Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oatly växer med Cloud First

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

Text tim leffler Foto Fredrik Kron, adobestock 18 oktober 2018 digit

– Det har hänt mycket under de senaste åren och nu sticker vi verkligen ut i butiker och media. Samtidigt håller vi på att sätta en hel del strukturer, bland annat på it-sidan där vi först nu börjar få en ordentlig organisation med idag fem, snart sex, medarbetare. Vi ska vara en beställarorganisation och fungera som stödjande speaking partner för verksamheten, säger Jacob Malmros, it-chef på Oatly.

– Den stora utmaningen nu är att hinna med. Mycket handlar om att få supportdelar på plats när vi växer som vi gör i Sverige, USA, Kina, Tyskland och Storbritannien samtidigt som hela it-organisationen ligger i Sverige. De fysiska avstånden är en utmaning i sig, där vi ska hitta och sätta lösningar som gör det möjligt att vara ett stöd för alla länder på ett bra sätt.

Hur hittar ni bra lösningar?

– Givet hur fort vi springer nu så förlitar vi oss mycket på att anlita rätt konsulter och partners som kan hjälpa oss hitta plattformar och lösningar.

Samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

jacob malmros , it-chef på oatly

– För några år sedan påbörjade vi vår molnresa och gick in i Office 365 och nu är det Cloud First som gäller för alla system, från affärssystem till PIM-system, production information management. Bland annat för att kunna supportera med en plattform ska det vara samma look and feel och inte små lokala lösningar.

Vad händer på it-området inom er produktion?

– Vår huvudproduktionsenhet i Landskrona slog i kapacitetstaket 50 miljoner liter förra året. Nu kan vi inte producera enligt efterfrågan utan behöver öka vår kapacitet. När den anläggningen byggdes för 12 år sedan var den toppmodern, men nu när vi bygger ut för 100 miljoner liter är det enligt dagens bästa praxis. Nu gäller det att få så mycket på plats så snabbt som möjligt och samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

Hur ser det ut om fem år?

– IoT erbjuder gränslösa möjligheter och det gäller att hitta vilka värden vi har nytta av och mäta och fånga upp dem. Här fokuserar vi bland annat på att få strategier och plattformar på plats för att utveckla BI-delen och ta hand om mer och mer big data.

Rekommenderad läsning

"Vänta inte med att investera i molnet"

30 sep 2016 digit

snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG snip cloetta.JPG video

Cloetta har investerat i en ny molnlösning. Hur har det gått och vad ska andra företag tänka på när de investerar i diverse molntjänster?

Åskådarna vinner på MFF:s digitalisering

3 okt 2017 digit

malmöffWEBB.jpg malmöffWEBB.jpg malmöffWEBB.jpg video

När Malmö FF digitaliserar står åskådaren i fokus. Utöver trådlöst nät finns nu appen som ger repris på allt intressant. Nu väntar fler maxade upplevelser.

Klockan som hittar din telefon

4 okt 2017 digit

klockorrrWEBB.jpg klockorrrWEBB.jpg klockorrrWEBB.jpg video

Hybridklockan Kronaby utmanar branschen genom att vara både smart och traditionell. Sedan lanseringen i våras har det Malmöbaserade bolaget Anima fokuserat på sälj men nu kommer nästa steg i utvecklingen.

Chippet som ersätter biljetten

6 okt 2017 digit

train 960640.jpg train 960640.jpg train 960640.jpg video

Hittills har chip inskjutna i handen haft få nyttor men nu vaknar allt fler bolag. SJ kan läsa av biljetten i chippet och både SL och UL  tittar på samma möjlighet. OBS Filmen kan vara lite jobbig för känsliga tittare.

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

ikeaWEBB3.jpg ikeaWEBB3.jpg ikeaWEBB3.jpg video

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

Modio har koll på IoT-säkerhet

13 okt 2017 säkerhet

smart hem 960640.jpg smart hem 960640.jpg smart hem 960640.jpg video

Gartner spår att drygt 20 miljarder enheter kommer att vara uppkopplade 2020. Det ställer helt nya krav på säkerhet i smarta hem och arbetsplatser, vilket är företaget Modios kärnverksamhet.

 

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Vasteras.jpg Vasteras.jpg Vasteras.jpg video
Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora. 

Bättre vägunderhåll med IoT

11 apr 2018 digit

fet-snorojning-pa-vagen.jpg fet-snorojning-pa-vagen.jpg fet-snorojning-pa-vagen.jpg

Miljontals kronor kommer att kunna sparas för drift och underhåll av Sveriges vägar. Det menar Svevia som utvecklar en digital lösning med data från bland annat vägsensorer och uppkopplade fordon.

Första vågen av autonom lagring

23 maj 2018 digit

folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg folk går över ett övergångställe i en liten fixad cool bild.jpg video

I takt med att behovet av AI, IoT och ML ökar så kommer även kraven på lagring att växa. Därför lanserar Dell EMC Powermax, som är en plattform som klarar att självläka och självoptimera och är den första nivån av autonom lagring. Det menar Jeff Boudreau, president storage på Dell EMC.