Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Den nya it-avdelningen

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron, Adobestock 24 september 2018 ledarskap

– Skellefteå kommun jobbar mycket med digital transformation och då blir it-avdelningen en väldigt viktig part. Vi jobbar med att förflytta oss från att vara en teknikleverantör till att bli en partner som utmanar verksamheten och hjälper till att förändra deras behov till digitala lösningar. Det är ett väldigt aktivt arbete som vi jobbar med internt, säger Anna Källsved, it-chef på Skellefteå kommun.

 Hur går det arbetet till, Stina Söderberg, projektledare på Skellefteå kommun?

– Just nu arbetar jag med en process för att bättre kunna prioritera och resursplanera. Vi prioriterar beställningar som kommer in från övriga verksamheter, och försöker se till att vi har de resurser som krävs, säger Stina Söderberg.

Hur föddes idéen till den här typen av it-avdelning?

– Utifrån de behov som vi såg, och från de beställningar vi fick från kommunens verksamheter. Det kom också utifrån en tydlig ledning, där kommunchefen är väldigt tydlig med att digitaliseringen är ett viktigt verktyg. Även vår CIO gick ut och visade vägen, så på så sätt var det en gemensam satsning från många håll, säger Anna Källsved.

Är det här ett nytt sätt ni arbetar på?

– På kommunal nivå upplever jag det som så, för jag får väldigt mycket frågor utifrån. Jag har bollat med andra kollegor i olika nätverk, men jag har inte upplevt att det är någon annan som gått den här vägen lika tydlig som vi hittills. Med det sagt är ju vi själva bara i början av resan, säger Anna Källsved.

Finns det tips om man ska göra den här förflyttningen?

– Den rollen jag har ska vi vara lyckligt lottade att vi kan ha. Jag tror det är viktigt att det finns någon som får jobba med kvalitet. Det är mitt tips att man skapar utrymme för att kunna lägga pengar på det, säger Stina Söderberg.

–  Ofta springer man på alla bollar och det händer mycket otroligt fort. Våra kollegor på it har vansinnigt mycket att göra och då är det lätt hänt att man lägger alla resurser på att bara jaga ärenden. Vi har dock valt att ta ett steg tillbaka för att se hur vi kan effektiva och flytta fram våra positioner och vara den it-avdelning som vi vill vara. Där blir Stinas jobb jätteviktigt, säger Anna Källsved.

– Och de jag arbetar med kommer från de olika enheterna i kommunen så att vi får input från alla håll om vad som vi ska förbättra. Det blir ett sätt att plocka upp idéer och förbättringsmöjligheter, säger Stina Söderberg.

– Vi vill få med alla perspektiv, från djupinfrastruktur till de som sitter på supporten och har örat mot rälsen, säger Anna Källsved.

Vad är ni om fem år?

–  Då är vi den it-avdelningen dit alla våra verksamheter vill gå, för att här ska de få bäst stöd. Och vi som it-avdelning jobbar mer med leverantören så att vi utnyttjar de proffs som finns hos leverantörerna och i näringslivet. Men vi ska vara den partnern som man känner sig trygg att gå till och att vi förstår behoven och kan ersätta dem i teknik, säger Anna Källsved.

Rekommenderad läsning

"Mellanmjölk från regeringen"

26 okt 2017 it i skolan

skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg skolbarnWEBB.jpg video

I Skellefteå kommun hade man väntat sig något skarpare innehåll när beslutet om digitaliseringsstrategin från regeringen offentliggjordes i förra veckan. Men med programmeringsämnets intåg i kursplanerna vet man ändå var man skall lägga sitt krut.

”Nästa år har vi en robot”

27 okt 2017 digit

marieWEBB.png marieWEBB.png marieWEBB.png video

Skellefteås invånare vill vara trygga och självständiga, samtidigt som de är med och skapar morgondagens kommun. För kommunens medarbetare kan det handla om att få mer tid att konsultera – och låta en robot kontrollera handlingar.

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

ljungdalen bergs kommun.jpg ljungdalen bergs kommun.jpg ljungdalen bergs kommun.jpg video

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

Fjärrundervisning för alla

18 sep 2018 it i skolan

soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg soluppgång som syns mellan fina lövträd i en skog.jpg video

Sverige står inför stora utmaningar i att få fram lärare. I glesbygden har fjärrundervisning använts i ett antal år i språkundervisning. Blir undervisning på distans tillåtet i fler ämnen skulle det underlätta för många.

Södertälje skrotar stuprör

4 sep 2018 ledarskap

digital-strategi-i-sodertalje.jpg digital-strategi-i-sodertalje.jpg digital-strategi-i-sodertalje.jpg

En kultur av breda samarbeten och gott ledarskap lockade Tony McCarrick till Södertälje och uppdraget som digitaliseringsstrateg. Förutsättningarna är alltså goda när kommunen ritar om kartan för sin digitala utveckling fram till 2025. 

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg video

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

Googles plan för Avesta

12 dec 2017 ledarskap

Avesta960640.jpg Avesta960640.jpg Avesta960640.jpg

Bra geografiskt läge, utmärkt infrastruktur och hög kompetens i regionen. Det är skälen varför Google valde att köpa drygt 100 hektar mark i Avesta. Det tror kommundirektören Anders Friberg.

Ny köpkraft till Nyköping

18 okt 2018 Tim Leffler

stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg stor fest med massor av rosa balonger i barcelona.jpg video

Föreningen Nysam vill locka fler människor att uppleva Nyköping och i det arbetet är de digitala kanalerna oumbärliga. De menar Kristin Spaarf, projektledare på Nysam. 

Skövde utvecklar egen RPA

25 okt 2018 ledarskap

familj-tavlar-vid-billingen.jpg familj-tavlar-vid-billingen.jpg familj-tavlar-vid-billingen.jpg

Modellen för Skövdes digitalisering är ett mäktigt bygge som vilar stadigt på erfarenhet och eftertanke. Resultatet blir utveckling i framkant där automatisering för länge sedan slutat vara innovation och nu är en del av vardagen.