Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Azure är lika med ansvar

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Voister 21 maj 2018 digit

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

– Som en så stor spelare på marknaden måste vi ta vårt sociala ansvar, och tänka efter vad våra tjänster kan användas till, på gott och ont. Det handlar om hur vi utvecklar vår molntjänst på ett ansvarsfullt sätt så att den verkligen tillför mervärde till våra kunder, säger Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Rätt förutsättningar

I samband med Microsofts ambulerande teknikmässa Microsoft Tech Summit, besökte Nicole Herskowitz Stockholm för att berätta om det senaste och viktigaste om molntjänsten Azure.

Hennes viktigaste budskap är att Azure är till för att hjälpa kunder att effektivisera sina verksamheter.

nicole herskowitz på tech summit.jpg

Nicole Herskowitz, general manager Microsoft Azure.

– Det här är inte lego-bitar vi delar ut som var och en för sig sedan får sätta ihop, utan precis som när du går och handlar lego i en leksaksbutik så vill vi också ge dig rätt förutsättningar att bygga ihop din lösning så fort som möjlig på ett så intuitivt sätt som möjligt, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

Säkerhet genomsyrar

Nicole Herskowitz pratar mycket om Azures fyra pelare: produktivitet, hybrid, intelligens och förtroende. Framförallt förtroende blir viktigt i takt med att Azure växer och nu erbjuder runt 100 olika tjänster och kravet på säkerhet ökar. Ett av områdena där man växer mycket är inom IoT.

– Ökningen av IoT innebär förstås att vi måste se till att de saker som är uppkopplade mot vårt moln är säkra. Det går i linje med våra värderingar när det kommer till integritet, säkerhet och följsamhet. Där det viktigt för oss på Microsoft att söka hjälpa industrin i den här frågan, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Engbergs gör egna appar i Azure 

Open source ny riktning

Azure kan förstås användas som en plattform för att lagra och dela filer, men det används också i allt större utsträckning av utvecklare som vill arbeta fram nya lösningar och verktyg, eller finslipa på de som redan finns.

Läs mer: Azure gör Apak agilt 

Av tradition har Microsoft tidigare varit ganska stängt när det kommer till kod, men de senaste åren har man börjat tänka om, och där har Azure fungerat som en katalysator och nu omfamnar man öppen källkod, enligt Nicole Herskowitz.

Läs mer: Nya backup-rutiner för Haglöfs

– Om vi tittar utanför själva Azure håller Microsoft tillsammans med andra företag på att utveckla nya språk med som exempelvis Python och dessa utvecklas med verktyg som är open source. När det kommer till Azure erbjuder vi kodspråk- och plattformsupport och arbetar väldigt nära de återförsäljarna som utnyttjar den här möjligheten att använda vårt moln som en yta att skapa ny kod. Och innan ett program kan bli en del av Azure måste man leva upp till de säkerhetskrav vi har, och det kontrollerar vi förstås, säger hon.

Rekommenderad läsning

En Gifraffs Huvud Sticker Upp Bland Molnen

Nyheter i Azure

4 nov 2020 digit

Microsoft Azure växer och nu är det möjligt att via en utvecklad version av Arc, få tillgång till molntjänstens alla smarta och säkra funktioner, oavsett var de finns. Samtidigt förenklar Microsoft för de som vill bygga tjänster i containrar med Github eller lösningar i Appservices.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

sveriges-riksdagshus.jpg

Öppen data för Sverige

16 apr 2020 digit

Inför öppenhet som standard, ta bort avgifterna för särskilt värdefulla datamängder och koordinera svensk datapolitik. Det är tre av punkterna som DIGG föreslår att regeringen ska ta ställning till. 

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

datahall-server.jpg

Molnets bästa år

11 feb 2020 digit

Den globala marknaden för molntjänster värderades 2019 till 107 miljarder dollar, vilket är en ökning med 37 procent från 77 miljarder 2018. AWS är fortsatt störst, följt av Azure och Google Cloud.

vindkraft-960640.jpg

Spåra el per timme

20 jan 2020 digit

Nu kan elanvändare få en ökad transparens av sin energianvändning. Microsofts och Vattenfalls lösning spårar förnybar el timme för timme, istället för på årsbaserad data.

närbild på skor på campare i närbild när de går.jpg

Vagabonds väg framåt

25 nov 2019 digit

Skoföretaget Vagabond städar ut gamla system och förbereder för Microsofts senaste produkter. Med en global organisation och nya onlinebutiker ligger fokus för bolagets nya CIO Jesper Lagernäs på att bygga en proaktiv it-avdelning med smart infrastruktur.