Lärare väljer Skellefteå

engelska-larare-i-skelleftea.jpg

I samband med edtech-mässan Bett i London gjorde Skellefteå kommun en satsning på rekrytering av utländska lärare. Lyckan står den djärve bi och till höstens terminsstart fanns nykomlingarna på plats. 

Enligt SKL behöver Sverige 187 000 nya lärare fram till 2031 och för många kommuner är läget akut redan idag. För att lösa problemet har Skellefteå drivit en målmedveten rekryteringskampanj med annonsering i brittisk media och via sociala medier, som fick spridning även till lärare i andra delar i världen. Under Bett i London i slutet av januari bjöd kommunen in till ett välbesökt och uppskattat rekryteringsmöte.

– Under eventet berättade vi bland annat om Skellefteå som plats och vilken typ av anställning vi erbjuder. Det handlar om ettåriga visstidsanställningar för att i första hand undervisa på kommunens högstadieskolor, säger Magdalena Jonsson, chef central bemanning på skolkontoret i Skellefteå kommun.

Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta.

Albin Karlsson , åttondeklassare, Skellefteå kommun

Nöjda elever

Rekryteringskampanjen och eventet på Bett har gett mycket goda resultat. Efter ett första besök i maj arbetar nu sju lärare, varav fyra från Storbritannien, på fem av kommunens 13 högstadieskolor. Ytterligare en lärare från Storbritannien är på väg, och ännu fler har hört av sig.

– De undervisar i lite olika ämnen men flertalet är med på engelskalektionerna tillsammans med den ordinarie läraren. Parallellt med sitt arbete läser de svenska på SFI.

Skellefteå kommun hoppas att de nya kollegorna ska vilja stanna längre än ett år och med hjälp av sina nya språkkunskaper kunna ta svensk lärarlegitimation. Förutom att kommunen på ett kreativt sätt arbetat med en av skolans stora utmaningar, får satsningen högsta betyg av eleverna.

– Det är skönt med en engelsk lärare för att då får man en dialekt. Det blir roligare för det blir mer äkta. Han får betyget A+, säger åttondeklassaren Albin Karlsson som har Stuart Garbutt från London som lärare, till SVT Nyheter.

Nära naturen

Magdalena Jonsson intygar att de nya lärarna också trivs.

– De är alla väldigt positiva och gillar den skandinaviska livsstilen och närheten till naturen som vi erbjuder. Vi ska snart träffa hela gruppen för en gemensam utvärdering av deras erfarenheter så här långt.

Vad har du för tips till andra kommuner som överväger en liknande satsning?

– Våga satsa men räkna med att det tar tid. Det är viktigt att ge en rättvis bild av hur det är att arbeta och leva här. Det är också viktigt med praktisk information om hur det funkar med till exempel banker och boende, vi har fått frågor som ingen av oss tänkt på i förväg så det tar vi med oss.

 

31 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i skolanFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng