Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Haglöfs nya rutiner efter branden

skogsbrandWEBB.jpg

Branden i Västmanland 2014 var nära att nå Haglöfs datacenter i Avesta. Det blev en väckarklocka för bolaget som numera har nya rutiner för både backup och eventuella katastrofer.

– Vi har förstås backuper som alla andra men de hjälper ju inte oss omedelbart om olyckan är framme i våra datacenter. Nu testar vi en molnlösning som innefattar en så kallad disaster recovery. Allt arbete vi utför digitalt i vår verksamhet kopieras samtidigt till molnet och skulle något hända med vår utrustning kan vi arbeta från molnet tills vi har ny hårdvara på plats, säger Per-Ola Axelsson, it-chef på Haglöfs.

En ny typ av backup…

Det var den stora branden i Västmanland 2014 som blev en väckarklocka för Per-Ola Axelsson och hans kollegor på Haglöfs.

Jag har behandlat det som en försäkringskostnad snarare än it-kostnad.

Per-Ola Axelsson , It-chef, Haglöfs

– Vi har kontor på många orter men våra datacenter ligger i Avesta som ju den här branden inte var överdrivet långt ifrån att nå. Röken låg bokstavligt talat tät runt omkring oss, säger han.

De började därför fundera på hur förberedda de egentligen var om olyckan skulle vara framme på allvar och förstöra deras datacenter och började leta efter ytterligare alternativ till den backupen som redan fanns på plats.

Valet föll på Microsofts molntjänst Azure för databearbetning, där de nu är inne i ett proof of concept-arbete.

– Man pratar mycket i branschen om så kallade backup-rutiner, det vill säga vikten att ha en backup, var den ligger, sätter en bock, och går vidare. Men det pratas mindre om en restore-rutin eller rentav disaster-rutin. Det vill säga att ta reda på vad som behövs för att vi så snabbt som möjligt ska vara helt återställda och kunna fortsätta med det dagliga arbetet efter en eventuell katastrof, säger Per-Ola Axelsson.

…som fungerar som en försäkring

Man kan säga att det finns en kategorisk skillnad mellan traditionella backuper och den molnbaserade tjänsten. Den förra fungerar mer som en datalagring medan den senare i första hand ser till att företagets infrastruktur finns intakt om något skulle gå snett med originalservrarna.

För Per-Ola Axelsson blir det meningsfullt att se på molntjänsten som en försäkring snarare än en traditionell backup.

– Eftersom det är en löpande kostnad som vi inte får ut så mycket av bör man snarare se det som en försäkring; och när man väl tänker på det så är det ett förhållandevis billigt sätt att se till att alla våra system finns sparade på mer än ett ställe, säger han

Har det varit svårt att implementera?

perolaWEBB.jpg

Per-Ola Axelsson, it-chef Haglöfs

– Inte alls. En dags workshop med leverantörer för att sätta upp ett proof of concept, en halv dag för att följa upp för att se hur det fungerade och ytterligare en halv dag för att bli redo att sätta det i produktion. Att själva fixa och installera ny hårdvara hade varit betydligt dyrare och hade tagit längre tid.

13 oktober 2017 Uppdaterad 28 februari 2018 Reporter Tim Leffler digit Foto Mostphotos

Rekommenderad läsning

kupolen.jpg (2)

RPA skapar tid

30 sep 2019 digit

Borlänges RPA beräknas spara två arbetsdagar i månaden. Nu visar flera andra verksamheter intresse för en liknande lösning. 

kvinna öppnar kyl i mörkt kök och har en förvånad min.jpg
video

På e-handelns läppar

19 nov 2018 digit

Idag räcker det inte med ett snyggt gränssnitt på sajten. Inom kort är klockan, bilen och kylen enheter där alltmer handel kommer att äga rum. Därför måste vi vänja oss vid att erbjuda unified commerce.

skugga på av man i trappen till en kuslig källare.jpg
video

Så tömdes Gagnef på it

7 nov 2018 digit

För att minska stressen att ständigt ha koll på den senaste tekniken har Gagnef kommun flyttat all sin it-drift till ett externt datacenter i Umeå. Det innebär också mer tid för kommunens tekniker att löpande stötta verksamheten.

 

ungdomar.jpg

Sökes: Framtidens it-kompetens

12 dec 2017 digit

Handelskammaren i Mälardalen vill bidra till att skapa bättre förutsättningar för regionens it-bolag, inte minst när det gäller rekryteringsmöjligheter.

skövdeWEBB.jpg

Så jobbar Skövde smart

7 dec 2017 digit

E-klient, DelaDigitalt, SmartareVälfärd och ÖppnaData är exempel på gemensamma lösningar som flera kommuner i Sverige delar. Det är helt rätt väg att gå, menar Theres Ahlberg, chef för teknikenheten i Skövde kommun.

skolkidsWEBB.jpg
video

Bättre skola i Luleå

21 nov 2017 it i skolan

Ett grundligt förarbete och samarbete över gränserna har resulterat i att skolorna i Luleå kommun nu är redo för digitalisering.

ljungdalen bergs kommun.jpg
video

Stora utmaningar i glesbygd

21 nov 2017 ledarskap

Bergs kommun är en glesbygdskommun med 7 000 invånare. Just nu är fokus att få fiber till samtliga kommuninvånare och att utveckla kommunens e-tjänster. 

göliskaWEBB4.jpg

Gemensam it i Skaraborg

17 nov 2017 digit

Kommunalförbundet Göliska IT har ansvaret för sex kommuners it-avdelningar. Resultatet innebär stora förbättringar för infrastrukturen i Västra Skaraborgsregionen. 

 

analysWEBB.jpg

Örebroföretag använder Watson för analys

17 nov 2017 digit

Med IBM:s AI-datorsystem Watson kan hela marknadsundersökningsbranschen stå inför ett paradigmskifte. Och AQ Analys i Örebro är mitt uppe i en pilot med det kognitiva systemet.