Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lärare väljer Skellefteå

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 31 oktober 2018 it i skolan

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

Enligt SKL behöver Sverige 187 000 nya lärare fram till 2031 och för många kommuner är läget akut redan idag. För att lösa problemet har Skellefteå drivit en målmedveten rekryteringskampanj med annonsering i brittisk media och via sociala medier, som fick spridning även till lärare i andra delar i världen. Under Bett i London i slutet av januari bjöd kommunen in till ett välbesökt och uppskattat rekryteringsmöte.

– Under eventet berättade vi bland annat om Skellefteå som plats och vilken typ av anställning vi erbjuder. Det handlar om ettåriga visstidsanställningar för att i första hand undervisa på kommunens högstadieskolor, säger Magdalena Jonsson, chef central bemanning på skolkontoret i Skellefteå kommun.

Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta.

Albin Karlsson , åttondeklassare, Skellefteå kommun

Nöjda elever

Rekryteringskampanjen och eventet på Bett har gett mycket goda resultat. Efter ett första besök i maj arbetar nu sju lärare, varav fyra från Storbritannien, på fem av kommunens 13 högstadieskolor. Ytterligare en lärare från Storbritannien är på väg, och ännu fler har hört av sig.

– De undervisar i lite olika ämnen men flertalet är med på engelskalektionerna tillsammans med den ordinarie läraren. Parallellt med sitt arbete läser de svenska på SFI.

Skellefteå kommun hoppas att de nya kollegorna ska vilja stanna längre än ett år och med hjälp av sina nya språkkunskaper kunna ta svensk lärarlegitimation. Förutom att kommunen på ett kreativt sätt arbetat med en av skolans stora utmaningar, får satsningen högsta betyg av eleverna.

– Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta. Han får betyget A+, säger åttondeklassaren Albin Karlsson som har Stuart Garbutt från London som lärare, till SVT Nyheter.

Nära naturen

Magdalena Jonsson intygar att de nya lärarna också trivs.

– De är alla väldigt positiva och gillar den skandinaviska livsstilen och närheten till naturen som vi erbjuder. Vi ska snart träffa hela gruppen för en gemensam utvärdering av deras erfarenheter så här långt.

Vad har du för tips till andra kommuner som överväger en liknande satsning?

– Våga satsa men räkna med att det tar tid. Det är viktigt att ge en rättvis bild av hur det är att arbeta och leva här. Det är också viktigt med praktisk information om hur det funkar med till exempel banker och boende, vi har fått frågor som ingen av oss tänkt på i förväg så det tar vi med oss.

 

Rekommenderad läsning

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

blandade-bokstaver.jpg

Lösning för läsning

11 dec 2018 it i skolan

Att lära sig läsa och skriva är bland de viktigaste färdigheter som skolan ska förmedla till barn och unga. Tyvärr ser verkligheten väldigt annorlunda ut men det finns digitala hjälpmedel som rätt använda kan bidra till mer inkluderande och individanpassad undervisning.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

Zcooly_Hack_Robot5 tjejhack.jpg

Tjejhack i Göteborg

9 feb 2018 it i skolan

Under sportlovet kan tjejer programmera och bygga robotar på Zcooly i Göteborg.

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

annika agelii genlott.jpg
video

Förändring som väcker rädsla

26 jan 2018 it i skolan

Starka känslor och upprop på Facebook var vardag för Annika Agélii Genlott när hon startade arbetet med att förändra skolan i Sollentuna. Lyssna, ge tid men alla måste med är några av hennes råd.

unga elever tittar i sina mobiltelefoner.jpg

Ta makten över elevernas data

15 okt 2018 it i skolan

Mycket av all data som samlas in i skolor finns hos externa leverantörer. Det innebär att det kan vara tidsödande och krångligt för skolledning eller pedagoger att få tillgång till informationen men det finns verktyg som enkelt sammanställer datan.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

tva-flickor-pa-ikt-fritids.jpg

Alla vinner på IKT-fritids

5 sep 2018 it i skolan

På Sågtorpsskolans IKT-fritids har elevernas intresse och förmågor format ett arbetssätt som utforskar digitaliseringens ljusa och mörka sidor. Här ses olikheter som tillgångar och alla får vara med.