Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Azure gör Apak agilt

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 17 oktober 2017 digit

– Till Volvo, som är en av våra stora kunder, förpackar vi motorhuvar och andra karosseridelar som har en lång transportväg, med olika sorters emballagetekniker. Vi samarbetar även med ICA där vi just nu och delar ut en sorts kartonger för att ersätta plastpåsar.

Och på it-avdelningen där du jobbar har ni även gjort en stor förflyttning?

– Jo, vi har valt att köra Azure istället för att ha egen hårdvara. Vi tog ett strategiskt avstamp där vi landade att de tjänster som levererades av it-avdelningen klarar inte av att stödja verksamheten fullt ut. Vi behövde skapa en större flexibilitet för att kunna anpassa oss bättre till vår verksamhet, och det kan vi med Azure.

Vad säger medarbetarna?

– Vi har bytt från Windows 7 till Windows 10 vilket såklart innebär en stor omställning för alla medarbetare, men man tack vare att vi har haft utbildningar har man fått upp ögonen för de funktioner som finns i operativsystemet och börjat nyttja dem bättre än tidigare.

Ni har startat tre verksamheter i år och det gick rekordsnabbt?

– Ja, det har vi framförallt gjort för att stötta den stora uppskalningen som Volvo Cars genomgår.

Har du några tips till de som är där ni var för ett år sedan?

– Ja, glöm inte utbildning, ha alla delar på plats innan man sätter igång och se till så att leverantörerna håller vad de lovar.

Rekommenderad läsning

Cevt Redigerad
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Massa Människor Sedda Ovanifrån
video
Ett samarbete med Microsoft

Säker hantering i Härryda

2 nov 2020 säkerhet

Engagerade medarbetare var en nyckelfaktor när Härryda kommun införde Microsoft Identity Manager, mitt i coronapandemin. Resultatet är säkrare, smartare och effektivare identitetshantering.

timmerstockar på hög med ljusblå himmel i bakgrunden.jpg

Smart virkesmätning

6 maj 2020 digit

Efter att ha tränat på att mäta upp virke har en AI tagit anställning hos skogsnäringsaktören Biometria. Nu används den som stöd på tre mätplatser.

stor stor maskin som gräver i stenbrott.jpg
video

Ciscos nya ögon

17 mar 2020 digit

För att tekniker, oavsett om de jobbar med it eller OT, ska kunna samarbeta krävs en gemensam plattform som ger full synlighet. Cisco har utvecklat en lösning med hög säkerhet och kontroll. Prashanth Shenoy förklarar nyttan med Cyber Vision.

autopilot-i-ett-flygplan.jpg
video
ett samarbete mellan microsoft och voister

Bodens nya autopilot

25 feb 2020 digit

Alla nya datorer i Boden kopplas numera till Microsofts tjänst Autopilot, ett verktyg som förenklar för både skolelever och anställda. För att få teknisk hjälp har kommunen en chattbot dit elever kan vända sig med sina frågor. 

datahall-server.jpg

Molnets bästa år

11 feb 2020 digit

Den globala marknaden för molntjänster värderades 2019 till 107 miljarder dollar, vilket är en ökning med 37 procent från 77 miljarder 2018. AWS är fortsatt störst, följt av Azure och Google Cloud.

skäggig man gör hårdrockstecken och skrattar och tittar in i sin mobil.jpg

Västerbotten nu på video

3 feb 2020 digit

Idag kan Region Västerbottens 13 000 användare prata med varandra och med regionens medborgare genom smarta videomöten. Nu handlar arbetet om att utbilda och att driva på leverantörer att lösningarna blir ännu mer öppna.

händer med penna och miniräknare och en dator framför sig mot ljusblå bakgrund.jpg
video
Ett samarbete mellan Microsoft och Voister

Smartare fakturor i molnet

31 jan 2020 digit

Medius använder sig av hela utbudet i Microsoft 365. Utöver den ökade säkerheten får företaget även tillgång till Windows Autopilot. Lösningen innebär att all hantering av de anställdas datorer, och snart även mobiler, är molnbaserad.

mattstock-hultafors.jpg
video

Hultafors mäter framgång

7 jan 2020 digit

Allt började 1883 med att en ung ingenjör uppfann tumstocken. Idag är Hultafors group en världsomspännande koncern med en rad välkända varumärken och med den senaste expansionen i USA behövs en it-avdelning som arbetar agilt och nära verksamheten.