Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ikea kapar köer med mobila enheter

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Ikea 4 oktober 2017 digit

Magnus Sköld, du är Accessing Solutions på Ikea. Vad betyder det?

– Det innebär att jag är ansvarig för ett antal lösningar som handlar om hur vi tillgängliggör Ikea digitalt, men jag har också ansvar för andra lösningar som exempelvis fjärråtkomst.

Vad händer på Ikea när det kommer till mobilitet?

– Ikea står generellt inför en stor förändring, framförallt ju mer vi kommer in i e-handeln. Våra varuhus förändras mycket i takt med att vi får mer kunskap i hur våra kunder köper varor. Detta gör att våra varuhus får en större betydelse i att visa upp vad vi har. Men även sättet att komma åt information har förändrats mycket, och därför är mobila enheter mer och mer på väg in i våra varuhus.

Hur kommer de användas?

– På samma sätt som kunden har en mobil enhet, kommer våra medarbetare också ha mobila enheter, så att de har samma, och kanske bättre information, tillgänglig för att hjälpa våra kunder. Idag är det nästan tvärtom så att kunden har bättre information än kunden. Idag kanske den informationen finns på stationära datorer i varuhusen.

Hur stor är den förändringen?

– Den är jättestor för Ikea. Det är i första hand inte bara en teknisk uppdatering utan snarare ett mindset och ett helt nytt sätt att jobba. Istället för att kunder ställer sig i kö till en säljdisk för att få hjälp, kan vi aktivt hjälpa våra kunder och att då kunna ha mobila enheter med oss möjliggör att vi kan möta kunden på ett annat sätt än tidigare.

Vilka är dom vanligaste frågorna som säljare får på Ikea?

– Utan att vara expert så är det mycket frågor om produkterna; var de finns i varuhuset, vilka färger finns de i, om de finns i olika kombinationer. För att svara på dessa frågor måste säljaren använda en dator, men idag går detta istället att göra i en mobil applikation och därför är de mobila enheterna önskvärda här.

Och de sitter på armen på säljaren?

– Ja, ur ett logistikhänseende är det viktigt att kunna ha två fria händer. Bakom kulisserna i ett varuhus är det ju ett väldigt stort logistikflöde som sker, och där har vi tagit stora steg med att erbjuda mobila enheter för våra medarbetare, istället för gammaldags terminaler. Det är en stor förändring som snart är implementerad i hela världen på Ikea.

Vad innebär de mobila enheterna för era accesspunkter?

– Vi har många accesspunkter i alla varuhus och vi vill ständigt utveckla täckningen. Både hård- och mjukvarumässigt är det en stor förändring där vi behöver fortsätta göra dessa investeringar för att verkligen kunna ha alla mobila enheter i varuhuset. Det är både för våra kunder och för våra medarbetare.

Rekommenderad läsning

StefanStadium_960x640.jpg

”Dags att butikerna digitaliseras”

9 nov 2016 atea it-arena

Det finns tusentals möjligheter, så det gäller att veta vilka bollar man ska springa på. Det är budskapet från Stefan Maxeby, it-chef på Stadium.

malmöffWEBB.jpg
video

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

klockorrrWEBB.jpg
video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

karlstad2WEBB.jpg
video

Karlstad kommun ställer krav

26 sep 2017 ledarskap

Ett framgångsrikt digitaliseringsarbete ställer krav på hela organisationen. I Karlstad kommun får samtliga ledningsgrupper arbeta med vad det konkret innebär för dem.

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

JönköpingUniversity_960x640.jpg
video

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

AtlasCopco2_960x640.jpg
video

Utmaningarnas tid för Atlas Copco

25 okt 2016 digit

Atlas Copco är mitt inne i deras digitala resa, en resa med vissa prövningar. Sven Lindell, it-manager för Sverige och Danmark, ser gränsdragningarna mellan it- och verksamhetsleverans samt tidspressen för it-implementering som några av de främsta utmaningarna framöver.