Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för en bättre värld

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

Under Microsoft Ignite i Orlando lanserade Microsoft, i samband med FN:s generalförsamling, AI for Humanitarian Action. Det är ett femårigt program värt 40 miljoner dollar som ska använda artificiell intelligens för att stödja mänskliga rättigheter, skydda utsatta barn och flyktingar samt minska effekten av naturkatastrofer.

Traditionella hjälporganisationerna har emellanåt haft problem att nå ut med sina insatser och Microsoft menar att AI, i kombination med molnets kraft, kan vara avgörande för att hjälpa till att rädda fler liv och lindra människors lidande.

 Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, säger Satya Nadella, vd på Microsoft.

Vid naturkatastrofer kan AI analysera bilder och upptäcka förändringar, med till exempel Machine Vision, för att snabbare se var insatser behöver göras, oavsett om det handlar om bränder, torka eller stormar.

Den här tekniken ska nu användas via ett samarbete med bland annat Världsbanken och FN, så att hjälporganisationer bättre kan förutsäga när och var framtida katastrofer kommer att ske och därmed kan också hjälpen vara på plats tidigare.

Hjälp mot människohandel

När det gäller utsatta barn så menar Satya Nadella att AI kan hjälpa frivilligorganisationer och även regeringar i deras arbete för att förhindra brott och och rädda liv. I arbetet mot människohandel så används till exempel redan nu prediktiva analyser för att bättre upptäcka både utbud och efterfrågan och det arbetet ska nu bli ännu starkare. Ett annat område är plötslig spädbarnsdöd, där Microsoft anser att avancerad teknologi kan hjälpa till.

Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är ännu inte fullt ut utredd men Microsoft kan bidra med statistisk analys och machine learning till forskare för att identifiera orsakerna till sjukdomen och på sikt hindra sådana dödsfall över hela världen, säger Brad Smith, President och Chief Legal Officer på Microsoft.

Antalet människor på flykt är rekordhögt och här kan AI och machine learning hjälpa till med att bland annat optimera leveransen av hjälpmedel som mediciner och mat till flyktingarna.

Deeplearning för mänskliga rättigheter

Microsoft ska även utveckla sitt arbete kring mänskliga rättigheter och samarbeta med humanitära och frivilligorganisationer för att försöka påskynda lösningar som hjälper till att övervaka, upptäcka och förhindra kränkningar av allas gemensamma rättigheter.

– Här har djupinlärning skapat möjligheten att bättre förutsäga, analysera och reagera på kritiska människorättssituationer.

– Sammantaget är vi hoppfulla över att världen ska se vilken otrolig kraft AI kan vara när den används på rätt sätt tillsammans med innovativa organisationer. Nu kan vi ge alla möjligheten att uppnå mer, säger Brad Smith.

AI for Humanitarian Action är en del av Microsofts program AI for Good, som även inkluderar AI for Earth och AI for Accessibility initiatives.

26 september 2018 Uppdaterad 28 september 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.

Hjärtan Molnet

Rekord för molnet

8 feb 2021 digit

Globala investeringar i molninfrastruktur växte med 32 procent under det fjärde kvartalet 2020. Marknaden omsatte 39,9 miljarder dollar under perioden, vilket är 10 miljarder mer än samma period 2019 och därmed den största ökningen någonsin. 

Pratbubbla I 3D Och I Svenska Flaggan

AI för myndigheter

4 feb 2021 digit

Snart finns en AI-lösning för svensk språkförståelse. Med Rise-projektet Språkmodeller för svenska myndigheter hoppas bland annat Skatteverket på smidigare administration och en mer flexibel dialog med medborgarna.

Hp Reverb G2 På Tjej 3
video
Ett samarbete med HP

Maxa VR med HP

29 jan 2021 digit

Utbildning och samarbete i VR minskar utbildningskostnader, sparar tid och är bättre för miljön. Utöver bättre spelupplevelse, vill HP med sin nya generation VR-headset göra tekniken mer tillgänglig för fler verksamheter och användningsområden.  

Magnus Wink Slöjd2

Digital slöjd

28 jan 2021 digit

Magnus Wink utbildar lärare i bland annat slöjd och sedan pandemin har han gjort det digitalt och helt på distans. Några av utmaningarna har handlat om att hålla nere maskinljudet och att faktiskt spara snarare än att förlora tid.

Brist It Kompetens

70 000 saknas inom it

21 dec 2020 digit

It och telekom stod för 60 procent av nya jobb under 2010 till 2016, men för att branschen ska fortsätta att driva utveckling krävs det 70 000 medarbetare, framförallt inom AI, datahantering och programmering. Det visar en ny rapport från IT&Telekomföretagen.

Man I Orange Bygguniform Står På Solcell Och Fixar

Störst på förnybart

14 dec 2020 digit

Amazon är världens största köpare av förnybar energi. Det kommuniceras efter att bolaget investerar i ytterligare 26 vind- och solenergiprojekt, vilket totalt motsvarar 6,5 gigawatts.

Kontor Coor 960640

Framtidens IoT-kontor

3 nov 2020 digit

Coor använder sensorer på kontor för att mäta koldioxidhalt, temperatur, luftfuktighet samt hur utrymmen används. Inte minst sedan covid-19 drabbade världen är ren luft, fri från virus, viktigt för att öka tryggheten hos anställda.