Färre blinda med Google

indier-vilar-vid-vagg.jpg

I Indien lever en fjärdedel av världens blinda. En förklaring till omfattningen är landets 74 miljoner diabetiker som riskerar följdsjukdomen diabetesretinopati, en mycket vanlig orsak till förlorad syn i hela världen. Nu har Google tillsammans med Aravind Eye Care System utvecklat en AI-baserad och förebyggande ögonscreening.

AI-lösningen för ögonscreening som snart lanseras i Indien har utvecklats under ungefär fyra år. Under den tiden har forskarna tränat en algoritm för att känna igen tecknen på sjukdomen, som särpräglade fläckar och blödning i näthinnan. I ett nästa steg la de till data från Aravindasjukhusets patientjournaler.

Idag kan algoritmen på några sekunder analysera en ögonscreening och leverera diagnosen. Än så länge utvärderas lösningen men enligt forskarna kommer screeningtekniken vara lika användbar för glaukom och andra ögonsjukdomar med risk för förlorad syn.

Rent praktiskt innebär undersökningen att patienten kliver in i ett litet bås i en offentlig miljö som en tågstation eller flygplats, får sina ögon scannade och inom några sekunder besked om förändringar på näthinnan som tyder på diabetesretinopati och kräver behandling.

Genväg till centrala nervsystemet

Ögonen kallas bland annat för själens spegel men i en neurologisk bemärkelse är näthinnan en del av det centrala nervsystemet och har mycket att berätta om vad som pågår inne i människan. Tidigare i år presenterade till exempel Google en algoritm som utifrån bilder av en persons näthinna bland annat kan förutsäga risken att drabbas av hjärtinfarkt. Forskare undersöker också möjligheten att med analyser av näthinnan känna igen tidiga tecken på MS, Parkinsons sjukdom, alzheimer och schizofreni.

Källa: Wired

16 oktober 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng