Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Azure gör Apak agilt

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

Text Tim Leffler Foto Fredrik Kron 17 oktober 2017 digit

– Till Volvo, som är en av våra stora kunder, förpackar vi motorhuvar och andra karosseridelar som har en lång transportväg, med olika sorters emballagetekniker. Vi samarbetar även med ICA där vi just nu och delar ut en sorts kartonger för att ersätta plastpåsar.

Och på it-avdelningen där du jobbar har ni även gjort en stor förflyttning?

– Jo, vi har valt att köra Azure istället för att ha egen hårdvara. Vi tog ett strategiskt avstamp där vi landade att de tjänster som levererades av it-avdelningen klarar inte av att stödja verksamheten fullt ut. Vi behövde skapa en större flexibilitet för att kunna anpassa oss bättre till vår verksamhet, och det kan vi med Azure.

Vad säger medarbetarna?

– Vi har bytt från Windows 7 till Windows 10 vilket såklart innebär en stor omställning för alla medarbetare, men man tack vare att vi har haft utbildningar har man fått upp ögonen för de funktioner som finns i operativsystemet och börjat nyttja dem bättre än tidigare.

Ni har startat tre verksamheter i år och det gick rekordsnabbt?

– Ja, det har vi framförallt gjort för att stötta den stora uppskalningen som Volvo Cars genomgår.

Har du några tips till de som är där ni var för ett år sedan?

– Ja, glöm inte utbildning, ha alla delar på plats innan man sätter igång och se till så att leverantörerna håller vad de lovar.

Rekommenderad läsning

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

JönköpinRoy_960x640.jpg JönköpinRoy_960x640.jpg JönköpinRoy_960x640.jpg video

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

Jönköping university bygger för framtiden

27 okt 2016 digit

JönköpingUniversity_960x640.jpg JönköpingUniversity_960x640.jpg JönköpingUniversity_960x640.jpg video

Från och med sommaren 2016 används Office 365 av 10 000 studenter och medarbetarna vid Jönköping university och nästa sommar är det dags för byte till Windows 10. Fördelarna är många, inte minst för ett ökat samarbete mellan Sveriges lärosäten.

Nya backup-rutiner för Haglöfs

13 okt 2017 digit

skogsbrandWEBB.jpg skogsbrandWEBB.jpg skogsbrandWEBB.jpg

Branden i Västmanland 2014 var nära att nå Haglöfs datacenter i Avesta. Det blev en väckarklocka för bolaget som numera har nya rutiner för både backup och eventuella katastrofer.

Bäst i väst för Varberg

18 okt 2017 ledarskap

varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg varbergWEBB.jpg video

För både politiker och tjänstemän är valet självklart. Varberg ska vara västkustens kreativa mittpunkt år 2025. Ett steg på vägen är självbetjäningstjänster och smarta digitala assistenter. 

Foab säkrar via molnet

18 okt 2017 digit

vattenverkWEBB.jpg vattenverkWEBB.jpg vattenverkWEBB.jpg video

Säkerhetsföretaget Foab har kunder med känslig infrastruktur som vattenverk och annan kommunal verksamhet. Nu står bolaget inför utmaningen att integrera säkerhetssystem i privata moln.

Regionen som jobbar med Teams

14 nov 2017 digit

sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg sjukhus 4.jpg video

Region Västmanland använder alltmer av de olika delarna i Office 365. Senaste tillskottet är Teams.  

AI gör Västtrafik personligt

20 okt 2017 digit

spårvagnWEBB.jpg spårvagnWEBB.jpg spårvagnWEBB.jpg video

Mer riktad information som gäller just dig och en enkelhet för alla som inte är vana att resa kollektivt. Det är några av målen när Västtrafik digitaliserar. 

Från papper till appar i Kungälv

2 nov 2017 it i vården

fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg fästingWEBB.jpg video

I Kungälvs kommun sköts snart all läkemedelshantering helt digitalt. Utmaningarna har varit att hitta lösningar som ger rätt effekt och samtidigt bygga infrastrukturen.

"Med Surface Hub skulle man kunna följa lektionerna hemifrån"

23 sep 2016 it i skolan

snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG snip oscar frisendahl.JPG video

Göranssonska skolan i Sandviken blev en gång i tiden prisat som årets teknikskola, men nu har andra skolor kommit ikapp och gått förbi digitalt. Det vill läraren Oscar Frisendahl ändra på, och som en del i spanar han bland annat in Surface Hub.