Att digitalisera medborgaren

Att hitta smarta sätt att hjälpa medborgarna att använda kommunens digitala tjänster är en av utmaningarna för Sveriges kommuner. Det menar Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun och Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Vi jobbar med en del nya arbetsmetoder i socialtjänsten med trygghetslarm och vi har utbildningsprojekt som syftar till att utnyttja de licenser och verktyg som redan finns i kommunen på ett bredare sätt. Man ska inte behöva åka från ände till ände när man kan använda Skype istället, säger Per Svenningsson, it-chef i Värnamo kommun.

Är det något av områdena som ni satsar på extra mycket?

– Ja, kompetensbiten är jättespännande. Vi har anställt två personer som ska arbeta med oss under två års tid och hjälpa oss att identifiera kunskapsbehoven, och på sikt har vi nog fler lösningar på plats. Sen tycker jag även miljöfrågorna som diskuteras här på Bootcamp är oerhört intressanta för det finns ju otroligt mycket gammal it-utrustning i källaren. Men där är vi inte riktigt igång än.

Torbjörn Svedung, Melleruds kommun, vad är aktuellt för er just nu?

– Till att börja med arbetar vi mycket med RPA-teknik i regionen. Det syftar till att möjliggöra olika delar. Dels förenkla processerna internt, dels förflytta personalresurser dit vi behöver dem eftersom en stor utmaning är att få tag på tillräckligt med personal inom alla sektorer, och framförallt inom vårdsektorn. Då blir det också väldigt mycket en utmaning att avväga vilka processer som vi ska satsa på först för bästa möjlig kundnytta, säger Torbjörn Svedung, administrativ chef, Melleruds kommun.

– Sen tittar vi mycket på mobilitet, det vill säga lösningar som gör att personalen kan röra sig friare, framförallt i hemvård, men även för lärare som kanske vill flytta sig vissa sträckor samtidigt som de vill kunna vara produktiva.  

Gäller det för er också, Per?

– Absolut, det är på agendan mer eller mindre varje dag. Det handlar ju om att möjliggöra mobila arbetssätt överlag, och att kunna arbeta var du vill och så mycket det går, och sprida digitalisering ut i ytterkanterna. Just nu håller vi på med en kartläggning tillsammans med vår kommunala nätleverantör, för att se till att vi har nät överallt som är rustade att köra digitalisering de närmaste åren, säger Per Sveningsson.

Hur ser det ut med ert nät i Mellerud, Torbjörn?

– Ja, Mellerud ligger till att börja med väldigt bra till mellan Karlstad och Göteborg. 45:an går rakt igenom och där har alla de stora fiberleverantörerna sina tjocka linor, men vi har även lyckats sprida det ut på landsbygden. Nu blir den stora utmaningen att få invånarna att bli mer digitala i sin vardag, och nyttja de tjänster som finns. Det gäller också internt i organisationen, att det finns väldigt mycket teknik som Per var inne på, med licenser som inte används, exempelvis. Så ser det ju även ut hos kommuninvånarna och ska vi få bättre snurr på det gäller det att vi hjälper dem att utnyttja de satsningar vi gör på våra bibliotek eller i skolan, säger Torbjörn Svedung.

– Och som it-avdelning fungerar vi ju mycket som internkonsulter i många av dessa processer och det är viktigt att vi hjälper till med vår erfarenhet, säger Per Sveningsson.

Kan ni dela med er av varandras erfarenheter?

– Ja, vi gick och pratade en stund igår och hade en väldigt bra diskussion och man lär sig av alla man pratar med. Och ibland kan det ju vara så att en viss kunskap i Mellerud kanske inte passar i Värnamo just nu, men kanske om ett år. Då kommer man på att man har pratat om det innan med Torbjörn, och då slår man en signal. Ta alla chanser att utrota not invented here-syndromet. Finns det något som är bra: sno det, säger Per Sveningsson.

11 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Fredrik Kron, Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng