Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Nominerad till
Publishingpriset 2017

En smartare it-nyhetssajt

Nominerad till
Publishingpriset 2017

Inför nationella it-strategin

Skellefteå packar väskan med programmering

Utbildningsförvaltningen i Skellefteå kommun har tagit ett unikt grepp på en stor utmaning. Nu ska 18 specialutvecklade kodväskor inspirera lärare och elever till ett digitalt arbetssätt i klassrummen.

Text Anne Hammarskjöld Foto Skellefteå kommun 2 augusti 2017 it i skolan

Programmering Skellefteå 20172_2.jpg

Det säger något om förändringstempot i den svenska skolan att tre år med rätta kan beskrivas som lång tid.

– Vi insåg redan 2014 att programmering hörde hemma i skolan och såg många delar i läroplanen där digitalt skapande var en kreativ tillgång för undervisningen. Därför startade vår skolförvaltning ett team som heter Digitalt lärande med syfte att samla tekniska och pedagogiska kompetenser som har med it att göra, säger Andreas Hedlund som arbetar som utvecklingspedagog IKT/projektledare programmering i förskola och skola på Skellefteå kommun.

Enheten Digitalt lärande leds av Magdalena Kågström och målet med arbetet är att möta direktiven från regeringen som rör skolans digitalisering. I gruppen arbetar utvecklingspedagoger IKT, fjärrundervisningssamordnare och it-handläggare med strategier, styrdokumentsförändringar, verksamhetssystem, it-juridik, kompetensutveckling, upphandlingar samt som stöd för styrkedjan.

Redan från början var ambitionen med programmering att få med hela grundskolan från förskolan upp till årskurs 9. Men från början var intresset svagt när digitaliseringsteamet bjöd in kommunens skolor till en workshop.

– Till vårt första möte kom ingen pedagog, säger Andreas Hedlund och skrattar åt minnet.

Andreas Hedlunds 5 bästa digitaliseringstips

  1. Börja i liten skala. Köp inte jättemånga robotar på en gång, och samarbeta med några få pilotskolor.
  2. Gör kontinuerliga utvärderingar av materialet. Det tar tid men sparar mycket energi och resurser i ett senare skede.
  3. Ha en nära dialog med it-avdelningen och kolla i förväg med dem vad som funkar i varje given miljö. Samarbetet är givande för alla och förebygger många problem.
  4. Var prestigelös och sök samarbetspartners både inom skolan och bland kommunens företag och organisationer. Vi har mött stort intresse och engagemang, bland annat från ett lokalt it-företag.
  5. Vänta inte på den nationella it-strategin. Det är ingen tvekan om att digitalisering är en viktig del av den nya läroplanen.

Bidrag från kommunen

Men digitaliseringsteamet gick vidare och sökte bidrag från Skellefteå kommun som varje år avsätter fyra miljoner kronor för digital utveckling. Utbildningsförvaltningen ansökte om och fick 750 000 kronor för att utveckla idén med ett ”kodotek”.

– Vi hade idén att ta fram kodväskor, motsvarande NTA-väskorna, för varje årskurs och med ett innehåll som gör det möjligt att snabbt komma igång med programmering av robotar i klassrummet. Varje skola kan låna väskor för respektive årskurs och i dag finns det 18 olika innehåll utvecklade för olika årskursers behov och kunskapsnivå.

Noga utvärderade

Väskorna innehåller en lärarhandledning och annat som behövs för att till exempel kunna ladda en robot i klassrummet. Lärarhandledningarna är resultatet av ett gediget utvecklings- och utvärderingsarbete.

– Jag har lagt en hel del av min arbetstid under ett år med lärarhandledningarna, som sedan använts och utvärderats av lärare på några pilotskolor i kommunen. Deras feedback har varit en mycket viktig del av utvecklingsarbetet. Alla pedagoger hos oss kan inte programmering och det är viktigt att lärarhandledningarna verkligen passar alla.

Skarpt läge

Andreas Hedlund uppskattar också det goda samarbetet med den ideella föreningen Kodcentrum.

– De driver en kodstuga i Skellefteå och vi har bland annat fått använda deras material ”Koda i skolan” för årskurs 4 och 5. Kodcentrum har varit en stor tillgång i arbetet med kodväskorna.

Efter tre års intensivt planerings- och utvecklingsarbete ser Andreas Hedlund nu fram mot skolstarten.

– Vi har låtit pilotprojektet ta sin tid men till hösten går kodväskorna i skarpt läge. Vissa pedagoger jobbar redan med väskorna men nu är vi redo att trycka på knappen och göra väskorna tillgängliga för alla för- och grundskolor i kommunen. Det är underbart att vara i det här läget, och jag ser redan fram mot att sjösätta våra nya planer för skolans digitalisering.

Just nu har Skellefteå kommun lagat upp sju av de specialutvecklade lärarhandledningarna på sin webbplats och mer kommer vid skolstart

– De kanske inte passar alla men förhoppningsvis kan de ge lite idéer och inspiration, avslutar Andreas Hedlund.

Kort om Kodcentrum

Kodcentrum är en ideell förening som utan kostnad introducerar barn och unga till programmering och digitalt skapande. Föreningen arbetar för att alla barn ska få möjlighet att prova på och utforska den digitala världens möjligheter oavsett bakgrund, skola eller tillgång till förkunskap och digital teknik.

Kodstugan drivs av föreningen på åtta olika orter som en fritidsaktivitet för barn och unga som inte har programmerat tidigare. Kodstugan pågår under en termin vid nio tillfällen och deltagarna får prova på att exempelvis koda digitala berättelser, spel och appar/program.

www.kodcentrum.se

Mer inom samma serie

Inför nationella it-strategin

Skolverket utbildar i digitalisering

19 jul 2017 it i skolan

AdobeStock_138792084_2.jpg AdobeStock_138792084_2.jpg AdobeStock_138792084_2.jpg

Många bland Sveriges lärare och skolpersonal saknar nödvändiga kunskaper om digitalisering och programmering. Skolverkets nya utbildningar erbjuder verktygen som behövs för att möta kraven i den nationella it-strategin.

