Så hjälper Dell EMC:s vårdapp

Från moderkort till guldsmycken och havsplast som blir till nya material. Dell EMC fortsätter att driva hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det senaste tillskottet är vårdappen som ska diagnostisera diabetes, cancer och andra allvarliga sjukdomar i Indien. Trisa Thompson, Chief Responsibility Officer på Dell EMC, förklarar. 

– När vi tittar framåt mot 2030 så händer det mycket i ett globalt perspektiv. Nu har vi ungefär sju miljarder människor på jorden, 2030 kommer vi att ha 8,5 miljarder, varav 3 miljarder kommer att gå från fattigare förhållanden upp till medelklass. Det kommer också innebära en ökad efterfrågan på världens resurser eftersom den nya medelklassen kommer vilja ha samma saker som den tidigare medelklassen alltid velat, såsom bilar, datorer, kläder och så vidare.

– Om världen konsumerade i samma utsträckning som amerikaner gör skulle vi behöva fem jordklot, så därför måste vi tänka mer seriöst på hur vi ska använda och återanvända de redan existerande materialen som finns i vår värld.

Vad gör Dell EMC för att få till en mer hållbar planet?

– Vi har börjat tänka nytt när det gäller återanvändning och vi försöker se gammalt material som en tillgång, inte skräp. Vi har alltid designat våra produkter för återvinning men nu tar vi också ut material ur återvinningen och skapar nya grejer av det. Vi har tidigare gjort det med plast men nu även med guld.

– Om man tar ett ton moderkort och ett ton guldmalm så är det mer guld i moderkortet, så vi borde ta och använda guldet därifrån istället. Tidigare i år så designade artisten Nikki Reid de här ringarna och lite annat till oss, och guldet är faktiskt taget från gamla moderkort. Och det viktigaste var självklart inte smyckena i sig utan att poängtera och visa på att vi måste börja återvinna och återanvända mer. Vi har alla gamla datorer och mobiler hemma och de innehåller värdefullt material som vi borde använda oss av.

Läs mer: Zenuitys big data-lösning hyllas 

– Ett annat område är plasterna i haven. Vi kommer i år att använda åtta ton gammal plast i våra paket, men det är inte så mycket mot åtta miljoner ton som kommer in till haven. Så då blir frågan: Hur löser vi detta i en större skala? För att göra det så har vi format organisationen Next Wave där målet är att skapa den första öppna leveranskedjan av havsplaster. Än så länge har vi åtta företag som gått med, där General Motors och Interface är två. Nu vill vi att fler företag går med för det här är ett problem som vi faktiska kan lösa – bara vi får tillräckligt många med oss.

Dessa lösningar handlar ju om den cirkulära ekonomin. Men har ni några nya tekniska hållbara lösningar?

– Vi har precis lanserat en nyhet i Indien som jag gillar väldigt mycket därför att den visar igen vad bra partnerskap kan göra. Indien har 1,3 miljarder människor där var femte person lider av en kronisk sjukdom, och dessa är ofta svåra att upptäcka. Det kan handla om till exempel hypertoni, diabetes och cancer.

– För att lösa det så tog vi hjälp av 70 volontärer som tillsammans utvecklade en app som kan screena av dessa sjukdomar, ladda upp informationen i molnet som sedan kommer direkt till en doktor. För många av dem blir det den första medicinska bedömningen de någonsin fått, och de får också en egen kopia av informationen. Genom att använda det här verktyget borde vi kunna nå 37 miljoner människor och Indiens regering har nu släppt det i 160 provinser. Jag är väldigt nyfiken på potentialen i det här projektet. 

Läs mer: Dell EMC sår IoT-frön 

Hur kan fler företag engagerar sig i projekt som dessa?

– Vi har faktiskt tittat på våra kunder och vi ser att en absolut majoritet delar våra intressen. Så vi försöker hela tiden vända oss mot dem och få dem att engagera sig i dessa projekt, och jag tror vi kommer finna stor lycka där. Sedan måste vi också arbeta med länders regeringar och universitet för att verkligen föra ihop folk och tackla några av de här utmaningarna tillsammans. För med teknik, innovation och passion så kan vi lösa de här problemen, avslutar Trisa Thompson. 

Läs mer: Teknik som utvecklar människan 

4 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Fredrik Kron

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng