Avesta andas IoT-luft

världens störstsa dalahest i avesta med ett barn som lutar sig på den2.jpg

Avesta kommun är inne i en förändringsfas som ska förbättra alltifrån inandningsluften i skolorna, tryggheten för de äldre och servicen inifrån kommunhuset. 

 Avesta är en drygt 23 000 personer stor kommun belägen i Dalarna. Just nu håller kommunen på att ta fram en applikation för e-tjänster. Appen heter Digitala Avesta och ska samla allt under ett och samma tak.

– Andra kommuner har flera appar, men vi kommer bara ha en för alla medborgare. I den ska man till exempel kunna skicka in felanmälningar till vår tekniska support, ansöka om försörjningsstöd och sköta frånvarohantering inom skolan. I princip allt som man kan göra på vår webb idag ska gå att göra med appen, säger Göran Ecström, it-chef i Avesta kommun.

Göran Ecström och de andra på kommunen har arbetat med Digitala Avesta sedan i somras och den ska lanseras innan årets slut.

Bättre skolmiljö

Avesta är också igång med en satsning kring den smarta staden. Ett av de nyare projekten sattes igång efter sommarlovet och handlar om inomhusluften på en av kommunens skolor. Där testar de nu via IoT-sensorer att mer effektivt styra ventilationen genom att mäta av bland annat koldioxidhalten och temperaturen i luften.

– Med detta kan vi förhoppningsvis få en bättre luft för eleverna och lärarna. På sikt ser vi att detta kan användas överallt i kommunens kontorslokaler, inte bara för skolan. I december ska vi göra en genomgång för att se hur det har fungerat och om vi kan gå vidare.

Energigenererande bänkar

Kommunen använder sedan i våras också ett par intelligenta soptunnor som genom sensorer talar om när de är fulla. Detta gör att sopbilarna inte behöver åka förbi tunnorna lika ofta. I centrala Avesta finns också sedan i somras tre solcellsbänkar som genererar energi. På bänkarna går det att ladda sin telefon och surfa via wi-fi.

– Vi testar också nattkameror hos brukare inom omsorgen som ska öka tryggheten för de äldre som är i behov av hemtjänst.

Och detta är bara början, utvecklingen kommer fortgå, menar Göran Ecström. Han vill fortsätta göra Avesta mer tillgängligt och transparent och skapa bättre tjänster för invånarna, bland annat genom RPA.  

– Man har precis gjort det möjligt att ansöka om försörjningsstöd på nätet. I nästa steg kan det bli så att en RPA sköter detta, som i exempelvis Trelleborg. Jag tror också att vi framöver kan komma att robotisera bland annat biståndshandläggning och enklare bygglov, men när detta är möjligt att införa är för tidigt att säga.

27 november 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng