Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Västerås skapar Stadens kontrollrum

Snart kommer Västerås viktigaste samhällsfunktioner att vara uppkopplade mot varandra. Mälarenergi, Västerås stad och RISE arbetar för att räddningstjänsten, sjukhusen och kommunhusen ska vara sammankopplade för att trygga tillvaron för medborgarna.

Text Fredrik Adolfsson 27 februari 2017 digit

sjukhus.jpg

 Internet of things och diverse molnlösningar ligger till grund för det här. Det handlar inte om att alla ska sitta i samma fysiska kontrollrum utan om att alla inblandade aktörer delar information med varandra via bland annat sensorer och andra uppkopplade enheter, säger Tomas Lennvall, senior researcher på RISE.

 När det blir strömavbrott så ska alla få reda på hur länge det kommer vara, när det börjar brinna ska alla få reda på digniteten, eller är det brist på sjukhussängar ska de som jobbar på kommunen i tid få reda på det, och så vidare.

När det börjar brinna ska alla få reda på digniteten, och är det brist på sjukhussängar ska de som jobbar på kommunen få reda på det i tid.

Tomas Lennvall , senior researcher, RISE SICS

Det svenska forskningsinstitutet RISE SICS, Västerås stad och leverantören av el, värme, vatten och kyla, Mälarenergi, har börjat samarbeta i projektet Stadens kontrollrum, ett initiativ som är en del av Vinnovas satsning UDI - utmaningsdriven innovation. Stadens kontrollrum handlar om att samhällsaktörer såsom landstingen, sjukhusen, kommunen, länsstyrelsen, brandkåren och företagen som sköter el- och värmeförsörjning, bredband och transporter ska samarbeta och dela viktig information med varandra för att åtgärda störningar i tid och få samhället att fungera så friktionsfritt som möjligt.

I inledningsfasen

Just nu är projektet i steg ett, förstudiefasen, men RISE har skickat ansökan för att komma till steg två där idéerna ska konkretiseras lite mer. Samarbetar gör de med Mälarenergi som arbetar på ett liknande sätt i deras interna processer där de får information till alla sina verksamheter till ett och samma kontrollrum. Där är Cecilia Johansson projektledare för Stadens kontrollrum och hon nämner resiliens som ett nyckelord.

 Det handlar om att kunna förutse när något är på väg att hända. Vi som energibolag har mycket data som vi redan samlar in och tillsammans med information från flera aktörer kan vi få en bra lägesbild. Samhället fylls snabbt av Internet of Things med alltifrån sensorer i mätare, lyktstolpar, trafikkameror, soptunnor och fastigheter - allt kan användas för att göra samhället tryggare och säkrare. Vi har ett samarbete med Mälardalens brand- och räddningsförbund och där kan vi se att det finns mycket som Stadens kontrollrum skulle kunna hjälpa till med.

Som vadå till exempel?

 Vid krissituationer skulle staden kunna hjälpa brandkåren med att öppna dörrar till fastigheter, styra rökluckor och se till att sådana saker är förberedda när brandbilarna åker ut. Man kan se till så att vattenposter har rätt tryck, informera grannar om att utrymma fastigheter, fixa värmestugor i tid, göra så att brandbilarna får grönt ljus hela vägen fram och så vidare. Det finns mycket som skulle kunna förenkla arbetet.

Mälarenergis projekt fokuserar främst på Västeråsregionen men Vinnovas vision är att kunna skapa ett koncept kring Stadens kontrollrum och applicera det på andra städer och regioner. På sikt skulle de också kunna knyta ihop flera regioner.

 I större städer som exempelvis Stockholm som har 26 kommuner kan det bli en aning mer komplicerat, men det ska kunna samordnas även där på sikt. Visionen är ju att få till tryggare och bättre städer så ju fler desto bättre, självklart, säger Tomas Lennvall.

När tror du att Västerås fullt ut kommer använda sig av Stadens kontrollrum, Cecilia Johansson?

 Vårt projekt sträcker sig till 2019, och då har vi ett stadens kontrollrum på plats, sen gäller det att fylla på med fler aktörer och mer information och hela tiden bli ännu bättre.

Rekommenderad läsning

damberg snip.JPG
video

Damberg om digitalisering

25 nov 2016 digit

Ledande bolag inom digitalisering behöver ta ett större ansvar att ställa krav och dela med sig av kunskap och erfarenheter. Alltför många små och medelstora företag har kommit på efterkälken och behöver stöd för att hänga med på digitaliseringståget. Det säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

robot .jpg

Tekniken som förändrar världsekonomin

7 mar 2017 digit

Världen blir allt mer robotiserad, digitaliserad och uppkopplad och 2020 spås det finnas hela 20,4 miljarder uppkopplade enheter runtom i världen. Alla frid och fröjd med det? Nej, inte enligt Jan Nolin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap.

Kvinna med hörlurar, hälsoapp.jpg

Vårdapp minskar behovet av tolkar

31 mar 2017 it i vården

Med appen Daqatra träffar patienter en läkare via videolänk för rådgivning på arabiska, persiska, dari och kurdiska. Resultatet är tryggare patienter som klarar sig utan tolkar.

Devops-960x640.jpg

Tretton37: Så lyckas du med devops

8 maj 2017 Ledarskap

För att devops ska bli en integrerad del av utvecklingsarbetet gäller det att utvecklare och driftspersonal samarbetar.
Hela teamet har gemensamt ansvar för projektets framgång.

Looprocks_960x640.jpg

Så skapade NCC ett digitalt ekosystem på 16 veckor

1 jun 2017 digit

När allt fler företag och branscher digitaliseras skapas nya möjligheter långt bortom den egna sfären. Det menar Anders Torell, digital affärschef på NCC, som precis lanserat startupen Loop Rocks, en plattform för byggbranschen.

calle bootcamp snip.JPG
video

Kalle Hultenheim summerar Bootcamp

9 jun 2017 ledarskap

Deltagarna, Ebba Grön och användarna i fokus. Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige, summerar årets Bootcamp och lyfter höjdpunkter och det oväntade.

damgard bootcamp 960640.jpg
video

Joacim Damgard: Disruptionen är exponentiell

13 jun 2017 ledarskap

Av världens 500 största bolag härstammar bara 12 procent från deras ursprungliga verksamhet. Microsofts Sverige-vd Joacim Damgard tipsar om hur du förhåller dig till disruption och samtidigt utvecklar affären.

ABB_960x640.jpg
video

ABB: Robotar ger fler jobb

5 jul 2017 ledarskap

Johan Söderström, vd för ABB, är inte orolig att robotar ska göra allt fler arbetslösa. Däremot menar han att de stora industriföretagen måste ta ett stort ansvar för att se till att omskolningen till den nya arbetsmarknaden görs på rätt sätt.