Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lärare väljer Skellefteå

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 31 oktober 2018 it i skolan

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

Enligt SKL behöver Sverige 187 000 nya lärare fram till 2031 och för många kommuner är läget akut redan idag. För att lösa problemet har Skellefteå drivit en målmedveten rekryteringskampanj med annonsering i brittisk media och via sociala medier, som fick spridning även till lärare i andra delar i världen. Under Bett i London i slutet av januari bjöd kommunen in till ett välbesökt och uppskattat rekryteringsmöte.

– Under eventet berättade vi bland annat om Skellefteå som plats och vilken typ av anställning vi erbjuder. Det handlar om ettåriga visstidsanställningar för att i första hand undervisa på kommunens högstadieskolor, säger Magdalena Jonsson, chef central bemanning på skolkontoret i Skellefteå kommun.

Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta.

Albin Karlsson , åttondeklassare, Skellefteå kommun

Nöjda elever

Rekryteringskampanjen och eventet på Bett har gett mycket goda resultat. Efter ett första besök i maj arbetar nu sju lärare, varav fyra från Storbritannien, på fem av kommunens 13 högstadieskolor. Ytterligare en lärare från Storbritannien är på väg, och ännu fler har hört av sig.

– De undervisar i lite olika ämnen men flertalet är med på engelskalektionerna tillsammans med den ordinarie läraren. Parallellt med sitt arbete läser de svenska på SFI.

Skellefteå kommun hoppas att de nya kollegorna ska vilja stanna längre än ett år och med hjälp av sina nya språkkunskaper kunna ta svensk lärarlegitimation. Förutom att kommunen på ett kreativt sätt arbetat med en av skolans stora utmaningar, får satsningen högsta betyg av eleverna.

– Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta. Han får betyget A+, säger åttondeklassaren Albin Karlsson som har Stuart Garbutt från London som lärare, till SVT Nyheter.

Nära naturen

Magdalena Jonsson intygar att de nya lärarna också trivs.

– De är alla väldigt positiva och gillar den skandinaviska livsstilen och närheten till naturen som vi erbjuder. Vi ska snart träffa hela gruppen för en gemensam utvärdering av deras erfarenheter så här långt.

Vad har du för tips till andra kommuner som överväger en liknande satsning?

– Våga satsa men räkna med att det tar tid. Det är viktigt att ge en rättvis bild av hur det är att arbeta och leva här. Det är också viktigt med praktisk information om hur det funkar med till exempel banker och boende, vi har fått frågor som ingen av oss tänkt på i förväg så det tar vi med oss.

 

Rekommenderad läsning

bett ovanifrån 960640.jpg

Därför kan alla lära av skolan

17 feb 2017 it i skolan

Digitala verktyg i skolan kan skapa en helt annan undervisning eller så blir allt som förr med en platta istället för ett block. Konferensen Bett i London samlar årligen de främsta inom IKT och här finns mycket att lära. 

presentation-for-arbetsgrupp.jpg video

Politiker pluggar digitalisering

29 jan 2018 it i skolan

Politiker får ofta kritik att de har dålig koll på verksamheten de fattar beslut för. Men i Skellefteå utbildar sig Fredrik Stenberg och hans kollegor i för- och grundskolenämnden i skolans digitalisering.

bamford bett 960640.jpg video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

robotbett_960x640.jpg video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

lars-lingman-skolverket-960640.jpg video

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Jenny och Claes 960640.jpg video

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.

Pojke_med_platta.jpg

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

en flicka i förgrunden som tittar mot en lärare utanför kameran; andra barn i bakgrunden.jpg

Skolan söker standard

10 jul 2018 it i skolan

För att underlätta inköp av digitala verktyg till skolan behövs standarder och styrning. Det menar bland annat skolchefen i Skellefteå kommun. Därför välkomnas SKL:s kommande handlingsplan av alla i branschen med öppna armar.

barn blåser iväg skröfs från en maskros.jpg

Satsning på svensk Edtech

23 aug 2018 it i skolan

Genom kvällskurser med coachning från ledande edtechinvesterare vill startup-ekosystemet Sting Test Drive Edtech ge den svenska edtech-branschen en skjuts.