Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Azure är lika med ansvar

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 21 maj 2018 digit

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

– Som en så stor spelare på marknaden måste vi ta vårt sociala ansvar, och tänka efter vad våra tjänster kan användas till, på gott och ont. Det handlar om hur vi utvecklar vår molntjänst på ett ansvarsfullt sätt så att den verkligen tillför mervärde till våra kunder, säger Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Rätt förutsättningar

I samband med Microsofts ambulerande teknikmässa Microsoft Tech Summit, besökte Nicole Herskowitz Stockholm för att berätta om det senaste och viktigaste om molntjänsten Azure.

Hennes viktigaste budskap är att Azure är till för att hjälpa kunder att effektivisera sina verksamheter.

nicole herskowitz på tech summit.jpg

Nicole Herskowitz, general manager Microsoft Azure.

– Det här är inte lego-bitar vi delar ut som var och en för sig sedan får sätta ihop, utan precis som när du går och handlar lego i en leksaksbutik så vill vi också ge dig rätt förutsättningar att bygga ihop din lösning så fort som möjlig på ett så intuitivt sätt som möjligt, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

Säkerhet genomsyrar

Nicole Herskowitz pratar mycket om Azures fyra pelare: produktivitet, hybrid, intelligens och förtroende. Framförallt förtroende blir viktigt i takt med att Azure växer och nu erbjuder runt 100 olika tjänster och kravet på säkerhet ökar. Ett av områdena där man växer mycket är inom IoT.

– Ökningen av IoT innebär förstås att vi måste se till att de saker som är uppkopplade mot vårt moln är säkra. Det går i linje med våra värderingar när det kommer till integritet, säkerhet och följsamhet. Där det viktigt för oss på Microsoft att söka hjälpa industrin i den här frågan, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Engbergs gör egna appar i Azure 

Open source ny riktning

Azure kan förstås användas som en plattform för att lagra och dela filer, men det används också i allt större utsträckning av utvecklare som vill arbeta fram nya lösningar och verktyg, eller finslipa på de som redan finns.

Läs mer: Azure gör Apak agilt 

Av tradition har Microsoft tidigare varit ganska stängt när det kommer till kod, men de senaste åren har man börjat tänka om, och där har Azure fungerat som en katalysator och nu omfamnar man öppen källkod, enligt Nicole Herskowitz.

Läs mer: Nya backup-rutiner för Haglöfs

– Om vi tittar utanför själva Azure håller Microsoft tillsammans med andra företag på att utveckla nya språk med som exempelvis Python och dessa utvecklas med verktyg som är open source. När det kommer till Azure erbjuder vi kodspråk- och plattformsupport och arbetar väldigt nära de återförsäljarna som utnyttjar den här möjligheten att använda vårt moln som en yta att skapa ny kod. Och innan ett program kan bli en del av Azure måste man leva upp till de säkerhetskrav vi har, och det kontrollerar vi förstås, säger hon.

Rekommenderad läsning

optolexiajpg.jpg

Open source allt viktigare för Microsoft

27 okt 2016 digit

Maktkampen mellan Red Hat och Microsoft är över. Den globala överenskommelsen från i somras har nu för första gången resulterat i ett svenskt samarbetsavtal. I praktiken öppnar det för fler rena open source-lösningar, som till exempel Optolexias screeningmetd för att tidigt upptäcka barn med dyslexi.

AdobeStock_41902079.jpg

SDC tar skogen in i molnet

16 mar 2017 Digit

Tack vare SDC ligger skogsbranschen i digitaliseringens framkant. Nu leder alla skogsvägar mot molnet och ett mer mobilt arbetssätt.

sundsvallWEBB.jpg
video

Sundsvall driver öppen källkod

24 nov 2017 digit

Sundsvall kallas ibland för Norrlands Silicon Valley. Kommunen jobbar gärna med öppen källkod och nu pressar de sina leverantörer att göra samma sak.

myser-med-gullig-katt.jpg

Smartare hem med Microsoft

1 nov 2018 digit

E.ON och Microsoft har inlett ett samarbete med fokus på att utveckla en mjukvarulösning för hemmet som kommer att sätta en ny standard för uppkopplade, smarta hem. E.ON räknar med att kunna lansera den första produkten på marknaden i början av nästa år.

tjurfaktare-i-madrid.jpg
Ett samarbete mellan HPE och Voister

Årets molnhändelse i Madrid

2 okt 2018 digit

När världens ledande tekniker, forskare och leverantörer möts på HPE Discover i Madrid den 27-29 november blir dagarna packade med allt från det senaste inom hybridmolnlösningar till hur dataanalys kan förändra livet för alzheimerpatienter. Här möts konkret affärsnytta med framtidsvisioner för svenska företag och organisationer.

polis-iot-960640.jpg

Polisen varnar för IoT

26 okt 2018 säkerhet

Enbart i Sverige uppskattas kostnaderna för bedrägerier ligga på 320 miljarder kronor per år och förra året rapporterades det 80 000 CNP-bedrägerier. Stora hot är även phishing och voice-phishing. Samtidigt menar allt fler att IoT kan bli den första digitala mördaren. 

riddarholmen-fran-luften.jpg
video

Ciscos smarta lokala lösningar

31 jan 2019 digit

Cisco finns där datan är. Det behövs för att snabbare kunna analysera all data som samlas in av IoT, så att it-avdelningen lättare kan stödja verksamheten. Det menar Ylva Fonselius, systemingenjör på Cisco.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.

tre-masker-i-venedig.jpg
voister paper - microsoft ansiktsigenkänning

Bättre skola med ansiktsigenkänning

22 mar 2019 it i skolan

Lärande i Sverige genomför en pilot där man undersöker möjligheterna med ansiktsigenkänning för att underlätta för lärarna. Idag lägger de upp till 40 minuter om dagen för närvarokontroll av elever. Tid som istället kan läggas på undervisning.