Teknik som utvecklar människan

dell-ljusare.jpg

Michael Dell, grundare och vd, Dell EMC.

Fyra sorters transformation och mänsklig utveckling genom teknologi var några av punkterna från Michael Dells inledande keynote under Dell Technologies World. Dessutom hyllades två svenska bolag från scenen.

Michael Dell, grundaren och vd:n för Dell EMC, inledde Dell Technologies World för allra första gången. Eventet, som tidigare hetat Dell EMC World, går nu under namnet Dell Technologies World, eftersom alla bolagen under paraplyet Dell Technologies i år samlas på plats i Las Vegas. Dessa sju är Dell, Dell EMC, Pivotal, RSA, Secureworks, Virtustream och VMware.

 Att det här är första gången som vi gör detta innebär också att vi kan göra exakt vad vi vill av de här dagarna. Och vårt fokus framöver är att använda teknologin för att få till mänsklig utveckling, säger Michael Dell.

Det är också något som Dell Technologies, med sitt breda paraply av bolag, är ensamma om att kunna erbjuda. Nu när tech är på toppen av agendan för alla chefer runt om i världen och de introverta it-nördarna är dagens rockstjärnor är Dell Technologies centrumet för framtiden, menar Michael Dell. 

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön

Fyra transformationsområden

Dell Technologies ska framöver hjälpa sina kunder genom att driva transformation inom fyra olika områden: digitalt, it, arbetskraft och säkerhet. Med digitalt menas AI, IoT, big data och andra trender.

Området it innebär modernisering av din infrastruktur och att skapa automatiserade processer i så stor mån som möjligt.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas

Transformationen inom arbetskraft handlar om den nya realiteten att jobb inte är en plats, det är en aktivitet, och där ska Dells teknik hjälpa personer att genomföra ditt jobb snabbare.

Sist men inte minst återstår transformationen inom säkerhet. Kunskapen att skydda din data blir allt viktigare när IoT äntrar scenen på riktigt och där, menar Michael Dell, att bolagen i Technologies-paraply har flexibla och enhetliga lösningar som står sig bäst av alla, bland annat via RSA och Secureworks.

 Vi är unika genom att kunna leverera inom alla fyra transformationsområden och det ska vi utnyttja till fullo. Till exempel så kommer en vanlig stad 2020 att hantera 200 petabytes data varje dag, varav 99 procent kommer härstamma från saker, inte personer. Där finns en stor plats för oss att hjälpa, säkra och utveckla det IoT-baserade samhället.

Svenskar får pris

pristagare-960640.jpg

Martta Lystila och Robert Tapper från Zenuity och Christian Söderlund, Volvo Cars, på scenen under Dell Technologies World.

Michael Dell ville också hylla några globala kunder som gjort speciella saker under det gångna året. Plats på scen fick då bland annat svenska Volvo Cars och Zenuity. Det senare bolaget bildades av Volvo Cars och Autoliv 2017 för att påskynda utvecklingen av autonoma fordon.

Samarbetet mellan Dell EMC, Virtustream och vinnarna har genomförts för att hantera den snabba tillväxten av ostrukturerad data samt komma överens med de stränga lagstiftningskraven.

Därför har de implementerat en end-to-end-lösning, innehållandes lagring, backup, servrar, nätverk och säkerhet. På plats för att ta emot priset var Martta Lystila och Robert Tapper från Zenuity och Christian Söderlund från Volvo Cars. Även Stefan Alariksson, vd Dell EMC Sverige, är på plats och kommenterar utmärkelsen:

 De har tillsammans genomfört ett visionärt förändrings- och innovationsarbete som inte bara placerar Volvo Cars i bilvärldens absoluta framkant, utan som också  inspirerar andra branscher om vad digitalisering kan innebära. Här har vi ett bokstavligt exempel på hur Dells teknologi möjliggör mänsklig utveckling och hjälper Volvo Cars närmare sitt mål att rädda liv genom förarlös teknologi.  

 Här ser jag att många svenska företag kan inspireras i att våga tänka steget längre. Ställ dig frågan hur ser min bransch ut 2030 och vad behöver jag göra för att inte bara vara relevant, utan då ha utvecklat min förmåga?

 Att utmana sin egen verksamhet ur ett digitaliseringsperspektiv och fundera hur vi med hjälp av teknologi kan göra saker annorlunda. Som alltid är det här den stora innovationen sker, när vi inte nöjer oss med att teknologin bara effektiviserar det befintliga, utan låter den hjälpa oss ändra vårt arbetssätt.

VR för krigsveteraner

Keynoten avslutades med att Michael Dell återkopplade till att använda teknologin för en mänsklig utveckling och bjöd in den prisbelönte skådespelaren Jeffrey Wright, känd från bland annat Westworld, upp på scen.

Han deltar i VR-projektet Bravemind som ska motverka posttraumatiskt stressyndrom för krigsveteraner. Genom Bravemind får amerikanska krigsveteraner med PTSD besöka 14 olika världar, bland annat områden som påminner om krigen i Afghanistan och Irak.

 Ett stort problem i USA är den psykiska ohälsan hos våra krigsveteraner och de pratar ofta inte om det utan de håller det inne och då kommer också problemen. Nu kan de återvända till exempelvis Afghanistan samtidigt som de vet att de är i en säker miljö. Vi ser en signifikant minskning, hela 75 procent av alla som provat tekniken känner inte av sina stressyndrom längre. Här kan vi verkligen prata om teknologi för mänsklig utveckling. 

Michael Dell stödjer lösningen och avslutade med att ge Bravemind 100 000 dollar för att kunna fortsätta expandera. Stefan Alariksson summerar keynoten:

 Det jag tar med mig är framför allt hur Dell Technologies fortsätter förverkliga sin vision om hur vi kan möjliggöra mänsklig utveckling med hjälp av teknologi. Det finns så många fantastiska exempel där vi hjälper våra kunder att skapa ett sammanhållet ekosystem för att hantera data och härbärgera den mjukvara med vilken vi förändrar världen.

 

1 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng