Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så lyckas Ikea digitalt

ikea-960640.jpg

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

Ikea är som bekant ett enormt stort företag, med långt över 300 varuhus runt om i världen. Under en tid har man dock insett att man behöver bli snabbare på att plocka upp ny teknik, och hur man fångar upp möjligheterna som dessa innebär. Därför utvecklade de för några år sedan en ny enhet för digital affärsinnovation.

I denna enhet har Ikea tittat på mycket på vad de kan göra i de tre områdena IoT, mobilitet och AI, tillsammans med olika affärsutmaningar. Christian Appelt har haft rollen som Innovation Enablement Manager på Ikea Business Solutions, något han nu ska sluta med och satsa på eget.

– På Ikea låg fokuset mycket på hur vi kan använda olika teknologier, och förstå detta i ett tidigt skede. Hur kan man använda artificiell intelligens eller machine learning tillsammans med de olika utmaningar och möjligheter som finns? Gränssnittet är oftast eller nästan uteslutande mobilt. Vad kan man göra med all data man har och även fångar upp när man skapar nya mobila gränssnitt? Vi skapar ofta nya gränssnitt utan att tänka på att det finns ytterligare möjligheter med datan som genereras. Det är viktigt att kontinuerligt utforska detta för att hitta nya möjligheter.

Design Thinking och Lean Startup

Därför har Ikea gjort ett hundratals digitala experiment de senaste åren efter för dem två helt nya arbetssätt: Design Thinking och Lean Startup. Det sistnämnda är en data- och experimentdriven metod där man på kortast möjliga tid vill gå från antaganden till fakta. Därmed förespråkas en “fail fast, and learn”-attityd för att stegvis öka lärandet om kund och marknad utan att den finansiella risken blir speciellt stor.

– Ofta pratar man om att 80 procent av alla projekt misslyckas, så om man förminskar ner dem till små grupper med flera och mindre aktiviteter så lär man sig snabbare vad som funkar. Då blir inte heller kostnaden för de misslyckade satsningarna så stora. Att arbeta så är också roligt och spännande, och har skapat en helt annan vilja till innovation och förbättringar.

– I alla projekt finns också tankesättet Design Thinking med, där man hela tiden har användaren i fokus. Man tänker som en designer och lägger fokus på att observera riktiga människor i riktiga miljöer, för att på så sätt kartlägga vad som fungerar inom vissa specifika upplevelser. Det är otroligt viktigt att förstå människovärdet i det som skapas. Man kan skapa fantastiska lösningar, men om de inte används tillför de inget värde.

Mobilen - en självklarhet

Vad gäller mobilitet så har Ikea en MobileFirst-strategi. Där tycker Christian Appelt att många företag fortfarande har för ynkliga setuper på mobiltelefoner, och att det fortfarande är alldeles för vanligt att telefonerna ses som en kostnad och en förmån för de anställda - inte en självklarhet. Även för användare är ett genuint mobiltänk primärt, menar han.

– Ett Mobile First-tänk är en förutsättning för innovation i kundupplevelsen, och det gör att man mycket snabbare arbeta med innovation. På Ikea har nästan all innovation ett mobilt gränssnitt och en uteslutande koppling till Mobile First, vilket egentligen betyder People First. Därför att vi ska inte bara göra det användaren förväntar sig, utan vi ska göra saker som användaren tycker är fantastiskt. Det är först då man kan bli ledande. Detta är också något jag tar med mig till kommande utmaningar, efter att jag nu slutar på Ikea.

5 oktober 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Stockholm Sverige Omstartskommissionen

Så omstartar Sverige

18 aug 2020 digit

Ett nytt digitaliseringsmål, en nationell plattform för myndighetsdata och bibliotek som minskar det digitala utanförskapet. Det är några av Amy Loutfis förslag i Omstartskommissionens rapport för ett starkare digitalt Sverige.