Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

ABB gör Västerås smartare

breddabilden-teknik-960640.jpg

Grunden för den smarta staden Västerås är enorma mängder data i realtid och ABB har levererat plattformen som gör det möjligt att bygga Stadens kontrollrum i molnet. 

– Det finns mycket digitala verktyg för att bygga en helt ny, smart stad. Men det är en helt annan typ av utmaning att samla data från befintliga automationssystem som är 15-30 år gamla för att skapa intelligens som kan överföras mellan verksamheter, säger Björn Jonsson, ansvarig för divisionen ABB Industrial Automation i Sverige som är Mälarenergis samarbetspartner i bygget av den smarta staden Västerås och en gemensam molnplattform med data som kommunens invånare, företag och förvaltning på olika sätt kommer ha nytta av.

– Det finns en rad spännande möjligheter med detta. Till exempel att styra trafikljusen i samband med en blåljusutryckning, att få en varning om strömförbrukningen hemma drar iväg för att du glömt ett fönster öppet en kall natt, att stänga av elen i ett hus som brinner eller möjligheten för lokala företag att utveckla nya tjänster, som en smartare trafikapp för de boende i Västerås, för att bara nämna några.

Vinnova med på resan

Mälarenergis projekt genomförs i flera steg och med flera intressenter, bland dem Vinnova under ett tidigt skede. I fjol togs ett viktigt strategiskt steg i och med upphandlingen av en digital plattform för att integrera ett antal fysiska kontrollrum till den enhetliga, virtuella driftsmiljö som kallas Stadens kontrollrum. Uppdraget gick till ABB efter en omfattande upphandlingsprocess.

Läs mer: ABB: Robotar ger fler jobb

Man kan optimera flödet i energinätet för att till exempel slippa starta pannan med fossila bränslen och på så sätt säkra en miljövänlig och jämn energiförsörjning.

– Vi har ett långt och innovativt samarbete med Mälarenergi som bland annat resulterat i en app för att hitta utrustning i industrilokaler. Nu känns det jätteroligt att vara med på nästa steg i det här spännande projektet och efter sex månaders upphandling i tuff konkurrens, där vi bland annat byggde proof of concept med simulerad data från Västerås fjärrvärmeanläggning. Det handlar om enorma mängder data i realtid och uppgiften var att visa att man kan optimera flödet i energinätet för att till exempel slippa starta pannan med fossila bränslen och på så sätt säkra en miljövänlig och jämn energiförsörjning.

Bättre vardag

Björn Jonsson tvekar inte om att ABB:s Collaborative Operations Center var en nyckelfaktor för Mälarenergis val av samarbetspartner.

– Vi har 15 sådana center för olika branscher, till exempel processindustri och gruvföretag, runt om i världen där vi kopplar upp anläggningar via molnet för övervakning och avancerade dataanalyser med bättre driftprestanda som ett av målen. Nu planerar och förbereder vi optimeringen av Mälarenergis fjärrvärmeanläggning.

Västerås är ABB:s hemstad och Björn Johansson beundrar det arbete som Mälarenergi gör under sin resa från ett traditionellt kraft- och infrastrukturbolag till att bli en leverantör av integrerade infratjänster som gör vardagen bättre för invånare och företag.

– Mälarenergi har en bra vision och ett engagerat och dynamiskt team. Det finns många städer som har visioner men utan någon som tar lead och driver blir de aldrig verklighet. Mälarenergi tar ansvar för och driver utvecklingen i Västerås på ett sätt som kommer göra skillnad för många över lång tid.

 

20 april 2018 Uppdaterad 5 mars 2019 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Bredda bilden

Rekommenderad läsning

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

Kranhissar Mot Blå Himmel

AI-lyft i Mälardalen

20 aug 2020 digit

Nu finns alla förutsättningar för en lyckad digital omställning för svensk industri, men bolag måste hitta rätt sätt att använda data och vara beredd på att utveckla kompetensen. Det menar Daniel Boqvist på Automation Region.

japan-960640.jpg

Toyota bygger stad

9 jan 2020 digit

Toyota planerar att bygga en hållbar stad, Woven City, på Fuji-berget i Japan. I den nya staden ska invånare och forskare kunna testa och använda ny teknik som autonoma fordon, hemrobotar och AI.

stockholm-smartaste-stad.jpg

Världens smartaste

22 nov 2019 digit

Stockholm har blivit utsett till världens smartaste stad. En av anledningarna till priset är den ledande roll staden har tagit i EU-projektet GrowSmarter.

utbildning-industri40.jpg

Plugga industri 4.0

24 apr 2019 digit

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

app-gamification-960640.jpg

Gamification-app mot arbetslöshet

19 okt 2018 digit

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken, och på så sätt minska arbetslösheten. 

lyftkranar med solnedgång i bakgrunden.jpg

Rambolls smarta städer

27 sep 2018 digit

Smarta städer kräver samverkan mellan invånare, byggfirmor, och stadsplanerare. Samhällsbyggarbolaget Ramboll befinner sig mitt uppe i en digital verksamhetsutveckling där Building Information Modelling, BIM, är ett av de verktyg som kan göra våra samhällen smartare snabbare.

krona-pa-bron-till-skeppsholmen.jpg

Världens AI-huvudstad

23 jul 2018 digit

Under några heta dagar i juli samlas världens AI-expertis i Stockholm för att bland annat diskutera framtiden för AI i Europa.

vasteras-smart-stad-960640.jpg

Big data i Västerås

18 maj 2018 digit

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.