Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Bredda bilden 7 maj 2018 digit

västerås-smart-stad-960640.jpg

 Under resans gång så har resiliens blivit ett nyckelord, det vill säga förmågan att återhämta sig. För rent krasst är ju vi som bäst när vi inte märks och kunden kan fokusera på annat. Och med den ständigt ökande kommunikationen, sensorerna och mängden data så har vi de tekniska möjligheterna att koppla ihop allt digitalt istället, säger Niklas Gunnar, vd på Mälarenergi. 

Mälarenergi startade för snart fyra år sedan projektet att göra Västerås till en smart stad med ett stadens kontrollrum som en del av arbetet. Från början låg mycket av fokuset på att skapa ett fysiskt kontrollrum där man via skärmar har en övergripande kontroll och kan se hur staden mår. Men med alla aktörer finns det inte möjlighet att skapa ett fysiskt kontrollrum utan nu handlar det snarare om ett virtuellt kontrollrum uppkopplat med sensorer ute i staden som berättar hur och var de olika aktörerna kan samverka.

En stor och komplex vision

Läs mer: ABB gör Västerås smartare

Målet från Mälarenergis sida är bland annat att skapa ett Västerås med större motståndskraft mot störningar. Niklas Gunnar menar att det behövs eftersom invånarna hela tiden får högre krav och att vi tillsammans har skapat ett samhälle helt beroende av el och kommunikation. Då ökar också kraven på tillgänglighet. 

 Tänk om vi blir det första landet med en digital riksbanksvaluta, som det pratas om. Riskerna är små, så länge all infrastruktur fungerar, men därför måste vi börja se problem tidigare och snabbare genom algoritmer och sensorer, vi kan inte längre vänta tills störningarna är ett faktum.

 Genom att bli smartare kan vi också optimera våra nät och vår service och se över våra begränsningar och vilka gränser som är nära att passera. På så vis kan medborgarna få bättre och personligt anpassade tjänster av oss.

Visionen med Stadens kontrollrum är stor och komplex och Mälarenergi har fått lov att bryta ner den i mindre delar där de nu fokuserar på att samla in och hantera sin egen information som ett första steg. Mälarenergi behöver lära sig hur informationen ska hanteras, samlas in och distribueras innan de börjar hantera externa aktörers data. Det finns många utmaningar i detta, bland annat de juridiska aspekterna.

 Att till exempel skapa en grön våg för räddningstjänsten är ju inte svårt rent tekniskt, men vem har egentligen rätt att göra det? Där är vi inte framme än. Tekniken är snabbare än lagstiftningen och beslutsfattarna i dessa frågor.

Läs mer: Västerås skapar Stadens kontrollrum

Tycker du att det är synd att det är så?

 Ja, det är synd men det är också sunt. Att skapa en grön våg bildar ju en påverkan även för de andra fordonen. Så i vilka lägen ska man då skapa den gröna vågen? Är det tekniskt möjligt att blockera en sådan, och vem har rätt att göra det isåfall? Som du märker så finns det många juridiska frågetecken inom de här områdena som måste lösas innan tekniken börjar användas, och en grön våg är ju bara ett av väldigt många exempel.

Vad är nästa steg med den smarta staden?

 Vi ska investera vidare i sensorer och göra en smalbandssatsning för deras kommunikation. Sensorer måste inte alltid ha så hög bandbredd.

 I övrigt är det rätt svårt att säga. Det som är spännande är att tekniken inte sätter gränserna utan det gör vi. Allt handlar om att vi måste våga, och det kommer vi att göra. Sen om vi endast landar internt i vårt projekt, vilket jag inte tror vi gör till slut, så har det ändå varit ekonomiskt lyckat. Vi har väldiga möjligheter att spara resurser på det här internt samt att göra våra processer mer hållbara och minska vår klimatpåverkan. Då är det inte speciellt svårt att fortsätta motivera den här typen av investeringar.

Läs mer: Västerås skapar stadens kontrollrum

Rekommenderad läsning

breddabilden-teknik-960640.jpg

ABB gör Västerås smartare

20 apr 2018 digit

Grunden för den smarta staden Västerås är enorma mängder data i realtid och ABB har levererat plattformen som gör det möjligt att bygga Stadens kontrollrum i molnet.

vasteras-smart-stad-960640.jpg

Big data i Västerås

18 maj 2018 digit

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

illustration jpg 960 640.jpg

IoT är Coors nya vapen

23 aug 2017 digit

Internet of things, prediktivt underhåll och drönarinspektioner. För Coor Service Management är digitaliseringen en naturlig del av utvecklingen.

Intel_IoT_skola_960x640.jpg

Intel inför IoT i skolorna

3 jul 2017 digit

IoT i horisontaler ger innovation. Ett exempel är att använda teknik för aktivitetsbaserade kontor i skolorna. Anders Huge, chef för publik sektor på Intel i Norden, förklarar hur det fungerar.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

kiruna2 960640.jpg

Kiruna flyttar till hållbarhet

25 okt 2017 ledarskap

Kiruna bygger sin nya stad "härifrån till hållbarheten" och helt enligt kommuninvånarnas önskemål. Stadens kontrollrum med smarta sensorer och IoT är en viktig förutsättning för att nå målen.

katt sitter på en självkörande dammsugare och tittar in i kameran.jpg
Voister förklarar

Internet of things

10 jan 2018 Voister förklarar

Ingen kan ha undgått den stora internetrevolutionen som just nu pågår under namnet Internet of things. Om det kan kopplas upp ska det kopplas upp. Men varför och vilka är riskerna? Voister förklarar IoT.