Google hjälper Pentagon

en flygbild över afghanistan.jpg

Google har under en tid ingått i ett samarbete med amerikanska försvarsdepartementet för att utveckla AI som kan analysera material från militära drönare.

– Vi har länge arbetat med statliga myndigheter med tekniska lösningar. Just det här projektet är en pilot med försvarsdepartementet där vi bistår med open source TensorFlow API som kan hjälpa till med objektidentifiering i oklassificerad data, säger en talesperson för Google till nyhetssajten Gizmondo.

Project Maven

Google ingår i en del av ett projekt som startade i april år 2017 och som kallas för Project Maven. Projektet syftar till att snabba på amerikanska försvarsdepartementet arbete med big data och maskininlärning.

Där ingår bland annat att utveckla en AI som kan läsa av och identifiera objekt i alla de tusentals bilder och filmer som den amerikanska militären samlar in med sina drönare.

Sommaren 2017 började projektledarna att söka kommersiella bolag för att hjälpa dem, och det är där Google kommer in i bilden. Om samarbetet involverar fler bolag vill man inte kommentera från försvarsdepartementet.

Bekymrade miner internet

Google-anställda var inte direkt lyriska när de fick reda på samarbetet och ska ha diskuterats flitigt medarbetare emellan. En del ska ha varit ilskna över att Google samarbetar med staten i syfte att utveckla sättet på vilket militärdrönarna opererar, medan andra menade att man behövde lyfta de etiska aspekterna kring maskininlärning i sådana här fall.

Googles tidigare vd Eric Schmidt kommenterade i ett tal i november förra året om techvärldens oro över att ingå i samarbeten med Pentagon.

– Det finns en generell oro över att militären använder dessa lösningar för att felaktigt döda människor, sa han då.

13 mars 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng