Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Oatly skördar framgångar med Office 365

Med sina havrebaserade produkter har Oatly på relativt kort tid vuxit sig stora både nationellt och internationellt. För it-avdelningen har det inneburit att man skrotat en åldrig infrastruktur och infört Office 365 för samarbete.

 

Text Miguel Guerrero 15 oktober 2016 digit

AdobeStock_9198755_Oatly_960x640.jpg

– När jag kom in för två och ett halvt år sedan fanns det mycket att ta tag i. Vi hade en gammal underdimensionerad infrastruktur så vi fattade nästan genast beslut om att välja Office 365 som plattform för att få tillgång till funktioner som Exchange och Skype. På Oatly strävar vi efter att vara i framkant och inte haka på i andra eller tredje vågen. Ska vi vara i världsklass som är vårt ledord ställer det höga krav på it-lösningarna, säger Jörgen Andersson, it-chef på Oatly. 

Bland annat brottades man med filserverproblem och svårighet att hitta bra samarbetsstrukturer.

– Vi har ju vår egen inhouse-reklambyrå med många macanvändare och de upplevde att de inte hade något bra sätt att skicka och komma åt filer. Just nu löser vi det med en lokal DAS men på sikt hoppas vi att OneDrive och Sharepoint ska lösa problemet. 

Verksamheten tar taktpinnen

Ett av de stora frågetecknen vid införandet var Sharepoint eftersom flera av medarbetarna hade dåliga erfarenheter från tidigare versioner och var rädda att den skulle bli för teknisk.  

– Det blir alltid lite gnissel i början medan man flyttar någon inkorg, men nu är folk väldigt entusiastiska. Verksamheten kommer ofta och önskar sig funktioner så vi får faktiskt bromsa lite och säga att vi behöver köra piloter innan vi rullar ut något på bred front.

JorgenAndersson_Oatly_960x640.jpg

Jörgen Andersson, ICT manager, Oatly

Från början drevs digitaliseringen av it-avdelningen men nu har man samlat in åsikter och önskemål från var och en för att sedan kunna presentera möjligheter och lösningar anpassade för dem. Det har alltså blivit ledningen och verksamheten som påverkar utvecklingen och prioriterar projekten.

– Genom att lyfta över driften av de tunga bitarna som Exchange till molnet har vi kunnat göra en kostnadsbesparing eftersom vi slipper ha konsulter igång för enbart för drift. Vi har också lyft in vårt ledningssystem med alla styr- och stöddokument i molnet. På sikt kommer vi nog att ta hem en del serverfunktioner igen, säger Jörgen Andersson. 

Nya flöden med nya verktyg

Förutom ett nytt intranät i en första version jobbar medarbetarna numera mycket med verktyg som Skype och Yammer.

– Så fort vi är på mässor eller event fylls vårt Yammerflöde med uppdateringar så det har folk verkligen tagit till sig. Nu ska vi jobba mer med att hitta arbetssätten och skapa en ännu mer kollaborativ plattform istället för ett vanligt intranät. Vi har cirka tio olika projektplatser igång i Sharepoint och fler är på gång. Vi letar också efter någon form av nätverk med andra företag som befinner sig på samma resa för att kunna utbyta erfarenheter, säger Jörgen Andersson.

Jörgen Anderssons bästa tips för en lyckad implementering

  • Börja smått med en pilottest istället för att försöka förändra allting på en gång.
  • Ta vara på användarnas återkoppling. Även om det är en tekniskt bra tjänst innebär det inte automatiskt att den är rätt för användarna.
  • Se till att vara med där det händer. Det mesta håller på att bli tjänstefierat. Ta vara på det.

Rekommenderad läsning

Green Bottles_960x640.jpg

Så migrerade Carlsberg till O365

7 okt 2016 digit

17 olika interna organisationer med 17 olika it-avdelningar. Carlsberg hade en svår utmaning i att skapa en gemensam plattform för alla i företaget. Lösningen blev en tyst utrullning av Office 365.

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

P1010059_960x640.jpg

Molnet i fokus på Ignite

26 sep 2016 digit

Molnet, säkerhet och kollaborativa hjälpmedel – det var fokus när Microsoft sparkade igång Ignite 2016 i Atlanta.

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

powerbi-desktopjpg.png

Nya affärer med Power BI

14 nov 2016 digit

Power BI gör det möjligt att hantera data via bland annat kartor och diagram.

– Du kan analysera data och hitta mönster och insikter, och därmed få tillgång till konkurrensfördelar."

OurPeople_AZ_Andreas_Holmgren-025_v2_960x640.jpg

AstraZeneca satsar på en enhet

7 nov 2016 digit

De senaste året har AstraZeneca jobbat med implementeringen av en "one device"-strategi. Nu står man redo att rulla ut den senaste iterationen i början av nästa år, och då är det Windows 10 som tar över efter iOS och W7.

lego.jpg

"Är som Lego för vuxna"

26 maj 2016 digit

Appar är ett utmärkt sätt att driva innovation och vice versa. Det är dessutom ett signum för molnmogna företag. Det menar Anders Wendt, affärsområdesrepresentant på Microsoft.

scania bootcamp

Office 365 får Scanias hjul att rulla

26 maj 2016 digit

De kommande åren väntar en stor utrullning av Office 365 för Scania. Inom ett par år ska alla användare ha gått från konton on-premises till molnet. Det är en stor utmaning för ett företag med över tusen service- och försäljningsställen bara i Europa.

blogg_Windows10_960x640.jpg

Grattis på ettårsdagen, Windows 10

21 jun 2016 digit

Nu är det ett år sedan Windows 10 släpptes och i juli släpper Microsoft nästa stora uppdatering: Windows 10 Anniversary Update. Här är några av nyheterna.