Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Ikea kapar köer med mobila enheter

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Ikea 4 oktober 2017 digit

Magnus Sköld, du är Accessing Solutions på Ikea. Vad betyder det?

– Det innebär att jag är ansvarig för ett antal lösningar som handlar om hur vi tillgängliggör Ikea digitalt, men jag har också ansvar för andra lösningar som exempelvis fjärråtkomst.

Vad händer på Ikea när det kommer till mobilitet?

– Ikea står generellt inför en stor förändring, framförallt ju mer vi kommer in i e-handeln. Våra varuhus förändras mycket i takt med att vi får mer kunskap i hur våra kunder köper varor. Detta gör att våra varuhus får en större betydelse i att visa upp vad vi har. Men även sättet att komma åt information har förändrats mycket, och därför är mobila enheter mer och mer på väg in i våra varuhus.

Hur kommer de användas?

– På samma sätt som kunden har en mobil enhet, kommer våra medarbetare också ha mobila enheter, så att de har samma, och kanske bättre information, tillgänglig för att hjälpa våra kunder. Idag är det nästan tvärtom så att kunden har bättre information än kunden. Idag kanske den informationen finns på stationära datorer i varuhusen.

Hur stor är den förändringen?

– Den är jättestor för Ikea. Det är i första hand inte bara en teknisk uppdatering utan snarare ett mindset och ett helt nytt sätt att jobba. Istället för att kunder ställer sig i kö till en säljdisk för att få hjälp, kan vi aktivt hjälpa våra kunder och att då kunna ha mobila enheter med oss möjliggör att vi kan möta kunden på ett annat sätt än tidigare.

Vilka är dom vanligaste frågorna som säljare får på Ikea?

– Utan att vara expert så är det mycket frågor om produkterna; var de finns i varuhuset, vilka färger finns de i, om de finns i olika kombinationer. För att svara på dessa frågor måste säljaren använda en dator, men idag går detta istället att göra i en mobil applikation och därför är de mobila enheterna önskvärda här.

Och de sitter på armen på säljaren?

– Ja, ur ett logistikhänseende är det viktigt att kunna ha två fria händer. Bakom kulisserna i ett varuhus är det ju ett väldigt stort logistikflöde som sker, och där har vi tagit stora steg med att erbjuda mobila enheter för våra medarbetare, istället för gammaldags terminaler. Det är en stor förändring som snart är implementerad i hela världen på Ikea.

Vad innebär de mobila enheterna för era accesspunkter?

– Vi har många accesspunkter i alla varuhus och vi vill ständigt utveckla täckningen. Både hård- och mjukvarumässigt är det en stor förändring där vi behöver fortsätta göra dessa investeringar för att verkligen kunna ha alla mobila enheter i varuhuset. Det är både för våra kunder och för våra medarbetare.

Rekommenderad läsning

”Dags att butikerna digitaliseras”

9 nov 2016 atea it-arena

StefanStadium_960x640.jpg StefanStadium_960x640.jpg StefanStadium_960x640.jpg

Det finns tusentals möjligheter, så det gäller att veta vilka bollar man ska springa på. Det är budskapet från Stefan Maxeby, it-chef på Stadium.

Så digitaliserar ett energibolag

21 sep 2016 digit

bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG bild jäMTKRAFT.PNG video

Med vindkraftsparker, portföljförvaltning, elhandel och många kunder har Jämtkraft alla möjligheter att dra fördel av digitaliseringen. Joachim Spejare, it-chef på Jämtkraft berättar om arbetet.

Försäkringskassans it-lösning för nyanlända

21 sep 2016 digit

BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG BILD F-kassa.PNG video

För nyanlända innebär första månaderna i Sverige många kontakter med flera olika myndigheter. Genom ett tätt samarbete mellan it och verksamheten har Försäkringskassan nu utvecklat en it-lösning som underlättar för alla.

SCA storsatsar och bygger nytt datacenter

22 sep 2016 digit

SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG SCA Snip.JPG video

SCA bygger ut deras massafabrik i Timrå för en kostnad av åtta miljarder i den största industriinvesteringen någonsin i Norrland. Bygget inkluderar även en stor it-satsning i och med ett nytt datacenter, och på it-avdelningen är Magnus Sjödin infrastrukturansvarig.

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG video

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

Så förbättrade SSAB sin servicedesk

6 okt 2016 digit

SSAB_960x640.JPG SSAB_960x640.JPG SSAB_960x640.JPG video

En global servicedesk med lokal förankring gav bästa resultatet. Anders Svensson, globalt ansvarig för supporten på SSAB berättar om arbetet.

En digitalisering i förändring

12 okt 2016 digit

snip inge hansson.JPG snip inge hansson.JPG snip inge hansson.JPG video

Digitalisering går mer och mer mot automatisering - vilket innebär att väldigt många branscher kommer behöva se om sina affärsmodeller framöver, tror Inge Hansson, konsult i förändringsledningen på Xmentor.

Utmaningarnas tid för Atlas Copco

25 okt 2016 digit

AtlasCopco2_960x640.jpg AtlasCopco2_960x640.jpg AtlasCopco2_960x640.jpg video

Atlas Copco är mitt inne i deras digitala resa, en resa med vissa prövningar. Sven Lindell, it-manager för Sverige och Danmark, ser gränsdragningarna mellan it- och verksamhetsleverans samt tidspressen för it-implementering som några av de främsta utmaningarna framöver.