att säga.

Rekommenderad läsning

pitea-iot-960640.jpg

Ett smartare PI(o)Teå

8 jan 2019 digit

PiteEnergi har investerat i ett IoT-nät baserat på LoRa. Detta ska bland annat ge möjligheten att jobba smartare och säkerställa leveranskapacitet genom att agera mer proaktivt. Tanken är också att det på sikt kan leda till helt nya tjänster.

socionom-pratar-med-barn.jpg

Tvekan i Trelleborg

30 okt 2018 digit

Att låta robotar besluta om Trelleborgs försörjningsstöd ger snabbare service, ökat fokus på medborgaren och större effektivitet. Samtidigt är frågan politiskt känslig eftersom den sökande är sårbar och det finns brister i transparensen. Det visar ny forskning från Göteborgs universitet.

man och kvinna i liten motorbåt på havet.jpg
video

Därför älskar kommunerna RPA

16 aug 2018 digit

Robotisering, automatisering och GDPR driver på utvecklingen i svenska kommuner. Uddevalla och Avesta är två kommuner som tar fram lösningar för att medborgarnas och kommunens bästa, men parallellt behövs tid och utbildning för att lära nytt. 

fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

fett-med-sno-pa-tak.jpg

Snöfritt med IoT

20 feb 2019 digit

Med sensorer kopplade till molnet kan fastighetsägare planera snöröjningen av tak och sänka kostnaderna för beställningar med kort framförhållning.

kalmar-industri.jpg

Testa IoT i Kalmar

9 apr 2019 digit

Nu kan studenter och andra boende i Kalmar testa sina idéer inom IoT via öppna Lorawan-gateways. Det är ett samarbete mellan Kalmar Energi och Linnéuniversitet och förhoppningen är att det ska leda till flera konkurrenskraftiga lösningar för industrin.

fin väg med sol i slutet och grönt på sidan.jpg

Sundfrakts sunda sensorer

16 jul 2019 digit

Sensorer ska hjälpa logistikföretag att bli mer hållbara och lönsamma. Sundfrakt i Sundsvall är tidigt ute med förhoppning om att sensorerna ska innebära en förbättrad ruttoptimering och möjligheten att samla in data om utsläpp.

tjej-traning-960640.jpg

Torka aldrig svett

8 maj 2019 digit

Att hålla vätskebalansen i skick är inte alltid det lättaste under sommarmånaderna. En ny mätteknik som det forskas kring på KTH ska nu kunna upptäcka ett antal olika tillstånd i kroppen, bland annat njursvikt och vätskebrist.

barn-förstaskoldag.jpg

Ny lag om RPA

26 jun 2019 digit

SKL kräver en ändring av kommunallagen för att kommuner och regioner ska ha samma möjligheter att utveckla verksamheten genom automatiserat beslutsfattande, RPA, som statliga myndigheter.