Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lärare väljer Skellefteå

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats. 

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 31 oktober 2018 it i skolan

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

Enligt SKL behöver Sverige 187 000 nya lärare fram till 2031 och för många kommuner är läget akut redan idag. För att lösa problemet har Skellefteå drivit en målmedveten rekryteringskampanj med annonsering i brittisk media och via sociala medier, som fick spridning även till lärare i andra delar i världen. Under Bett i London i slutet av januari bjöd kommunen in till ett välbesökt och uppskattat rekryteringsmöte.

– Under eventet berättade vi bland annat om Skellefteå som plats och vilken typ av anställning vi erbjuder. Det handlar om ettåriga visstidsanställningar för att i första hand undervisa på kommunens högstadieskolor, säger Magdalena Jonsson, chef central bemanning på skolkontoret i Skellefteå kommun.

Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta.

Albin Karlsson , åttondeklassare, Skellefteå kommun

Nöjda elever

Rekryteringskampanjen och eventet på Bett har gett mycket goda resultat. Efter ett första besök i maj arbetar nu sju lärare, varav fyra från Storbritannien, på fem av kommunens 13 högstadieskolor. Ytterligare en lärare från Storbritannien är på väg, och ännu fler har hört av sig.

– De undervisar i lite olika ämnen men flertalet är med på engelskalektionerna tillsammans med den ordinarie läraren. Parallellt med sitt arbete läser de svenska på SFI.

Skellefteå kommun hoppas att de nya kollegorna ska vilja stanna längre än ett år och med hjälp av sina nya språkkunskaper kunna ta svensk lärarlegitimation. Förutom att kommunen på ett kreativt sätt arbetat med en av skolans stora utmaningar, får satsningen högsta betyg av eleverna.

– Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta. Han får betyget A+, säger åttondeklassaren Albin Karlsson som har Stuart Garbutt från London som lärare, till SVT Nyheter.

Nära naturen

Magdalena Jonsson intygar att de nya lärarna också trivs.

– De är alla väldigt positiva och gillar den skandinaviska livsstilen och närheten till naturen som vi erbjuder. Vi ska snart träffa hela gruppen för en gemensam utvärdering av deras erfarenheter så här långt.

Vad har du för tips till andra kommuner som överväger en liknande satsning?

– Våga satsa men räkna med att det tar tid. Det är viktigt att ge en rättvis bild av hur det är att arbeta och leva här. Det är också viktigt med praktisk information om hur det funkar med till exempel banker och boende, vi har fått frågor som ingen av oss tänkt på i förväg så det tar vi med oss.

 

Rekommenderad läsning

tjej vinkar till en datorskärm hemma.jpg

Utökad fjärrundervisning

22 nov 2018 it i skolan

Skolverket föreslår nu i en rapport till regeringen att fjärrundervisning bör tillåtas i fler ämnen än vad som tillåts i nuvarande reglering.

blandade-bokstaver.jpg

Lösning för läsning

11 dec 2018 it i skolan

Att lära sig läsa och skriva är bland de viktigaste färdigheter som skolan ska förmedla till barn och unga. Tyvärr ser verkligheten väldigt annorlunda ut men det finns digitala hjälpmedel som rätt använda kan bidra till mer inkluderande och individanpassad undervisning.

skola-pennor-apple.jpg

Rise driver skolans IoT

16 maj 2019 it i skolan

IoT hubb skola är ett samarbete mellan Rise, nio skolhuvudmän, två teknikpartners och Stockholms universitet. Projektet ska öka förståelsen för hur IoT kan användas för att samla data som på olika sätt utvecklar skolan som en god lärmiljö.

fem-personer-i-samtal-pa-rad.jpg

SKL:s råd för skolan

1 nov 2018 it i skolan

Nu erbjuder SKL ytterligare ett digitalt rådslag där lärare, rektorer och andra intresserade kan påverka #skolDigiplan, den nationella handlingsplanen för skolväsendets digitalisering. Rådslaget mellan den 30 oktober och 12 november lyfter upp konkreta frågor om bland annat digital kompetens.

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.

bamford bett 960640.jpg
video

PISA visar inte viktigaste kunskapen

31 jan 2017 it i skolan

Anne Bamford, chef på International Research Agency, tycker till om Sveriges resultat i PISA-mätningar och alternativa undersökningar som mäter framtidens kompetens. Och är det eleverna eller lärarna som utvecklas mest av digitala verktyg i skolan.

robotbett_960x640.jpg
video

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

lars-lingman-skolverket-960640.jpg
video

Skolverkets tips inför nationella strategin

27 jan 2017 it i skolan

Den nya nationella strategin för digitalisering kommer att omfatta alla som jobbar i skolan. Lars Lingman, undervisningsråd skolans digitalisering på Skolverket, tipsar hur du kan förbereda dig och vad du ska tänka på.

Jenny och Claes 960640.jpg
video

"Godkänt är att tro för lågt"

7 feb 2017 bett

Malmörektorerna Jenny Nyberg och Claes Jeppsson pratar om hur de vågar gå utanför de traditionella ramarna för att skapa exceptionella resultat.