Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den nya it-avdelningen

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 24 september 2018 ledarskap

– Skellefteå kommun jobbar mycket med digital transformation och då blir it-avdelningen en väldigt viktig part. Vi jobbar med att förflytta oss från att vara en teknikleverantör till att bli en partner som utmanar verksamheten och hjälper till att förändra deras behov till digitala lösningar. Det är ett väldigt aktivt arbete som vi jobbar med internt, säger Anna Källsved, it-chef på Skellefteå kommun.

 Hur går det arbetet till, Stina Söderberg, projektledare på Skellefteå kommun?

– Just nu arbetar jag med en process för att bättre kunna prioritera och resursplanera. Vi prioriterar beställningar som kommer in från övriga verksamheter, och försöker se till att vi har de resurser som krävs, säger Stina Söderberg.

Hur föddes idéen till den här typen av it-avdelning?

– Utifrån de behov som vi såg, och från de beställningar vi fick från kommunens verksamheter. Det kom också utifrån en tydlig ledning, där kommunchefen är väldigt tydlig med att digitaliseringen är ett viktigt verktyg. Även vår CIO gick ut och visade vägen, så på så sätt var det en gemensam satsning från många håll, säger Anna Källsved.

Är det här ett nytt sätt ni arbetar på?

– På kommunal nivå upplever jag det som så, för jag får väldigt mycket frågor utifrån. Jag har bollat med andra kollegor i olika nätverk, men jag har inte upplevt att det är någon annan som gått den här vägen lika tydlig som vi hittills. Med det sagt är ju vi själva bara i början av resan, säger Anna Källsved.

Finns det tips om man ska göra den här förflyttningen?

– Den rollen jag har ska vi vara lyckligt lottade att vi kan ha. Jag tror det är viktigt att det finns någon som får jobba med kvalitet. Det är mitt tips att man skapar utrymme för att kunna lägga pengar på det, säger Stina Söderberg.

–  Ofta springer man på alla bollar och det händer mycket otroligt fort. Våra kollegor på it har vansinnigt mycket att göra och då är det lätt hänt att man lägger alla resurser på att bara jaga ärenden. Vi har dock valt att ta ett steg tillbaka för att se hur vi kan effektiva och flytta fram våra positioner och vara den it-avdelning som vi vill vara. Där blir Stinas jobb jätteviktigt, säger Anna Källsved.

– Och de jag arbetar med kommer från de olika enheterna i kommunen så att vi får input från alla håll om vad som vi ska förbättra. Det blir ett sätt att plocka upp idéer och förbättringsmöjligheter, säger Stina Söderberg.

– Vi vill få med alla perspektiv, från djupinfrastruktur till de som sitter på supporten och har örat mot rälsen, säger Anna Källsved.

Vad är ni om fem år?

–  Då är vi den it-avdelningen dit alla våra verksamheter vill gå, för att här ska de få bäst stöd. Och vi som it-avdelning jobbar mer med leverantören så att vi utnyttjar de proffs som finns hos leverantörerna och i näringslivet. Men vi ska vara den partnern som man känner sig trygg att gå till och att vi förstår behoven och kan ersätta dem i teknik, säger Anna Källsved.

Rekommenderad läsning

skolbarnWEBB.jpg
video

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

marieWEBB.png
video

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg
video

Fjärrundervisning för alla

18 sep 2018 it i skolan

Sverige står inför stora utmaningar i att få fram lärare. I glesbygden har fjärrundervisning använts i ett antal år i språkundervisning. Blir undervisning på distans tillåtet i fler ämnen skulle det underlätta för många.

tjej-ostersund-rpa-960640.jpg
video

RPA fixar lönen i Östersund

28 sep 2018 digit

Under 2018 har en RPA arbetat på Östersunds kommuns löneavdelning. Den har frigjort tid för de anställda som kunnat fokusera på utveckling och nu tittar kommunen på ytterligare arbetsområden för roboten.

en liten flicka med ryggen mot kameran går upp för en trappa i en ljus lövskog.jpg
video

Gävles nya satsning

28 sep 2018 it i skolan

I Gävle kommun har man sedan årsskiftet satsat på utvecklings- och processledare för att leda skolans digitala utveckling. De ska fungera som virus som sprider digital kunskap till alla i verksamheten.

helsingborg-stad-960640.jpg

Så blir Helsingborg bäst på AI

27 mar 2018 ledarskap

Helsingborgs stad har som mål att bli bäst inom offentlig sektor på AI. De tror att det kan skapa ökad service för invånarna och en förbättrad arbetsmiljö för medarbetarna. Ett första steg i satsningen var att anordna en AI-dag. 

badplats i skellefteås skärgård.jpg
video

RPA för växande Skellefteå

3 sep 2018 digit

Skellefteå kommun planerar för 80 000 invånare år 2030. För att det ska bli verklighet krävs att it-avdelningen stöttar verksamheten och att RPA implementeras. Det menar Anna Källsved, it-chef, Skellefteå kommun.

pråmkanal i karlstad med en eka och blommor i förgrunden.jpg
video

Så blir Karlstad smartare

2 nov 2018 digit

Blommor som vet när de behöver vatten och råttfällor som säger till när de behöver bytas ut är några exempel på hur Karlstad blir smartare. Att alla verksamheter drar åt samma håll är en förutsättning i det arbetet, menar Pia Nyquist, marknadschef på Karlstads El- och Stadsnät.