Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oatly växer med Cloud First

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

Text tim leffler Foto Fredrik Kron, adobestock 18 oktober 2018 digit

– Det har hänt mycket under de senaste åren och nu sticker vi verkligen ut i butiker och media. Samtidigt håller vi på att sätta en hel del strukturer, bland annat på it-sidan där vi först nu börjar få en ordentlig organisation med idag fem, snart sex, medarbetare. Vi ska vara en beställarorganisation och fungera som stödjande speaking partner för verksamheten, säger Jacob Malmros, it-chef på Oatly.

– Den stora utmaningen nu är att hinna med. Mycket handlar om att få supportdelar på plats när vi växer som vi gör i Sverige, USA, Kina, Tyskland och Storbritannien samtidigt som hela it-organisationen ligger i Sverige. De fysiska avstånden är en utmaning i sig, där vi ska hitta och sätta lösningar som gör det möjligt att vara ett stöd för alla länder på ett bra sätt.

Hur hittar ni bra lösningar?

– Givet hur fort vi springer nu så förlitar vi oss mycket på att anlita rätt konsulter och partners som kan hjälpa oss hitta plattformar och lösningar.

Samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

jacob malmros , it-chef på oatly

– För några år sedan påbörjade vi vår molnresa och gick in i Office 365 och nu är det Cloud First som gäller för alla system, från affärssystem till PIM-system, production information management. Bland annat för att kunna supportera med en plattform ska det vara samma look and feel och inte små lokala lösningar.

Vad händer på it-området inom er produktion?

– Vår huvudproduktionsenhet i Landskrona slog i kapacitetstaket 50 miljoner liter förra året. Nu kan vi inte producera enligt efterfrågan utan behöver öka vår kapacitet. När den anläggningen byggdes för 12 år sedan var den toppmodern, men nu när vi bygger ut för 100 miljoner liter är det enligt dagens bästa praxis. Nu gäller det att få så mycket på plats så snabbt som möjligt och samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

Hur ser det ut om fem år?

– IoT erbjuder gränslösa möjligheter och det gäller att hitta vilka värden vi har nytta av och mäta och fånga upp dem. Här fokuserar vi bland annat på att få strategier och plattformar på plats för att utveckla BI-delen och ta hand om mer och mer big data.

Rekommenderad läsning

malmöffWEBB.jpg
video

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

klockorrrWEBB.jpg
video

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

smart hem 960640.jpg
video

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

röd liten stuga ute i skärgården i dåligt väder.jpg

OECD: Bra men Sverige kan göra mer

18 jun 2018 digit

Sverige är i topp inom OECD på att utnyttja digitaliseringens möjligheter men det finns också flera områden där vi hackar efter.

oresundsbron.jpg
video

3D och sensorer på väg till Danmark

4 jun 2018 digit

3D-teknik, sensorer och liknande upplägg som Stockholms vägtullar skapar nya intjäningsmodeller för Öresundsbron. Och parallellt sker arbetet med att öka integriteten, inte minst med tanke på GDPR, när allt fler bilar blir uppkopplade.

vit villa.jpg
video

Big data hos Tyréns

6 jul 2018 digit

Digital twins och sensordata kan förändra våra vardagsbeteenden och framtidens stadsplanering. Nu utforskar Örebro kommun digitaliseringens möjligheter att skapa informationskedjor som omfattar nya stadsdelar och människorna som bor där.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

rymdfarja-pa-vag-ut.jpg
video

Nord-Lock säkrar med Teams

11 okt 2018 digit

Med verksamhet i 17 länder och kunder bland några av världens mest utmanande industrier är smidiga samarbeten A och O för Nord-Lock Group. Med Dynamics 365 och Office 365 har molnet blivit koncernens nya huvudkontor.