Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Googles plan för Avesta

Avesta960640.jpg

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.

– Vi är mycket stolta över att vara en utvald ort för Google och att vårt långsiktiga arbete gett resultat, säger Anders Friberg. 

För tre år sedan blev Avesta kommun kontaktade av Business Sweden med en datacenterförfrågan, vilket företag det rörde sig om fick de dock inte veta.

Men Avesta kunde visa upp att de hade förutsättningarna som krävdes såsom detaljplanerad industrimark, stor tillgång till förnybar energi och kompetent arbetskraft. Efter det har de jobbat i nära samarbete med just Business Sweden samt Invest in Dalarna, Vattenfall, Svenska kraftnät och Näringsdepartementet i detta ärende.

Tredubblar Facebooks mark

Och nu är det klart att Google har köpt 109 hektar mark i Horndal strax utanför Avesta, en area som motsvarar ungefär 182 fotbollsplaner och som kan jämföras med Facebooks 34 hektar I Luleå. Idag finns dock inga beslut om investeringar. 

 Frågan som måste ställas är: Varför väljer man Avesta? Och där tror jag svaret är att vi har förutsättningarna och erfarenheten som krävs samt en lång industritradition. Vi har ett bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och en hög kompetens i regionen.

I alla etableringsfrågor arbetar Avesta med några honnörsord som handlingskraft, professionalitet, trovärdighet, tillit och sekretess vilket i allra högsta grad gällt i detta fall, menar Anders Friberg. 

– Marknadsvärdet och intresset för Avesta har stärkts men så även självkänslan lokalt, regionalt och nationellt. 

Så du tror att det här kan ge mersmak för kommunen?

 Absolut, det har skapat en ökad attraktivitet för kommunen och hela regionen. Det brukar pratas om att vi är en funktionell region eftersom vi har relativt nära både till Uppsala, Gävle och Västerås och nu kommer glöden öka och fler vill vara här. Vi håller hela tiden på att planera ytterligare utvecklingsmark för att ligga steget före. Så vi är självklart inte nöjda än. Det här är bara början för oss. 

12 december 2017 Reporter Fredrik Adolfsson ledarskap Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

It Kille 960640

För gammal för tech

17 mar 2021 digit

Åldersdiskriminering är vanligt inom it och tech. Äldre medarbetare antas vara mindre uppdaterade om ny teknik och ha svårare för att bearbeta och lära sig nya saker. Det visar en ny studie. 

Penna Skriver På Vit Bakgrund

Nyheter i Word

25 feb 2021 digit

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Holmen 960640

Holmens molnlycka

25 jan 2021 digit

Holmen går igenom en digital resa med fokus på molnet, SD-WAN och robotar, vilket har inneburit ökad effektivitet och digital lycka hos medarbetarna. Nästa steg är att bli ännu mer databaserade. 

Anders Ygeman

Oklart molnbesked

19 jan 2021 digit

It-driftsutredningen vill se en ändring i Offentlighets- och sekretesslagen för att underlätta outsourcing och användande av molntjänster. Men ansvaret ska fortsatt ligga på myndigheterna själva. Det står klart efter att ett delbetänkande nu lämnats in till digitaliseringsminister Anders Ygeman.

pat gelsinger.jpg

Lämnar VMware för Intel

14 jan 2021 digit

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Kvinna Orange Bakgrund 960640

Jämställd 2050

16 dec 2020 digit

It och telekom är fortsatt en mansdominerad bransch. Trots en viss ökning av antalet kvinnor i branschen sker förändringen långsamt och det kan ta upp till 30 år innan branschen är jämställd.