Oatly växer med Cloud First

25 år efter starten har Oatlys havrebaserade drycker och glass blivit en världssuccé. Nu är it-avdelningens stora utmaning att utveckla plattformar som stödjer en internationell organisation och samtidigt planera för IoT och big data.

– Det har hänt mycket under de senaste åren och nu sticker vi verkligen ut i butiker och media. Samtidigt håller vi på att sätta en hel del strukturer, bland annat på it-sidan där vi först nu börjar få en ordentlig organisation med idag fem, snart sex, medarbetare. Vi ska vara en beställarorganisation och fungera som stödjande speaking partner för verksamheten, säger Jacob Malmros, it-chef på Oatly.

– Den stora utmaningen nu är att hinna med. Mycket handlar om att få supportdelar på plats när vi växer som vi gör i Sverige, USA, Kina, Tyskland och Storbritannien samtidigt som hela it-organisationen ligger i Sverige. De fysiska avstånden är en utmaning i sig, där vi ska hitta och sätta lösningar som gör det möjligt att vara ett stöd för alla länder på ett bra sätt.

Hur hittar ni bra lösningar?

– Givet hur fort vi springer nu så förlitar vi oss mycket på att anlita rätt konsulter och partners som kan hjälpa oss hitta plattformar och lösningar.

Samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

jacob malmros, it-chef på oatly

– För några år sedan påbörjade vi vår molnresa och gick in i Office 365 och nu är det Cloud First som gäller för alla system, från affärssystem till PIM-system, production information management. Bland annat för att kunna supportera med en plattform ska det vara samma look and feel och inte små lokala lösningar.

Vad händer på it-området inom er produktion?

– Vår huvudproduktionsenhet i Landskrona slog i kapacitetstaket 50 miljoner liter förra året. Nu kan vi inte producera enligt efterfrågan utan behöver öka vår kapacitet. När den anläggningen byggdes för 12 år sedan var den toppmodern, men nu när vi bygger ut för 100 miljoner liter är det enligt dagens bästa praxis. Nu gäller det att få så mycket på plats så snabbt som möjligt och samtidigt bygger vi för att vara förberedda för kommande IoT-integrationer.

Hur ser det ut om fem år?

– IoT erbjuder gränslösa möjligheter och det gäller att hitta vilka värden vi har nytta av och mäta och fånga upp dem. Här fokuserar vi bland annat på att få strategier och plattformar på plats för att utveckla BI-delen och ta hand om mer och mer big data.

18 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter tim lefflerdigitFoto Fredrik Kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng