Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oatly skördar framgångar med Office 365

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

 

Text Miguel Guerrero 15 oktober 2016 digit

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

– När jag kom in för två och ett halvt år sedan fanns det mycket att ta tag i. Vi hade en gammal underdimensionerad infrastruktur så vi fattade nästan genast beslut om att välja Office 365 som plattform för att få tillgång till funktioner som Exchange och Skype. På Oatly strävar vi efter att vara i framkant och inte haka på i andra eller tredje vågen. Ska vi vara i världsklass som är vårt ledord ställer det höga krav på it-lösningarna, säger Jörgen Andersson, it-chef på Oatly. 

Bland annat brottades man med filserverproblem och svårighet att hitta bra samarbetsstrukturer.

– Vi har ju vår egen inhouse-reklambyrå med många macanvändare och de upplevde att de inte hade något bra sätt att skicka och komma åt filer. Just nu löser vi det med en lokal DAS men på sikt hoppas vi att OneDrive och Sharepoint ska lösa problemet. 

Verksamheten tar taktpinnen

Ett av de stora frågetecknen vid införandet var Sharepoint eftersom flera av medarbetarna hade dåliga erfarenheter från tidigare versioner och var rädda att den skulle bli för teknisk.  

– Det blir alltid lite gnissel i början medan man flyttar någon inkorg, men nu är folk väldigt entusiastiska. Verksamheten kommer ofta och önskar sig funktioner så vi får faktiskt bromsa lite och säga att vi behöver köra piloter innan vi rullar ut något på bred front.

JorgenAndersson_Oatly_960x640.jpg

Jörgen Andersson, ICT manager, Oatly

Från början drevs digitaliseringen av it-avdelningen men nu har man samlat in åsikter och önskemål från var och en för att sedan kunna presentera möjligheter och lösningar anpassade för dem. Det har alltså blivit ledningen och verksamheten som påverkar utvecklingen och prioriterar projekten.

– Genom att lyfta över driften av de tunga bitarna som Exchange till molnet har vi kunnat göra en kostnadsbesparing eftersom vi slipper ha konsulter igång för enbart för drift. Vi har också lyft in vårt ledningssystem med alla styr- och stöddokument i molnet. På sikt kommer vi nog att ta hem en del serverfunktioner igen, säger Jörgen Andersson. 

Nya flöden med nya verktyg

Förutom ett nytt intranät i en första version jobbar medarbetarna numera mycket med verktyg som Skype och Yammer.

– Så fort vi är på mässor eller event fylls vårt Yammerflöde med uppdateringar så det har folk verkligen tagit till sig. Nu ska vi jobba mer med att hitta arbetssätten och skapa en ännu mer kollaborativ plattform istället för ett vanligt intranät. Vi har cirka tio olika projektplatser igång i Sharepoint och fler är på gång. Vi letar också efter någon form av nätverk med andra företag som befinner sig på samma resa för att kunna utbyta erfarenheter, säger Jörgen Andersson.

Jörgen Anderssons bästa tips för en lyckad implementering

  • Börja smått med en pilottest istället för att försöka förändra allting på en gång.
  • Ta vara på användarnas återkoppling. Även om det är en tekniskt bra tjänst innebär det inte automatiskt att den är rätt för användarna.
  • Se till att vara med där det händer. Det mesta håller på att bli tjänstefierat. Ta vara på det.

Rekommenderad läsning

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Ett Modernt Vardagsrum

Ny teknik hos Bostaden

23 nov 2020 digit

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Titta Ut Från Kärnan I Helsingborg

AI tar tempen

17 nov 2020 digit

Smarta sensorer som mäter kroppsvärme kommer att placeras ut på Helsingborgs centralstation. Syftet är att upptäcka trender i av förhöjd kroppstemperatur vid till exempelvis virussjukdomar.

Gammal Färglad Elektronik På Hög

Sensorer sopsorterar

16 sep 2020 digit

Om industrins sopor sorteras med hjälp av sensorer och robotteknik kan avfallet återvinnas i större utsträckning. Det hoppas ett antal aktörer i Skåne, som har gått samman och startat en testbädd. 

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Handla Mat Helsingborg

Tinder för hjälp

7 sep 2020 digit

Med en ny app kopplar Helsingborgs stad ihop volontärer med personer i behov av hjälp. Under coronapandemin får bland annat personer i riskgrupper hjälp med att låna böcker, hämta paket och handla mat. 

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Riksdag Sverige

Sveriges AI-miss

29 jun 2020 digit

Sverige har missat möjligheten att AI-utbilda korttidspermitterade under coronapandemin. Nu behöver vi som land få till en demokratisering av tekniken, fokusera hårt på tillämpningar och politiker med mer positiv inställning. Det menar Daniel Akenine, Microsoft och Luka Crnkovic-Friis, Peltarion. 

Pris Miljö Uppsala
video

Sverigebäst på miljö

15 maj 2020 digit

Världsnaturfonden WWF har utsett Uppsala till Sveriges bästa klimatstad 2020. I konkurrens med de andra finalisterna Växjö och Helsingborg vinner Uppsala bland annat för målen att bli fossilfria 2030 och klimatpositiva 2050.