Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

ABB gör Västerås smartare

Grunden för den smarta staden Västerås är enorma mängder data i realtid och ABB har levererat plattformen som gör det möjligt att bygga Stadens kontrollrum i molnet. 

Text anne hammarskjöld Foto Bredda bilden 20 april 2018 digit

breddabilden-teknik-960640.jpg

– Det finns mycket digitala verktyg för att bygga en helt ny, smart stad. Men det är en helt annan typ av utmaning att samla data från befintliga automationssystem som är 15-30 år gamla för att skapa intelligens som kan överföras mellan verksamheter, säger Björn Jonsson, ansvarig för divisionen ABB Industrial Automation i Sverige som är Mälarenergis samarbetspartner i bygget av den smarta staden Västerås och en gemensam molnplattform med data som kommunens invånare, företag och förvaltning på olika sätt kommer ha nytta av.

– Det finns en rad spännande möjligheter med detta. Till exempel att styra trafikljusen i samband med en blåljusutryckning, att få en varning om strömförbrukningen hemma drar iväg för att du glömt ett fönster öppet en kall natt, att stänga av elen i ett hus som brinner eller möjligheten för lokala företag att utveckla nya tjänster, som en smartare trafikapp för de boende i Västerås, för att bara nämna några.

Vinnova med på resan

Mälarenergis projekt genomförs i flera steg och med flera intressenter, bland dem Vinnova under ett tidigt skede. I fjol togs ett viktigt strategiskt steg i och med upphandlingen av en digital plattform för att integrera ett antal fysiska kontrollrum till den enhetliga, virtuella driftsmiljö som kallas Stadens kontrollrum. Uppdraget gick till ABB efter en omfattande upphandlingsprocess.

Läs mer: ABB: Robotar ger fler jobb

Man kan optimera flödet i energinätet för att till exempel slippa starta pannan med fossila bränslen och på så sätt säkra en miljövänlig och jämn energiförsörjning.

– Vi har ett långt och innovativt samarbete med Mälarenergi som bland annat resulterat i en app för att hitta utrustning i industrilokaler. Nu känns det jätteroligt att vara med på nästa steg i det här spännande projektet och efter sex månaders upphandling i tuff konkurrens, där vi bland annat byggde proof of concept med simulerad data från Västerås fjärrvärmeanläggning. Det handlar om enorma mängder data i realtid och uppgiften var att visa att man kan optimera flödet i energinätet för att till exempel slippa starta pannan med fossila bränslen och på så sätt säkra en miljövänlig och jämn energiförsörjning.

Bättre vardag

Björn Jonsson tvekar inte om att ABB:s Collaborative Operations Center var en nyckelfaktor för Mälarenergis val av samarbetspartner.

– Vi har 15 sådana center för olika branscher, till exempel processindustri och gruvföretag, runt om i världen där vi kopplar upp anläggningar via molnet för övervakning och avancerade dataanalyser med bättre driftprestanda som ett av målen. Nu planerar och förbereder vi optimeringen av Mälarenergis fjärrvärmeanläggning.

Västerås är ABB:s hemstad och Björn Johansson beundrar det arbete som Mälarenergi gör under sin resa från ett traditionellt kraft- och infrastrukturbolag till att bli en leverantör av integrerade infratjänster som gör vardagen bättre för invånare och företag.

– Mälarenergi har en bra vision och ett engagerat och dynamiskt team. Det finns många städer som har visioner men utan någon som tar lead och driver blir de aldrig verklighet. Mälarenergi tar ansvar för och driver utvecklingen i Västerås på ett sätt som kommer göra skillnad för många över lång tid.

 

Rekommenderad läsning

västerås-smart-stad-960640.jpg

I Västerås är tekniken snabbare än lagen

7 maj 2018 digit

Mälarenergis arbete med att göra Västerås till en smart stad har stött på juridiska hinder. Tanken på ett fysiskt kontrollrum är borta, och istället ligger fokuset nu på att bygga ett virtuellt kontrollrum med sensorer i hela staden. En av anledningarna till arbetet är att minska riskerna ifall Sverige blir först med digital riksbanksvaluta. 

vasteras-smart-stad-960640.jpg

Big data i Västerås

18 maj 2018 digit

Billiga sensorer och kameror påskyndar utvecklingen av smarta städer. Västerås har gjort mycket rätt vad det gäller samarbeten och teknik och delar gärna med sig av erfarenheterna.

sjukhus.jpg

Västerås skapar Stadens kontrollrum

27 feb 2017 digit

Snart kommer stadens viktigaste samhällsfunktioner vara uppkopplade mot varandra. Västerås stad, Mälarenergi och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Vasteras.jpg
video

Fibra fixar den smarta staden

20 okt 2017 digit

Öppna stadsnät ger nya möjligheter för smarta städer. I bland annat Västerås kör nu Fibra en pilot på tekniken Lora.

ABB_960x640.jpg
video

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt. 

Minecraftfyrkanter Mot Vit Bakgrund

Västerås i Minecraft

11 nov 2020 digit

Under höstlovet jobbade närmare 200 ungdomar med att skapa ett nytt Västerås, men nu i Minecraft. Resultatet blev ett nytt utseende av staden och även nya bussturer som tar vägen förbi luckan på McDonalds. 

utbildning-industri40.jpg

Plugga industri 4.0

24 apr 2019 digit

KK-stiftelsen har beviljat upp till 42 miljoner kronor till Mälardalens högskola och Jönköping University för att erbjuda näringslivet kurser inom innovation och produktrealisering. Ett av de fyra fokusområdena är industri 4.0.

TelenorConexion_960x640.jpg
video

Telenor skapar smarta städer

11 jul 2017 digit

Uppkopplade glasbehållare och parkeringsplatser är bara några av fördelarna i de nya smarta städerna. För att nå fram krävs dock standardisering och öppenhet i plattformarna menar Martin Whitlock, CTO för Telenors IoT-bolag Conexion. 

app-gamification-960640.jpg

Gamification-app mot arbetslöshet

19 okt 2018 digit

Föreningen Jobba i Västerås har släppt en första version av en gamification-app som ska få fler ungdomar till bristyrken, och på så sätt minska arbetslösheten.