Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

AI för en bättre värld

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

Under Microsoft Ignite i Orlando lanserade Microsoft, i samband med FN:s generalförsamling, AI for Humanitarian Action. Det är ett femårigt program värt 40 miljoner dollar som ska använda artificiell intelligens för att stödja mänskliga rättigheter, skydda utsatta barn och flyktingar samt minska effekten av naturkatastrofer.

Traditionella hjälporganisationerna har emellanåt haft problem att nå ut med sina insatser och Microsoft menar att AI, i kombination med molnets kraft, kan vara avgörande för att hjälpa till att rädda fler liv och lindra människors lidande.

 Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, säger Satya Nadella, vd på Microsoft.

Vid naturkatastrofer kan AI analysera bilder och upptäcka förändringar, med till exempel Machine Vision, för att snabbare se var insatser behöver göras, oavsett om det handlar om bränder, torka eller stormar.

Den här tekniken ska nu användas via ett samarbete med bland annat Världsbanken och FN, så att hjälporganisationer bättre kan förutsäga när och var framtida katastrofer kommer att ske och därmed kan också hjälpen vara på plats tidigare.

Hjälp mot människohandel

När det gäller utsatta barn så menar Satya Nadella att AI kan hjälpa frivilligorganisationer och även regeringar i deras arbete för att förhindra brott och och rädda liv. I arbetet mot människohandel så används till exempel redan nu prediktiva analyser för att bättre upptäcka både utbud och efterfrågan och det arbetet ska nu bli ännu starkare. Ett annat område är plötslig spädbarnsdöd, där Microsoft anser att avancerad teknologi kan hjälpa till.

Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är ännu inte fullt ut utredd men Microsoft kan bidra med statistisk analys och machine learning till forskare för att identifiera orsakerna till sjukdomen och på sikt hindra sådana dödsfall över hela världen, säger Brad Smith, President och Chief Legal Officer på Microsoft.

Antalet människor på flykt är rekordhögt och här kan AI och machine learning hjälpa till med att bland annat optimera leveransen av hjälpmedel som mediciner och mat till flyktingarna.

Deeplearning för mänskliga rättigheter

Microsoft ska även utveckla sitt arbete kring mänskliga rättigheter och samarbeta med humanitära och frivilligorganisationer för att försöka påskynda lösningar som hjälper till att övervaka, upptäcka och förhindra kränkningar av allas gemensamma rättigheter.

– Här har djupinlärning skapat möjligheten att bättre förutsäga, analysera och reagera på kritiska människorättssituationer.

– Sammantaget är vi hoppfulla över att världen ska se vilken otrolig kraft AI kan vara när den används på rätt sätt tillsammans med innovativa organisationer. Nu kan vi ge alla möjligheten att uppnå mer, säger Brad Smith.

AI for Humanitarian Action är en del av Microsofts program AI for Good, som även inkluderar AI for Earth och AI for Accessibility initiatives.

26 september 2018 Uppdaterad 28 september 2018 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och säkerheten ska vara god ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Smart City
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Sjukhuspersonal Springer I En Korridor Med Ryggen Mot Kameran

Microsoft AI-satsar

13 apr 2021 digit

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Vaccin Aiprotein

AI-protein som vaccin

9 apr 2021 digit

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Jelly Beans

Kvittot ger klimatavtryck

22 mar 2021 digit

En ny app kan visa upp din klimatpåverkan baserat på dina kvitton. Maskininlärning läser av kvittot och kontrollerar livsmedelstyp, vikt och ursprung, och räknar därefter ut koldioxidavtrycket på din handling. 

Humla Ai 960640

AI kollar pollen

18 mar 2021 digit

AI gör det lättare att analysera pollen, vilket öppnar upp för nya forskningsmöjligheter. På Lunds universitet använder man pollenanalys för att lära sig mer om matvanorna hos humlor.

Fyra Människor Håller Upp Varsin Färgglad Chattbubbla Framför Ansiktet

Slutchattat i Teams

17 feb 2021 digit

Nu kan du stänga av chattfunktionen under möten för att minimera distraktionen för deltagarna. Det är en lösning som har efterfrågats av många, inte minst av lärare. 

Skatteverket

Skatteverkets molnstrategi

11 feb 2021 digit

Myndigheters närvaro i molnet är ett hett diskussionsämne, speciellt efter Schrems II-domen i somras. Men för Skatteverket är molnet en självklarhet, inte minst när det kommer till de europeiska cloudtjänsterna. Dessutom har myndigheten en molngrupp som löpande granskar vilka molntjänster som kan användas.