Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för en bättre värld

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 september 2018 digit

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

Under Microsoft Ignite i Orlando lanserade Microsoft, i samband med FN:s generalförsamling, AI for Humanitarian Action. Det är ett femårigt program värt 40 miljoner dollar som ska använda artificiell intelligens för att stödja mänskliga rättigheter, skydda utsatta barn och flyktingar samt minska effekten av naturkatastrofer.

Traditionella hjälporganisationerna har emellanåt haft problem att nå ut med sina insatser och Microsoft menar att AI, i kombination med molnets kraft, kan vara avgörande för att hjälpa till att rädda fler liv och lindra människors lidande.

 Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, säger Satya Nadella, vd på Microsoft.

Vid naturkatastrofer kan AI analysera bilder och upptäcka förändringar, med till exempel Machine Vision, för att snabbare se var insatser behöver göras, oavsett om det handlar om bränder, torka eller stormar.

Den här tekniken ska nu användas via ett samarbete med bland annat Världsbanken och FN, så att hjälporganisationer bättre kan förutsäga när och var framtida katastrofer kommer att ske och därmed kan också hjälpen vara på plats tidigare.

Hjälp mot människohandel

När det gäller utsatta barn så menar Satya Nadella att AI kan hjälpa frivilligorganisationer och även regeringar i deras arbete för att förhindra brott och och rädda liv. I arbetet mot människohandel så används till exempel redan nu prediktiva analyser för att bättre upptäcka både utbud och efterfrågan och det arbetet ska nu bli ännu starkare. Ett annat område är plötslig spädbarnsdöd, där Microsoft anser att avancerad teknologi kan hjälpa till.

Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är ännu inte fullt ut utredd men Microsoft kan bidra med statistisk analys och machine learning till forskare för att identifiera orsakerna till sjukdomen och på sikt hindra sådana dödsfall över hela världen, säger Brad Smith, President och Chief Legal Officer på Microsoft.

Antalet människor på flykt är rekordhögt och här kan AI och machine learning hjälpa till med att bland annat optimera leveransen av hjälpmedel som mediciner och mat till flyktingarna.

Deeplearning för mänskliga rättigheter

Microsoft ska även utveckla sitt arbete kring mänskliga rättigheter och samarbeta med humanitära och frivilligorganisationer för att försöka påskynda lösningar som hjälper till att övervaka, upptäcka och förhindra kränkningar av allas gemensamma rättigheter.

– Här har djupinlärning skapat möjligheten att bättre förutsäga, analysera och reagera på kritiska människorättssituationer.

– Sammantaget är vi hoppfulla över att världen ska se vilken otrolig kraft AI kan vara när den används på rätt sätt tillsammans med innovativa organisationer. Nu kan vi ge alla möjligheten att uppnå mer, säger Brad Smith.

AI for Humanitarian Action är en del av Microsofts program AI for Good, som även inkluderar AI for Earth och AI for Accessibility initiatives.

Rekommenderad läsning

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

snip adobe AI UTAN KNAPP.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Sensei gör Adobe AI-smart

21 maj 2018 digit

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

easy-diabetes-960640.jpg

Easy Diabetes hyllas

17 maj 2018 it i vården

Innovation Award 2018 har delats ut till Easy Diabetes. Bolaget har utvecklat ett AI-verktyg för bättre och mer precis behandling av diabetes.

ladusvala-ibm-960640.jpg

IBM efterliknar naturen

10 okt 2018 digit

Vi är bara i början av vad vi kan åstadkomma med teknik och den största inspirationskällan är naturen. Därför ligger mycket fokus just nu på brain neuromorphic systems. Det menar Mikael Haglund, teknikchef på IBM, när han gör en trendspaning å sitt företags vägnar.

ai-och-pixlat-oga.jpg

KTH skapar AI för alla

9 jul 2018 digit

Programmet QuantumNet har tagits fram av KTH-studenter som vill få fler att kunna skapa AI-lösningar. Dessutom gör programmet det mer effektivt för AI-experter att utveckla AI-modeller.