Toppform för Skatteverket

För Skatteverket har Red Hat OpenShift inneburit snabbare utvecklingsprocesser och nya samarbeten. Nu står flera delar av verksamheten i kö för att vara med i plattformen.

– På Skatteverket började vi med vår OpenShift containerplattform i början av året så det har gått oerhört snabbt. Då startade vi dels GITS-projektet, dels drog vi igång ett pilotprojekt för att utveckla en applikation på plattformen. Piloten handlar om skatteberäkning som är en jätteviktig funktion för oss. Den ska ut till alla medborgare och ur vårt perspektiv är det en bra, okomplicerad pilot för att testa ny teknik, säger Lillemor Ehrner, Head of App Development på Skatteverket på Red Hat Forum i Stockholm.

Hur har det gått?

– Än så länge går den fint. Vi kom igång innan sommaren och har kört i drift sedan dess. Det är några mindre problem men i det stora hela har det fungerat bra, säger Jerker Moberg, Head of GITS Architecture.

Vad innebär det att arbeta på en OpenShift-plattform?

– Det snabbar på utvecklingen och det ser man även på en relativt liten applikation som för skatteberäkningar. Här görs driftsättningar varje vecka och det kan vi inte göra på den gamla plattformen. Det är också en kick för våra medarbetare som tycker det är jättekul att jobba med helheten för att få fram den här produkten. Till det kommer nya möjligheter till samarbeten mellan våra olika avdelningar, säger Lillemor Ehrner.

Jerker, hur ser du på det?

– Ur vårt perspektiv ger plattformen nya möjligheter att förbättra automatiseringen och kunna få in saker i produktion på ett smidigare sätt. Det innebär mindre arbete och smidigare flöden för oss. Vi flyttar också tekniken närmare utvecklingssidan på ett sätt som lovar gott för framtiden.

Vad händer närmast?

– Nu kommer några verksamhetskritiska applikationer och det är såklart både nervöst och spännande. Nästa applikation är en stor och viktig pilot som vi bedömer kommer gå bra. Till nyår räknar vi med att kunna släppa fram fler delar av vår verksamhet och det är många som vill upp på den här plattformen.

Varför valde ni Red Hats plattform?

– Det som gjorde valet enkelt för oss är möjligheten att ha både ett privat och ett publikt moln. Annars hade det krävts ganska stora åtgärder för att klassificera de olika projekten. Det här är ett bra sätt att lära oss tekniken, inte minst om vi senare väljer att gå ut i det publika molnet, avslutar Lillemor Ehrner.

7 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjölddigitFoto fredrik kron, adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng