RPA för växande Skellefteå

Skellefteå kommun planerar för 80 000 invånare år 2030. För att det ska bli verklighet krävs att it-avdelningen stöttar verksamheten och att RPA implementeras. Det menar Anna Källsved, it-chef, Skellefteå kommun.

– Inom Skellefteå kommun jobbar vi bland annat med att stötta socialkontoret som arbetar mycket med testbäddar inom välfärdsteknolog, vi hjälper skolorna med O365 och vi har en e-plattform som vi delar med i princip alla kommuner i Västerbotten. Dessutom har vi ett RPA-system som ska hjälpa oss att effektivisera, säger Anna Källsved, it-chef i Skellefteå kommun.

Är det svårt att effektivisera?

– Det kan vara svårt, men i Skellefteå har jag som it-chef en otrolig stöttning. Vi har en grupp som tillsammans prioriterar det som är viktigast för Skellefteå kommun och som ger mig en tydlig lista vad som är viktigast just nu och som jag kan förhålla mig till. Utan det skulle det vara omöjligt.

Hur ser framtiden ut?

– Vi har mål att gå från drygt 70 000 invånare till 80 000 till och med år 2030, och där blir min uppgift att stötta våra förvaltningar som jobbar mot de målen och se till att vi är en attraktiv kommun stad där det fungerar. Det är komplext, eftersom vi arbetar både med att stötta utvecklingen i verksamheterna, samtidigt som grunden ska vara på plats. Har man inget nät kan man inte bygga någonting, exempelvis.

Har din roll förändrats genom åren?

– Ja, vi ser en ganska snabb förändring. När jag började var vi en traditionell it-avdelning som styrde ganska mycket om vad som skulle göras, och vi arbetade mycket med ren teknik. Nu, däremot, måste vi stötta verksamheterna i deras digitalisering på ett annat sätt, eftersom det egentligen inte är en it-fråga, men vi är en förutsättning för att alla ska kunna göra det. Det är vi som ska få saker och ting att hända och stötta verksamheterna. Det är en ganska tydlig förflyttning där vi är en partner till våra förvaltningar. De styr utvecklingen och vet var de kan effektivisera och vi hjälper till och löser det med teknik. Det jobbar vi aktivt med.

­När tror du saker börjar bli klara?

– Vi jobbar så att svetten lackar just nu. RPA-systemet vi jobbar med vill vi ha igång innan sommaren eftersom vårt lönecenter behöver hjälp. Vi hoppas att vi lyckas med det så att den finns där till hösten. Det är ett pilotprojekt där som vi sedan vill införa i vår förvaltning och kunna sälja som tjänst till övriga förvaltningar.

3 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Ted Logardt

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng