AI hjälper psykologer

glad-kvinna-i-vaxthus.jpg

En ny algoritm ställer psykologiska diagnoser genom att analysera vilka ord patienten använder för att beskriva sitt mående. Forskningen och innovationen har utnämnts till Startup of the year i entreprenörstävlingen Venture Cup. Nu testas Worddiagnostics på tre kliniker i Malmö.

– Genom att korskoppla denna metod med kunskap om psykiska sjukdomar och modern AI-teknik har vi fått fram en ny metod att diagnostisera ångest och depression, säger Sverker Sikström, professor i psykologi vid Lunds universitet och handledare för studien, i ett pressmeddelande.

Idag står mental ohälsa för 45 procent av alla sjukskrivningar och det finns ett stort behov av diagnosistering som ger bättre möjligheter till rätt behandling. Detta tillsammans med frågan om välbefinnande och harmoni kan mätas med ord i stället för siffror, blev 2013 startskottet för tre psykologiforskare i Lund att utveckla den metod som nu ska testas på tre kliniker i Malmö.

Idag får patienter, i samband med ett första besök till psykolog eller psykiatriker ofta gradera sitt mående med en siffra på en skattningsskala. På så sätt blir det enklare för läkare att föreslå behandling.

Skiljer på diagnoser

Om patienten också får beskriva sitt mående med ord blir resultatet mer nyanserat.

sverker sikström, professor i psykologi, lunds universitet

Nuvarande skattningsskalor är bra för att mäta hur dåligt man mår, men med forskarnas automatiserade ordanalys framgår också på vilket sätt patienten mår dåligt. Exempelvis kan metoden skilja mellan ångest och depression som är två olika diagnoser som behandlas med olika metoder.

– Om patienten också får beskriva sitt mående med ord blir resultatet mer nyanserat. Med vår ordanalys går det att på ett strukturerat och effektivt mäta psykisk ohälsa med ord, säger Sverker Sikström som utvecklat metoden tillsammans med Oscar Kjell och Katarina Kjell.

120 000 vanliga ord

Verktyget, som fått namnet Worddiagnostics, upptäcker sambandet mellan ord och diagnoser. Det kan handla om att upptäcka återkommande teman i ordvalen eller bedöma ordens valörer, exempelvis hur kraftigt patienten uttrycker sig.

De vetenskapliga rötterna finns i forskning om kvantifiering av semantik, där man mäter vad ord betyder genom titta hur orden förhåller sig till varandra i stora textmassor.

Maskininlärning gör systemet självlärande och ju fler som använder redskapet, desto bättre blir verktyget. Men redan nu är svaren tillförlitliga. Forskarna har tittat på hur ord förekommer tillsammans i databaser med miljarder av ord, och har utvecklat en statistisk modell för hur de 120 000 vanligaste orden relaterar till varandra.

Enkäten besvaras i en app och svaren summeras i en patientrapport som blir ett beslutsstöd för behandlaren om hur man går vidare med vård och behandling. Idag finns ingen liknande metod för diagnosticering av mental ohälsa.

19 september 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter anne hammarskjöldit i vårdenFoto adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng