Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för en bättre värld

Genom det nya initativet AI for Humanitarian Action så ska Microsoft stötta utsatta barn, förhindra plöstlig spädbarnsdöd och snabbare undsätta människor som drabbas av naturkatastrofer. AI for Humanitarian Action lanserades av Satya Nadella under Ignite i Orlando.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 september 2018 digit

ai-for-humanitarian-action960640.jpg

Under Microsoft Ignite i Orlando lanserade Microsoft, i samband med FN:s generalförsamling, AI for Humanitarian Action. Det är ett femårigt program värt 40 miljoner dollar som ska använda artificiell intelligens för att stödja mänskliga rättigheter, skydda utsatta barn och flyktingar samt minska effekten av naturkatastrofer.

Traditionella hjälporganisationerna har emellanåt haft problem att nå ut med sina insatser och Microsoft menar att AI, i kombination med molnets kraft, kan vara avgörande för att hjälpa till att rädda fler liv och lindra människors lidande.

 Vi ser verkligen fram emot att upptäcka vad detta initiativ kan bidra med för att göra världen till en bättre plats, säger Satya Nadella, vd på Microsoft.

Vid naturkatastrofer kan AI analysera bilder och upptäcka förändringar, med till exempel Machine Vision, för att snabbare se var insatser behöver göras, oavsett om det handlar om bränder, torka eller stormar.

Den här tekniken ska nu användas via ett samarbete med bland annat Världsbanken och FN, så att hjälporganisationer bättre kan förutsäga när och var framtida katastrofer kommer att ske och därmed kan också hjälpen vara på plats tidigare.

Hjälp mot människohandel

När det gäller utsatta barn så menar Satya Nadella att AI kan hjälpa frivilligorganisationer och även regeringar i deras arbete för att förhindra brott och och rädda liv. I arbetet mot människohandel så används till exempel redan nu prediktiva analyser för att bättre upptäcka både utbud och efterfrågan och det arbetet ska nu bli ännu starkare. Ett annat område är plötslig spädbarnsdöd, där Microsoft anser att avancerad teknologi kan hjälpa till.

Orsaken till plötslig spädbarnsdöd är ännu inte fullt ut utredd men Microsoft kan bidra med statistisk analys och machine learning till forskare för att identifiera orsakerna till sjukdomen och på sikt hindra sådana dödsfall över hela världen, säger Brad Smith, President och Chief Legal Officer på Microsoft.

Antalet människor på flykt är rekordhögt och här kan AI och machine learning hjälpa till med att bland annat optimera leveransen av hjälpmedel som mediciner och mat till flyktingarna.

Deeplearning för mänskliga rättigheter

Microsoft ska även utveckla sitt arbete kring mänskliga rättigheter och samarbeta med humanitära och frivilligorganisationer för att försöka påskynda lösningar som hjälper till att övervaka, upptäcka och förhindra kränkningar av allas gemensamma rättigheter.

– Här har djupinlärning skapat möjligheten att bättre förutsäga, analysera och reagera på kritiska människorättssituationer.

– Sammantaget är vi hoppfulla över att världen ska se vilken otrolig kraft AI kan vara när den används på rätt sätt tillsammans med innovativa organisationer. Nu kan vi ge alla möjligheten att uppnå mer, säger Brad Smith.

AI for Humanitarian Action är en del av Microsofts program AI for Good, som även inkluderar AI for Earth och AI for Accessibility initiatives.

Rekommenderad läsning

nadella-sanders_web_960x640.jpg

”Vi har skapat världens första AI-superdator”

27 sep 2016 digit

Neurala nätverk och kognitiva tjänster ihop med flexibiliteten i molnet skapar helt nya möjligheter för artificiell intelligens. Nu vill Microsoft göra det möjligt för alla att dra nytta av Cortanas bakomliggande struktur.

ai robot .jpg
video
Voister förklarar

Artificiell intelligens

5 dec 2017 Voister förklarar

Är AI en hjälp i vår strävan efter ett bättre samhälle eller det största hotet mot mänskligheten? Därom tvista de lärde men forskarna låter inte lite käbbel stoppa dem. Idag anser it-förgrundsfigurer som Microsofts Satya Nadella och Amazons Jeff Bezos att AI är den nya digitala guldådern.

ai-robot-hållbar-AI-Daniel-Akenine.jpg

Den nya ansvarsfulla intelligensen

22 feb 2018 digit

Artificiell intelligens som ärver människans fördomar, arbetsplatser där de anställda slutar och algoritmer som gör läkare och piloter överflödiga. Daniel Akenine, Microsoft, är initiativtagare till det humanistiska initiativet addAI.org som arbetar för att AI blir ansvarsfullt och människovänligt.

snip adobe AI UTAN KNAPP.jpg
video
Ett samarbete mellan Adobe och Voister

Sensei gör Adobe AI-smart

21 maj 2018 digit

Nu implementeras AI i alla Adobes produkter. Genom den intelligenta assistenten Adobe Sensei försvinner de tråkiga momenten för användaren som nu istället kan fokusera fullt ut på att nyttja sin kreativitet.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

minecraft-satya.jpg

Nyheter från Ignite

4 nov 2019 digit

Lagra data via glas, integrerad AI i ditt Microsoft 365 och möjligheten att använda Azures tjänster även i andra molnmiljöer, var några av nyheterna under Satya Nadellas keynote på Microsoft Ignite.

kaffe-bulle-960640.jpg

Hållbar AI för Sverige

30 nov 2018 digit

Anna Felländer är medlem i regeringens digitaliseringsråd och arbetar med ett Vinnova-projekt om hållbar AI. Det kan behövas, för algoritmer kan lätt lura oss till att göra saker som inte är bra, som att skapa ett sockerberoende enbart för att öka försäljningen.  

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

lantmateriet-mixedrealirt-960640.jpg

MR och containrar för Lantmäteriet

15 okt 2018 digit

När Lantmäteriet omvärldsbevakar så är det bland annat Windows Server 2019, mixed reality, containrar och automatisering som är i fokus. Gemensamt för lösningarna är att de ska kunna leda till en ökad effektivisering inom flera olika områden.