Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Från ax till limpa med blockkedja

frukt-blockchain-960640.jpg

Blockkedjor inom livsmedelsindustrin öppnar helt nya möjligheter för konsumenterna att kräva seriös djurhållning och garanterad kvalitet hela vägen fram till kylskåpet. Nu behöver EU och andra aktörer se över möjligheterna att med både regler och ekonomiska incitament öka aktörernas intresse för transparens på kundernas villkor.

 – Om vi använder oss av blockkedjan genom alla leverantörsled skulle vi i framtiden kunna scanna en vara i butiken och se hela ledet. Om något av dessa företag har dålig rating skulle kunderna kunna flagga för det och fråga de andra varför de samarbetar med en oseriös aktör. Efter påtryckningar kanske just det företaget byts ut. Det är grejen med blockchain – det visar alla problem, och då ligger det i allas intresse att följa reglerna, säger Ivan Liljeqvist, föreläsare och expert på blockkedjor, som tillsammans med Anders Källström, vd på LRF, och Hanna Skoog, projektledare på Axfoundation, höll ett seminarium om blockchain och livsmedel i Almedalen.

Utmanar hela strukturen

Hanna Skoog höll med men ser problem med att få alla att gå med. 

– Om inte alla företag går in i blockkedjan blir det ingen verkan. Hur ska vi få alla att vilja göra det? Tekniken i sig med integration och manuella processer kommer vi att lösa. Men vi skulle behöva ett nätverk av organisationer som började med att koppla upp sig.

Detta ser också Anders Källström som en potentiell framtida utmaning. Eftersom alla vill behålla makten över sin kund så utmanar blockchain hela strukturen, och företagen som vet att de bryter mot lagar kommer ju knappast vilja visa upp detta, menar han.

– De kommer ju aldrig vilja erkänna det. Så vi måste få till några som driver frågan och som kanske sätter olika incitament. Livsmedel transporteras inom många olika länder med helt olika lagar, så där skulle EU kunna börja ställa krav. Ett exempel skulle kunna vara att om man går med i kedjan så slipper man EU-tullarna.

Involvering av AI och IoT

Som avslutning ville också Ivan Liljeqvist trycka på att det finns en koppling mellan blockchain och två andra supertrender, AI och IoT. Men vad dessa tre kan göra ihop är än så länge svårt att sia om.

– Med IoT-redskap kan man till exempel mäta matens temperatur, men ensam gör inte den tekniken så stor skillnad. Om vi istället ser kombinationen IoT och blockchain där man kan faktiskt kan bevisa matens kyla genom kedjan så blir det klockrent. Detta är två omogna branscher som kommer växa upp och ihop.

– Likadant är det med AI, utan data så kan den ju inte göra så mycket. Men när den har ett värde kan den faktiskt börja handla. Potentiellt kommer du kanske inte behöva veta så mycket saker om varorna du precis köpt in, utan istället har du en AI som kollar upp sådant åt dig. Du kanske får ett drönarpaket hem med matvaror dagen innan du faktiskt visste att du behövde dem. Det ska bli spännande att se vad det blir.

5 juli 2018 Uppdaterad 13 september 2019 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Fem hållbara tips

21 jan 2021 digit

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Ett Bi På En Trädgren

Hållbarhetstesta din AI

9 dec 2020 digit

Open source-verktyget Codecarbon håller koll på koldioxid som produceras till följd av AI som körs på servrar. Förhoppningen är att det ska hjälpa organisationer att minska klimatavtryck.

En Grön Och Lila Kålplanta

Smart it för odling

16 sep 2020 digit

Ett hållbart lantbruk behöver automatisering och robotar. Det menar Joakim Stehn, it-chef på Sydgrönt, som även vill utöka spårbarheten av grödorna.

Stormigt Hav

MS moln i havet

15 sep 2020 digit

Microsoft har plockat sin cylinder med servrar som legat i havet under ett två år långt pilotprojekt. Syftet har varit att utnyttja vattnet som nedkylningsresurs och resultaten är positiva.

Indisk Rupie Med Mathatma Gandi (1)

Kodens förlorare

7 sep 2020 digit

När västvärlden utlokaliserar hanteringen av gamla kodspråk till utvecklingsländer finns det en risk att det skapar ett B-lag inom programmering. Det visar en avhandling från Malmö universitet.

Tecknade Tekniska Prylar I Ett Färggrant Rutnät

75 milj ton avfall

6 jul 2020 digit

Världens befolkning kommer att kasta närmare 75 miljoner ton elektroniskt avfall 2030, vilket är 20 miljoner ton mer än vi kastade förra året. Det visar en ny forskningsrapport.

Massa Färgglada Elektronikprylar Mot Vit Bakgrund

Dåliga prylar

11 maj 2020 digit

Närmare åtta av tio produkter lever inte upp till de kemikaliekrav som ställs när företag köper in produkter utanför EU och värst är det med elektronikprodukter. Det visar en undersökning från Kemikalieinspektionen.

öresundsbron.jpg

Malmös hållbara väg

23 apr 2020 digit

Malmö räknar med att klara sina mål inom energibesparing i enlighet med den EU-satsning som staden ingår i. En nyckel till framgångarna har varit kommunens hållbarhetsforum. Det menar Josefin Levander, hållbarhetsansvarig för it, Malmö stad.

färglada tshirtar på hög.jpg

Blippa med tröjan

21 apr 2020 digit

Återbruk och ny teknik får en ny dimension när eleverna på Recycle Design-programmet på Eskilstuna folkhögskola skapar mode med betalchip.