Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ät gott med VR

Uttrycket äta med ögonen har just testats på Cornelluniversitetet. Syftet med projektet var att utveckla en lättanvänd och överkomlig teknik för sensoriska utvärderingar av livsmedel. En bit ost och ett par VR-glasögon bekräftar omgivningens betydelse för våra smakupplevelser.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 7 november 2018 digit

goda-ostar-och-vin.jpg

– När vi äter uppfattar vi inte bara matens smak och arom, vi får sensorisk inmatning från vår omgivning med våra ögon, öron, och våra minnen av omgivningen, säger Robin Dando, docent i matvetenskap vid Cornelluniversitetet och huvudförfattare till studien som publicerats i Journal of Food Science.

I studien fick 50 deltagare VR-glasögon och tre identiska bitar grönmögelost. Med hjälp av 360-gradersvideos fick de sedan äta sin ost i ett avskilt bås, på en trevlig parkbänk samt i universitetets kostall. Deltagarna upplevde ostens smak som starkast i stallet, jämfört med båset och parkbänken.

Studien visar miljöns betydelse för vår matupplevelse. Den bekräftar också möjligheterna med VR-teknik för att testa och utveckla livsmedel.

– VR-tekniken tillför miljökvaliteterna till maten som konsumeras och gör den här typen av testning både effektiv och ekonomisk, säger Robin Dando.

Källa: eurekalert.org

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Självkörande i Göteborg

25 april 2019

Under det kommande halvåret så kommer två självkörande minibussar att rulla på Lindholmen i Göteborg. Bussarna är gratis att åka med och ska förhoppningsvis lösa parkeringsproblemen i området.

Sensor säkrar shopping

25 april 2019

Att veckohandla med barn som vill köra kundvagnen innebär en hel del stress. Nu finns en lösning på detta välbekanta vardagsprobem med ny teknologi som används inom fordonsvärlden för att hjälpa bilförare undvika olyckor.

Nya neurala nätverk

24 april 2019

Ett arbete på Göteborgs universitet om mikrosimmare ledde till en ny användningsmetod för AI. Redan innan forskningen publicerats så har internationella forskargrupper visat intresse.

Plugga industri 4.0

24 april 2019

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

En AI vi förstår

23 april 2019

Inom AI finns en datadriven metod, exempelvis deep learning, samt en kunskapsdriven metod som baseras mer på logik. Dessa två kan än så länge inte samarbeta som hos människor, men det ska ett forskningsprojekt på Örebro Universitet försöka ändra på. 

Satellit skyddar skogen

23 april 2019

Sveaskog vill se ett slut på granbarkborrens förstöring av den svenska skogen. Därför har bolaget börjat använda sig av en intelligent satellitlösning som i realtid visualiserar insekternas framfart.