Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Azure gör Apak agilt

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 17 oktober 2017 digit

– Till Volvo, som är en av våra stora kunder, förpackar vi motorhuvar och andra karosseridelar som har en lång transportväg, med olika sorters emballagetekniker. Vi samarbetar även med ICA där vi just nu och delar ut en sorts kartonger för att ersätta plastpåsar.

Och på it-avdelningen där du jobbar har ni även gjort en stor förflyttning?

– Jo, vi har valt att köra Azure istället för att ha egen hårdvara. Vi tog ett strategiskt avstamp där vi landade att de tjänster som levererades av it-avdelningen klarar inte av att stödja verksamheten fullt ut. Vi behövde skapa en större flexibilitet för att kunna anpassa oss bättre till vår verksamhet, och det kan vi med Azure.

Vad säger medarbetarna?

– Vi har bytt från Windows 7 till Windows 10 vilket såklart innebär en stor omställning för alla medarbetare, men man tack vare att vi har haft utbildningar har man fått upp ögonen för de funktioner som finns i operativsystemet och börjat nyttja dem bättre än tidigare.

Ni har startat tre verksamheter i år och det gick rekordsnabbt?

– Ja, det har vi framförallt gjort för att stötta den stora uppskalningen som Volvo Cars genomgår.

Har du några tips till de som är där ni var för ett år sedan?

– Ja, glöm inte utbildning, ha alla delar på plats innan man sätter igång och se till så att leverantörerna håller vad de lovar.

Rekommenderad läsning

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

JönköpingUniversity_960x640.jpg
video

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

ronald caous snip.JPG
video

Appar underlättar för hemtjänsten i Göteborg

19 okt 2016 digit

10 000 medarbetare i Göteborgs stad kommer snart att göra en stor del av administrationen med hjälp av en smart mobil. Piloten omfattar 700 personer i hemtjänsten där ett antal appar kommer att underlätta.
– Tänk digitalt först och fråga användarna hur de vill jobba, tipsar Ronald Caous, projektledare e-samhället i Göteborgs stad.

snip bjurfors.JPG
video

Bjurfors om att möta 00-generationen

19 okt 2016 digit

Bjurfors är en av Sveriges största mäklare av fastigheter. Kraven på it-avdelningen är solklara: ständig tillgänglighet, kunna jobba var som helst och mobile first. Madelene Johansson, it-chef på Bjurfors, beskriver framtidens utmaningar.

snip oscar frisendahl.JPG
video

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.

skogsbrandWEBB.jpg

Nya backup-rutiner för Haglöfs

13 okt 2017 digit

Branden i Västmanland 2014 var nära att nå Haglöfs datacenter i Avesta. Det blev en väckarklocka för bolaget som numera har nya rutiner för både backup och eventuella katastrofer.

spårvagnWEBB.jpg
video

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

fästingWEBB.jpg
video

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

atletisk tjej gör jättehopp med röd bakgrund.jpg (1)
video

Ale med steget före

8 maj 2019 digit

Ale kommun insåg tidigt vikten av digitalisering för att säkra invånarnas behov av service och vård. Nu är man lika tidigt ute med en egenutvecklad chattbot som snart blir en tillgång för hela förvaltningen.