Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oatly växer med Cloud First

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

– Det har hänt mycket under de senaste åren och nu sticker vi verkligen ut i butiker och media. Samtidigt håller vi på att sätta en hel del strukturer, bland annat på it-sidan där vi först nu börjar få en ordentlig organisation med idag fem, snart sex, medarbetare. Vi ska vara en beställarorganisation och fungera som stödjande speaking partner för verksamheten, säger Jacob Malmros, it-chef på Oatly.

– Den stora utmaningen nu är att hinna med. Mycket handlar om att få supportdelar på plats när vi växer som vi gör i Sverige, USA, Kina, Tyskland och Storbritannien samtidigt som hela it-organisationen ligger i Sverige. De fysiska avstånden är en utmaning i sig, där vi ska hitta och sätta lösningar som gör det möjligt att vara ett stöd för alla länder på ett bra sätt.

Hur hittar ni bra lösningar?

– Givet hur fort vi springer nu så förlitar vi oss mycket på att anlita rätt konsulter och partners som kan hjälpa oss hitta plattformar och lösningar.

Samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

jacob malmros , it-chef på oatly

– För några år sedan påbörjade vi vår molnresa och gick in i Office 365 och nu är det Cloud First som gäller för alla system, från affärssystem till PIM-system, production information management. Bland annat för att kunna supportera med en plattform ska det vara samma look and feel och inte små lokala lösningar.

Vad händer på it-området inom er produktion?

– Vår huvudproduktionsenhet i Landskrona slog i kapacitetstaket 50 miljoner liter förra året. Nu kan vi inte producera enligt efterfrågan utan behöver öka vår kapacitet. När den anläggningen byggdes för 12 år sedan var den toppmodern, men nu när vi bygger ut för 100 miljoner liter är det enligt dagens bästa praxis. Nu gäller det att få så mycket på plats så snabbt som möjligt och samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

Hur ser det ut om fem år?

– IoT erbjuder gränslösa möjligheter och det gäller att hitta vilka värden vi har nytta av och mäta och fånga upp dem. Här fokuserar vi bland annat på att få strategier och plattformar på plats för att utveckla BI-delen och ta hand om mer och mer big data.

18 oktober 2018 Uppdaterad 16 november 2018 Reporter tim leffler digit Foto Fredrik Kron, adobestock

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Folk På Stan Telia Anonymdata

Telias data planerar samhället

17 mar 2021 digit

Telia använder anonymiserad data för samhällsplanering. Datan hjälper kommuner att bli mer hållbara och ger en koll på hur befolkningen följer restriktioner under pandemin. 

Mustasch 960640

AI mot cancer

8 dec 2020 digit

Lunds universitet undersöker om AI kan hjälpa till att diagnostisera prostatacancer. En sådan lösning skulle vara till stor hjälp, inte minst eftersom det råder brist på patologer, men det finns fortfarande utmaningar kvar att lösa. 

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Vitt Snus
video
ett samarbete med microsoft

Fint snus med Azure

20 nov 2020 digit

Med 500 000 kunder i 30 länder har snusåterförsäljaren Haypp växt fort. För att snabbare och smidigare kunna skala upp sin verksamhet har bolaget nu valt att lägga sin e-handelsplattform i Microsoft Azure.

Studenter Håller Upp Studentmössor

Regionens 27 framtidspaket

9 nov 2020 digit

Region Uppsala ska bli bäst på digitalisering och nu är grunden lagd. Under två år har en arbetsgrupp tagit fram 27 arbetspaket och nästa steg är att de ska bearbetas av en arkitekturorganisation för att sedan implementeras. 

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Paraplyer Hylte
video
ett samarbete med hpe

Hyltes hyperskydd

16 okt 2020 digit

Hylte kommun har börjat använda den hyperkonvergerade infrastrukturen HPE Simplivity. Skiftet ska bland annat leda till en ökad säkerhet, flexibilitet och effektivitet.