Inför nationella it-strategin

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna

20 jul 2017 it i skolan

carl heath.jpg carl heath.jpg carl heath.jpg

Om ett år ska alla lärare kunna undervisa i programmering men för många är det en vit fläck på kunskapskartan i dag. Samtidigt saknas en nationell it-strategi och det nuvarande förslaget är tillbaka hos Utbildningsdepartementet för översyn.

Inför nationella it-strategin

Karlstads elever jobbar bättre utan pennor

26 jul 2017 it i skolan

AdobeStock_106130956_2.jpg AdobeStock_106130956_2.jpg AdobeStock_106130956_2.jpg

Projektet ”Det digitala lärandets möjligheter” gör att Vålbergsskolan i Karlstad har slutat prata om digitalisering. Med engagerade lärare och mer aktiva elever är arbetssättet i dag lika självklart som papper och penna var för två år sedan.

Inför nationella it-strategin

Fridolin: Inga nya svar om nationella it-strategin

3 aug 2017 it i skolan

gustav-fridolin_2.jpg gustav-fridolin_2.jpg gustav-fridolin_2.jpg

Kommer det försenade förslaget för den nationella it-strategin att påverka tidplanen? Blir det tvingande? Detta är några viktiga frågor som skolledare, lärare och kommunala beslutsfattare behöver svar på från utbildningsminister Gustav Fridolin. Men hans svar är bara gammal skåpmat. 

Rekommenderad läsning

Därför väljer Sandvikens skolor den gula knappen

17 maj 2017 it i skolan

AdobeStock_108282998_2.jpg AdobeStock_108282998_2.jpg AdobeStock_108282998_2.jpg

Med Power BI har skolledarna i Sandvikens kommun fått en smart stig genom djungeln av statistik och listor. Nu är det lättare att ta fram rätt underlag för svåra diskussioner och beslut.

Skolåret 2017

4 jan 2018 it i skolan

Pojke_med_platta.jpg Pojke_med_platta.jpg Pojke_med_platta.jpg

Efterlängtad är bara förnamnet men så kom den till sist, digitaliseringsstrategin för skolan. Om den motsvarar alla höga förväntningar kan bara framtiden utvisa. Idag är sanningen den att många kommuner förlorat värdefull tid i väntan på viktiga svar.

Katarina Björk - Rodengymnasiets digitala rektor

20 maj 2016 it i skolan

katarina björk.JPG (1) katarina björk.JPG (1) katarina björk.JPG (1)

Katarina Björk har varit rektor på Rodengymnasiet i tre och ett halvt år. Under de åren har gymnasiet flugit upp som en skola i digital framkant, bland annat har de fått motta två utmärkelser från Microsoft. 
– Jag är jättestolt. Det beror på att vi skapat en kultur där vi hela tiden vill framåt, säger hon.

Nytt tänk hos Microsoft

15 jul 2016 ledarskap

wpc2.jpg wpc2.jpg wpc2.jpg

Microsofts årliga partnerevent Worldwide Partner Conference (WPC) hölls i veckan och Ateas Anders Grönlund var en av tusentals partners på plats.
 Tjänstefieringen, virtual reality-genombrottet och samhällsengagemanget är tre av sakerna jag tar med mig hem, säger han.

Dataläraren: Med rätt att inspirera

8 sep 2016 it i skolan

_MG_8395.jpg _MG_8395.jpg _MG_8395.jpg

Teknikläraren Fredrik Johansson är en av de senast utnämnda Microsoft Innovative Educator Experts (MIEE) – och ingår nu i ett globalt nätverk som ska inspirera kollegor världen över att använda digitala verktyg.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

Digitaliserad Gnosjöanda

1 nov 2016 it i vården

17399372-gnosjo-station_960x640.jpg 17399372-gnosjo-station_960x640.jpg 17399372-gnosjo-station_960x640.jpg

Allt fler kommuner satsar på Office 365 och Gnosjö är inget undantag. Nu har man rullat ut det i skolan och fler kommunala delar står på tur.

Robotar ska lära barn att programmera

1 feb 2017 it i skolan

robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg robotbett_960x640.jpg video

Genom att bygga robotar ska barn lära sig om datorer, elektronik, ingenjörskap och programmering. Bakom konceptet ligger Peli de Halleux, utvecklare på Microsoft Research, och hans team.

Finn upp ökar elevernas digitala kunnande

5 mar 2017 it i skolan

finn upp bild tjej.jpg finn upp bild tjej.jpg finn upp bild tjej.jpg

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för grundskolan. Syftet är att utveckla elevernas kreativitet, entreprenöranda och digitala kunnande inför kommande arbetsliv.

 

 

AdobeStock_138792084_2.jpg

Skolverket utbildar i digitalisering

Artikel 1 av 5: Inför nationella it-strategin

carl heath.jpg

Carl Heath: Dåligt stöd till lärarna inför nästa höst

Artikel 2 av 5: Inför nationella it-strategin

AdobeStock_106130956_2.jpg

Karlstads elever jobbar bättre utan pennor

Artikel 3 av 5: Inför nationella it-strategin

Programmering Skellefteå 20172_2.jpg

Skellefteå packar väskan med programmering

Artikel 4 av 5: Inför nationella it-strategin

gustav-fridolin_2.jpg

Fridolin: Inga nya svar om nationella it-strategin

Artikel 5 av 5: Inför nationella it-strategin