Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Så lyckas Ikea digitalt

När Ikea ville bli snabbare på att anamma ny teknik så började bolaget arbeta efter Design Thinking och Lean Startup. De två arbetssättet plus ett ständigt mobilförst-tänk har varit lyckosamma drag för möbeljätten.

Text Fredrik Adolfsson Foto Mostphotos 5 oktober 2018 digit

ikea-960640.jpg

Ikea är som bekant ett enormt stort företag, med långt över 300 varuhus runt om i världen. Under en tid har man dock insett att man behöver bli snabbare på att plocka upp ny teknik, och hur man fångar upp möjligheterna som dessa innebär. Därför utvecklade de för några år sedan en ny enhet för digital affärsinnovation.

I denna enhet har Ikea tittat på mycket på vad de kan göra i de tre områdena IoT, mobilitet och AI, tillsammans med olika affärsutmaningar. Christian Appelt har haft rollen som Innovation Enablement Manager på Ikea Business Solutions, något han nu ska sluta med och satsa på eget.

– På Ikea låg fokuset mycket på hur vi kan använda olika teknologier, och förstå detta i ett tidigt skede. Hur kan man använda artificiell intelligens eller machine learning tillsammans med de olika utmaningar och möjligheter som finns? Gränssnittet är oftast eller nästan uteslutande mobilt. Vad kan man göra med all data man har och även fångar upp när man skapar nya mobila gränssnitt? Vi skapar ofta nya gränssnitt utan att tänka på att det finns ytterligare möjligheter med datan som genereras. Det är viktigt att kontinuerligt utforska detta för att hitta nya möjligheter.

Design Thinking och Lean Startup

Därför har Ikea gjort ett hundratals digitala experiment de senaste åren efter för dem två helt nya arbetssätt: Design Thinking och Lean Startup. Det sistnämnda är en data- och experimentdriven metod där man på kortast möjliga tid vill gå från antaganden till fakta. Därmed förespråkas en “fail fast, and learn”-attityd för att stegvis öka lärandet om kund och marknad utan att den finansiella risken blir speciellt stor.

– Ofta pratar man om att 80 procent av alla projekt misslyckas, så om man förminskar ner dem till små grupper med flera och mindre aktiviteter så lär man sig snabbare vad som funkar. Då blir inte heller kostnaden för de misslyckade satsningarna så stora. Att arbeta så är också roligt och spännande, och har skapat en helt annan vilja till innovation och förbättringar.

– I alla projekt finns också tankesättet Design Thinking med, där man hela tiden har användaren i fokus. Man tänker som en designer och lägger fokus på att observera riktiga människor i riktiga miljöer, för att på så sätt kartlägga vad som fungerar inom vissa specifika upplevelser. Det är otroligt viktigt att förstå människovärdet i det som skapas. Man kan skapa fantastiska lösningar, men om de inte används tillför de inget värde.

Mobilen - en självklarhet

Vad gäller mobilitet så har Ikea en MobileFirst-strategi. Där tycker Christian Appelt att många företag fortfarande har för ynkliga setuper på mobiltelefoner, och att det fortfarande är alldeles för vanligt att telefonerna ses som en kostnad och en förmån för de anställda - inte en självklarhet. Även för användare är ett genuint mobiltänk primärt, menar han.

– Ett Mobile First-tänk är en förutsättning för innovation i kundupplevelsen, och det gör att man mycket snabbare arbeta med innovation. På Ikea har nästan all innovation ett mobilt gränssnitt och en uteslutande koppling till Mobile First, vilket egentligen betyder People First. Därför att vi ska inte bara göra det användaren förväntar sig, utan vi ska göra saker som användaren tycker är fantastiskt. Det är först då man kan bli ledande. Detta är också något jag tar med mig till kommande utmaningar, efter att jag nu slutar på Ikea.

Rekommenderad läsning

pixlr grandma.jpg

“Patienterna ska få ett friare liv”

25 jul 2016 digit

Den svenska IoT-experten Cnet har kommit fram med den tekniska lösningen Linkwatch Homecare som ska underlätta den digitala vården och låta patienter i större utsträckning få hjälp hemifrån. 

AMF-fastigheter-Kontor_960x640.jpg

IoT styr utvecklingen av framtidens kontor

15 aug 2016 digit

Inopererade chip som ger dig tillgång till kontoret, sensorer som reglerar syrehalten i konferensrummen och dataanalys – digitaliseringen ger fastighetsbranschen nya möjligheter och utmaningar.

sopbil_960x640.jpg

Uppkopplade sopbilar avslöjar vattenläckor

16 aug 2016 digit

Dyr fast infrastruktur för att läsa av vattenmätarna? Nej, tyckte Eskilstuna och Strängnäs kommuner och utrustade istället sopbilarna med särskild avläsningsutrustning. Resultatet: En mycket bättre lägesbild till en låg kostnad.

Södertälje960x640.jpg

IoT lyfter Södertäljes hemtjänst

14 sep 2016 it i vården

Genom att digitalisera och utnyttja IoT i verksamheten har Södertälje tagit ett rejält kliv framåt för att säkerställa att kommunens äldre får bra vård och omsorg framöver.

Ateas_Tomorrow_350mm_300dpi_7910.jpg

Hälsovinster med IoT för Permobils kunder

28 sep 2016 digit

Behovet av avancerade hjälpmedel för funktionsnedsatta ökar och i teknikutvecklingens framkant finns svenska Permobil. Med Internet of Things utvecklar företaget nya tjänster som ökar livskvalitén för användarna, menar Jonas Westerlund, global it- och driftchef på Permobil.

bevattningjpg.jpg (1)

Så tog Husqvarna fram sin IoT-strategi

29 sep 2016 digit

Husqvarnas Connectivity Hub blev avstampet för utvecklingsfrågor relaterade till IoT. I dag är strategin klar.

 Just nu är framgångsfaktorn att vi har begränsat oss kraftigt och valt vilka vägar vi ska följa, säger Petra Sundström som är chef för hubben.

AdobeStock_4552339_Lars_IoT_krönika_960x640.jpg

IoT lägger grunden för lönsamma beslut

17 okt 2016 digit

Att koppla samman IoT och business intelligence är en trend som ger samhällets aktörer underlag för lönsamma beslut. Lars Cederholm, affärsutvecklare på Atea, berättar varför man ska satsa på Internet of Things. 

flygfoto över oskarshamns kärnkraftverk2.jpg

När elen är digital

22 aug 2018 digit

Det internationella elbolaget Uniper arbetar intensivt med elförsörjningen för alla de digitala tekniker som blir allt vanligare, inte minst här i Sverige. Till sin hjälp tittar man bland annat på hur IoT och AI kan göra kärnkraften än mer effektiv.