Google AI skiljer tal från brus

tre-glada-pa-cocktailparty.jpg

Forskare vid Google Research har utvecklat en audio-visuell AI-lösning som kan känna igen röster bara genom att iaktta människors ansikten när de talar. Det som annars brukar kallas cocktail party-effekten och varit en unik mänsklig förmåga kan därmed bli tillgänglig för utvecklingen av hörapparater och videomötesteknik.

– Människor är anmärkningsvärt bra på att fokusera sin uppmärksamhet på en viss person i en högljudd miljö och mentalt dämpa andra röster och ljud. Förmågan är medfödd hos människor men fortfarande en stor utmaning för datorer, skriver Inbar Mosseri och Oran Lang, programvaruingenjörer på Google Research i ett blogginlägg.

Kameralänkade hörapparater

Nu har de skapat Google AI, en audio-visuell modell som kan isolera talsignaler från en rad andra ljudinsignaler, som ytterligare röster och bakgrundsbrus. De bedömer att lösningen är intressant för en rad tillämpningar där många människor pratar, från talförbättring och -identifiering i videoklipp, till videokonferenser och mer avancerad hörapparater. I förlängningen skulle Google AI kunna användas i kameralänkade hörapparater som ökar ljudet av den som står framför användaren.

Google AI kan skapa rena ljudspår även i sammanhang där människor försöker konkurrera om uppmärksamheten eller delvis döljer ansiktet bakom sin hand eller en mikrofon.

För närvarande undersöker Google möjligheterna att använda tekniken i sina produkter.

4 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng