Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den nya it-avdelningen

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

– Skellefteå kommun jobbar mycket med digital transformation och då blir it-avdelningen en väldigt viktig part. Vi jobbar med att förflytta oss från att vara en teknikleverantör till att bli en partner som utmanar verksamheten och hjälper till att förändra deras behov till digitala lösningar. Det är ett väldigt aktivt arbete som vi jobbar med internt, säger Anna Källsved, it-chef på Skellefteå kommun.

 Hur går det arbetet till, Stina Söderberg, projektledare på Skellefteå kommun?

– Just nu arbetar jag med en process för att bättre kunna prioritera och resursplanera. Vi prioriterar beställningar som kommer in från övriga verksamheter, och försöker se till att vi har de resurser som krävs, säger Stina Söderberg.

Hur föddes idéen till den här typen av it-avdelning?

– Utifrån de behov som vi såg, och från de beställningar vi fick från kommunens verksamheter. Det kom också utifrån en tydlig ledning, där kommunchefen är väldigt tydlig med att digitaliseringen är ett viktigt verktyg. Även vår CIO gick ut och visade vägen, så på så sätt var det en gemensam satsning från många håll, säger Anna Källsved.

Är det här ett nytt sätt ni arbetar på?

– På kommunal nivå upplever jag det som så, för jag får väldigt mycket frågor utifrån. Jag har bollat med andra kollegor i olika nätverk, men jag har inte upplevt att det är någon annan som gått den här vägen lika tydlig som vi hittills. Med det sagt är ju vi själva bara i början av resan, säger Anna Källsved.

Finns det tips om man ska göra den här förflyttningen?

– Den rollen jag har ska vi vara lyckligt lottade att vi kan ha. Jag tror det är viktigt att det finns någon som får jobba med kvalitet. Det är mitt tips att man skapar utrymme för att kunna lägga pengar på det, säger Stina Söderberg.

–  Ofta springer man på alla bollar och det händer mycket otroligt fort. Våra kollegor på it har vansinnigt mycket att göra och då är det lätt hänt att man lägger alla resurser på att bara jaga ärenden. Vi har dock valt att ta ett steg tillbaka för att se hur vi kan effektiva och flytta fram våra positioner och vara den it-avdelning som vi vill vara. Där blir Stinas jobb jätteviktigt, säger Anna Källsved.

– Och de jag arbetar med kommer från de olika enheterna i kommunen så att vi får input från alla håll om vad som vi ska förbättra. Det blir ett sätt att plocka upp idéer och förbättringsmöjligheter, säger Stina Söderberg.

– Vi vill få med alla perspektiv, från djupinfrastruktur till de som sitter på supporten och har örat mot rälsen, säger Anna Källsved.

Vad är ni om fem år?

–  Då är vi den it-avdelningen dit alla våra verksamheter vill gå, för att här ska de få bäst stöd. Och vi som it-avdelning jobbar mer med leverantören så att vi utnyttjar de proffs som finns hos leverantörerna och i näringslivet. Men vi ska vara den partnern som man känner sig trygg att gå till och att vi förstår behoven och kan ersätta dem i teknik, säger Anna Källsved.

24 september 2018 Reporter Tim Leffler ledarskap Foto Fredrik Kron, Adobestock

Rekommenderad läsning

Kretskort Leab 960640
video
Ett samarbete med Microsoft

Leab kretsar kring Azure

4 dec 2020 digit

Leab går från att drifta sin it lokalt till att nu lägga det mesta i Microsoft Azure. Det ska förenkla det dagliga arbetet och ge ökad säkerhet och flexibilitet.

Boliden Digital Arbetsplats
video

Bolidens smarta arbetsplats

17 aug 2020 digit

Boliden använder sig av arbetsplats som tjänst vilket innebär att många delar av den digitala arbetsplatsen levereras i samma tjänst. Det har inneburit bättre omvärldsbevakning, minskad arbetsbelastning och sänkta utgifter. 

Lund 960640
video

Lunds smarta klassrum

7 maj 2020 it i skolan

Lunds kommun använder Jamf för att ha kontroll över elevernas Apple-enheter. Det innebär ett enklare sätt att hantera appar och Apple-ID:n och även en trygghet om en elev blir av med sin enhet. Nästa steg är Apple Classroom för att hjälpa eleverna i skolarbetet. 

böcker på hög i vänsterkanten.jpg

Så undervisar Årets nytänkare

17 dec 2019 it i skolan

Med Youtube som undervisningsstöd och språkprogrammering på schemat, tog Fredrik Johansson emot priset som Årets nytänkare. Nu hoppas han på att skolan inser att det är skarpt läge för att få igång programmering i undervisningen. 

blå luftfuktighetsmätare mot röd bakgrund.jpg
video

Skellefteås IoT-satsning

11 dec 2019 it i skolan

Från robotar i klassrummet till sensorer som mäter lärarnas rörelser under lektionen. Skellefteå kommun ser nyttan med smarta digitala lösningar i undervisningen. Nästa steg är att mäta vilka vinster skolan gör med den nya tekniken.

vännäs stationshus.jpg

Kommunens nya kultur

11 nov 2019 digit

Genom e-tjänstesamarbete med andra kommuner och en arbetsgrupp som arbetar för smarta förbättringar ska Vännäs kommun möta sina medborgare på ett nytt sätt. För att förenkla för alla bör leverantörer erbjuda flexiblare lösningar. 

maskinist nere i bolidens gruva står och fjärrstyr en maskin.jpg
video

Bolidens plan för 2024

21 okt 2019 digit

Uppkopplade gruvor med hjälp av 5G, allt fler medarbetare som jobbar digitalt och en konstant, hög säkerhet. Det är planen för Boliden, enligt CIO Göran Kördel. 

kameralins2.jpg

Skellefteå överklagar

6 sep 2019 säkerhet

Skellefteå överklagar Datainspektionens beslut om sanktionsavgift på 200 000 kronor, som myndigheten utfärdade med anledningen av kommunens pilot med ansiktsigenkänning.

profilen av en kvinna i profil.jpg

Böter för igenkänning

21 aug 2019 säkerhet

Det blir 200 000 kronor i böter för Anderstorpsgymnasiet i Skellefteå som har använt ansiktsigenkänning för att göra närvarokoll av elever under lektioner. Men it-strateg och tidigare rektor Tommy Lindmark säger att han inte håller med om Datainspektionens beslut.