Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Politiker pluggar digitalisering

Politiker får ofta kritik att de har dålig koll på verksamheten de fattar beslut för. Men i Skellefteå utbildar sig Fredrik Stenberg och hans kollegor i för- och grundskolenämnden i skolans digitalisering.

Varför har du valt att gå en utbildning i digitalisering?

Jag går det digitala ledningslyftet tillsammans med ledning för skolkontoret och våra skolledare. Bakgrunden är att vi vill fatta bättre beslut på huvudmannanivå och understödja den verksamhet vi har. För att kunna göra det på klokast möjliga sätt behöver vi politiker också känna till och förstå de utmaningar som finns på skolenhetsnivå. Det är verkligen en spännande utbildning på det sättet att vi jobbar tillsammans, säger Fredrik Stenberg, ordförande för- och grundskolenämnden i Skellefteå.

Vad har du lärt dig hittills?

I första hand har jag fått större förståelse för de utmaningar som lärare och rektorer står inför i den praktiska verksamheten och där vi ibland måste ta obekväma beslut. Jag har fått en fördjupad insikt i digitaliseringen i stort där det händer väldigt mycket och där jag känner att jag redan fått bättre koll.

Läs mer: "Nästa år har vi en robot"

Hur vanligt är det att ledning och förvaltning går den här typen av utbildning?

Jag vet ingen av mina politikerkollegor som gör det, men bedömer att flera av dem planerar att göra något liknande. Det är något jag verkligen rekommenderar mina kollegor, för det är väldigt värdefullt och signalerar att hela styrkedjan hänger ihop och att politiken är med. Det är viktigt för oss.

Hur långt har ni kommit med skolans digitalisering i Skellefteå?

Vi har kommit relativt långt men har en väldigt lång bit kvar. Men vi tar nya steg varje dag och vi är på god väg. Till exempel pågår ett bra arbete kring programmering, och vi har under flera år kört 1:1 på högstadiet. Nästa steg handlar om mindre fokus på prylar och mer fokus på vad vi verkligen gör med dem. Men det har väldigt viktigt att vi tidigt fattat de materiella besluten, inte minst för att visa att politiken driver på utvecklingen. Det är något som vår nämnd varit väldigt tydliga med – vi måste komma igång och alla ska med på tåget.

 

29 januari 2018 Uppdaterad 6 februari 2019 Reporter elisabeth nore it i skolan Foto Fredrik Kron

Rekommenderad läsning

Digitala Nationella Prov Schremsii

Schrems II försenar DNP ytterligare

5 maj 2021 digit

Schrems II-domen försenar införandet av digitala nationella prov i upp till 2,5 år. Anledningen är att proven måste hantera personuppgifter i enlighet med EU:s dataskyddsförordning GDPR, men Skolverkets leverantör har sin provplattform i Storbritannien. 

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Digital fritidsgård med Vinnova

3 maj 2021 digit

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Tecknade Röda Äpplen Mot Vit Bakgrund

Chans till Guldäpple

25 sep 2020 it i skolan

Bäst i Sverige på att använda digitala medel i sin undervisning. Det är kriteriet bakom de tre nomineringarna till Guldäpplet 2020.

Videomöte Teams 960640

Kontroll i Teams

8 sep 2020 digit

Nu lanserar Microsoft ytterligare en nyhet i Teams. Den nya funktionen spotlight innebär att mötesarrangören kan kontrollera vyn för samtliga deltagare.

Skol Och Coronaprylar Mot Vit Bakgrund

Rise om skolhösten

2 sep 2020 it i skolan

Vårens undervisning online nådde blandade resultat, vilket kan ha lett till en utbildningsskuld som behöver åtgärdas. Det menar Lars Lingman på Rise.

Glada Barn Med Böcker Mot Gul Bakgrund

Skolan som klarar corona

13 aug 2020 it i skolan

När höstterminen drar igång kommer det vara med fortsatta restriktioner på grund av pandemin. Grundskolan Nya Elementar i Bromma är rustade med Apple Classroom och Teams, och har dessutom samlat goda erfarenheter från vårterminen.

Retorik Vr Scen

Retorikträna i VR

10 aug 2020 digit

Nu kan studerande på Påhlmans handelsinstitut träna retorik i VR. De kan testa att tala inför en större eller mindre publik och olika engagerad. Tanken är att det ska öka elevernas färdigheter och självförtroende att tala inför en grupp.

49 I Guldbokstäver

Så växer Teams

23 jun 2020 digit

Snart kan 49 personer synas samtidigt på skärmen. Det är en av nyheterna i Microsoft Teams, som kommer att lanseras i höst.