Den nya it-avdelningen

I Skellefteå kommun är it-avdelningen en partner till kommunens verksamheter. En av nycklarna till att det fungerar är kommunen har anställt en kvalitetsutvecklare som kan samla in nya idéer från verksamheterna.

– Skellefteå kommun jobbar mycket med digital transformation och då blir it-avdelningen en väldigt viktig part. Vi jobbar med att förflytta oss från att vara en teknikleverantör till att bli en partner som utmanar verksamheten och hjälper till att förändra deras behov till digitala lösningar. Det är ett väldigt aktivt arbete som vi jobbar med internt, säger Anna Källsved, it-chef på Skellefteå kommun.

 Hur går det arbetet till, Stina Söderberg, projektledare på Skellefteå kommun?

– Just nu arbetar jag med en process för att bättre kunna prioritera och resursplanera. Vi prioriterar beställningar som kommer in från övriga verksamheter, och försöker se till att vi har de resurser som krävs, säger Stina Söderberg.

Hur föddes idéen till den här typen av it-avdelning?

– Utifrån de behov som vi såg, och från de beställningar vi fick från kommunens verksamheter. Det kom också utifrån en tydlig ledning, där kommunchefen är väldigt tydlig med att digitaliseringen är ett viktigt verktyg. Även vår CIO gick ut och visade vägen, så på så sätt var det en gemensam satsning från många håll, säger Anna Källsved.

Är det här ett nytt sätt ni arbetar på?

– På kommunal nivå upplever jag det som så, för jag får väldigt mycket frågor utifrån. Jag har bollat med andra kollegor i olika nätverk, men jag har inte upplevt att det är någon annan som gått den här vägen lika tydlig som vi hittills. Med det sagt är ju vi själva bara i början av resan, säger Anna Källsved.

Finns det tips om man ska göra den här förflyttningen?

– Den rollen jag har ska vi vara lyckligt lottade att vi kan ha. Jag tror det är viktigt att det finns någon som får jobba med kvalitet. Det är mitt tips att man skapar utrymme för att kunna lägga pengar på det, säger Stina Söderberg.

–  Ofta springer man på alla bollar och det händer mycket otroligt fort. Våra kollegor på it har vansinnigt mycket att göra och då är det lätt hänt att man lägger alla resurser på att bara jaga ärenden. Vi har dock valt att ta ett steg tillbaka för att se hur vi kan effektiva och flytta fram våra positioner och vara den it-avdelning som vi vill vara. Där blir Stinas jobb jätteviktigt, säger Anna Källsved.

– Och de jag arbetar med kommer från de olika enheterna i kommunen så att vi får input från alla håll om vad som vi ska förbättra. Det blir ett sätt att plocka upp idéer och förbättringsmöjligheter, säger Stina Söderberg.

– Vi vill få med alla perspektiv, från djupinfrastruktur till de som sitter på supporten och har örat mot rälsen, säger Anna Källsved.

Vad är ni om fem år?

–  Då är vi den it-avdelningen dit alla våra verksamheter vill gå, för att här ska de få bäst stöd. Och vi som it-avdelning jobbar mer med leverantören så att vi utnyttjar de proffs som finns hos leverantörerna och i näringslivet. Men vi ska vara den partnern som man känner sig trygg att gå till och att vi förstår behoven och kan ersätta dem i teknik, säger Anna Källsved.

24 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerledarskapFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng