Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lärare väljer Skellefteå

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats. 

Enligt SKL behöver Sverige 187 000 nya lärare fram till 2031 och för många kommuner är läget akut redan idag. För att lösa problemet har Skellefteå drivit en målmedveten rekryteringskampanj med annonsering i brittisk media och via sociala medier, som fick spridning även till lärare i andra delar i världen. Under Bett i London i slutet av januari bjöd kommunen in till ett välbesökt och uppskattat rekryteringsmöte.

– Under eventet berättade vi bland annat om Skellefteå som plats och vilken typ av anställning vi erbjuder. Det handlar om ettåriga visstidsanställningar för att i första hand undervisa på kommunens högstadieskolor, säger Magdalena Jonsson, chef central bemanning på skolkontoret i Skellefteå kommun.

Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta.

Albin Karlsson , åttondeklassare, Skellefteå kommun

Nöjda elever

Rekryteringskampanjen och eventet på Bett har gett mycket goda resultat. Efter ett första besök i maj arbetar nu sju lärare, varav fyra från Storbritannien, på fem av kommunens 13 högstadieskolor. Ytterligare en lärare från Storbritannien är på väg, och ännu fler har hört av sig.

– De undervisar i lite olika ämnen men flertalet är med på engelskalektionerna tillsammans med den ordinarie läraren. Parallellt med sitt arbete läser de svenska på SFI.

Skellefteå kommun hoppas att de nya kollegorna ska vilja stanna längre än ett år och med hjälp av sina nya språkkunskaper kunna ta svensk lärarlegitimation. Förutom att kommunen på ett kreativt sätt arbetat med en av skolans stora utmaningar, får satsningen högsta betyg av eleverna.

– Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta. Han får betyget A+, säger åttondeklassaren Albin Karlsson som har Stuart Garbutt från London som lärare, till SVT Nyheter.

Nära naturen

Magdalena Jonsson intygar att de nya lärarna också trivs.

– De är alla väldigt positiva och gillar den skandinaviska livsstilen och närheten till naturen som vi erbjuder. Vi ska snart träffa hela gruppen för en gemensam utvärdering av deras erfarenheter så här långt.

Vad har du för tips till andra kommuner som överväger en liknande satsning?

– Våga satsa men räkna med att det tar tid. Det är viktigt att ge en rättvis bild av hur det är att arbeta och leva här. Det är också viktigt med praktisk information om hur det funkar med till exempel banker och boende, vi har fått frågor som ingen av oss tänkt på i förväg så det tar vi med oss.

 

31 oktober 2018 Uppdaterad 1 februari 2019 Reporter anne hammarskjöld it i skolan Foto adobestock

Rekommenderad läsning

Gult Trafikljus Mot Blå Himmel

Digitala nationella prov försenas

2 mar 2021 säkerhet

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

Apple 1

Apple och framtiden

24 nov 2020 digit

Steve Wozniak, medgrundare av Apple, misstror datorer som är för stora för att kasta ut genom ett fönster och menar att dagens stängda teknik förhindrar innovationer. Det och mycket annat hann Apple-legendaren säga i sitt keynotepass under Internetdagarna. 

tjej sitter på marken med dator och är glad.jpg

Välfärdsteknik hyllas

23 mar 2020 digit

En bra bit över hälften av medarbetarna inom välfärdssektorn är positiva till en ökad digitalisering på arbetsplatsen. Det visar en ny rapport från SKR.

tant står mot lila bakgrund och ser glad ut.jpg
video

Digitalt vårdhem från start

18 mar 2020 digit

Östra Göinge kommun bygger för framtiden. Bland annat i form av ett vårdhem förberett för digitala tjänster, som kommer att underlätta både för boende och för medarbetarna.

kvinna-i-bilverkstad.jpg

Skolan som ger jobb

5 feb 2020 it i skolan

Ett tätt samarbete med kommuner och företag gör att Lärandegruppen kan erbjuda jobbgaranti direkt efter gymnasiet. Planen framöver är att använda big data för ett ännu mer individuellt lärande och kunna sätta in extra insatser tidigt. 

barn i färgglada kläder ligger på rygg i cirkel och tittar i kameran.jpg

Södertälje bättre än BETT

22 jan 2020 it i skolan

Södertälje kommun har startat sin egen kompetensutveckling för skolan. Istället för att skicka några representanter från en skola, som i sin tur ska lära sina kollegor, har kommunen utvecklat ett eget koncept. Hittills har 850 lärare och skolledare gått utbildningen.

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

blandade-bokstaver.jpg

Lösning för läsning

11 dec 2018 it i skolan

Att lära sig läsa och skriva är bland de viktigaste färdigheter som skolan ska förmedla till barn och unga. Tyvärr ser verkligheten väldigt annorlunda ut men det finns digitala hjälpmedel som rätt använda kan bidra till mer inkluderande och individanpassad undervisning.