Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Haglöfs nya rutiner efter branden

Branden i Västmanland 2014 var nära att nå Haglöfs datacenter i Avesta. Det blev en väckarklocka för bolaget som numera har nya rutiner för både backup och eventuella katastrofer.

Text Tim Leffler Foto Mostphotos 13 oktober 2017 digit

skogsbrandWEBB.jpg

– Vi har förstås backuper som alla andra men de hjälper ju inte oss omedelbart om olyckan är framme i våra datacenter. Nu testar vi en molnlösning som innefattar en så kallad disaster recovery. Allt arbete vi utför digitalt i vår verksamhet kopieras samtidigt till molnet och skulle något hända med vår utrustning kan vi arbeta från molnet tills vi har ny hårdvara på plats, säger Per-Ola Axelsson, it-chef på Haglöfs.

En ny typ av backup…

Det var den stora branden i Västmanland 2014 som blev en väckarklocka för Per-Ola Axelsson och hans kollegor på Haglöfs.

Jag har behandlat det som en försäkringskostnad snarare än it-kostnad.

Per-Ola Axelsson , It-chef, Haglöfs

– Vi har kontor på många orter men våra datacenter ligger i Avesta som ju den här branden inte var överdrivet långt ifrån att nå. Röken låg bokstavligt talat tät runt omkring oss, säger han.

De började därför fundera på hur förberedda de egentligen var om olyckan skulle vara framme på allvar och förstöra deras datacenter och började leta efter ytterligare alternativ till den backupen som redan fanns på plats.

Valet föll på Microsofts molntjänst Azure för databearbetning, där de nu är inne i ett proof of concept-arbete.

– Man pratar mycket i branschen om så kallade backup-rutiner, det vill säga vikten att ha en backup, var den ligger, sätter en bock, och går vidare. Men det pratas mindre om en restore-rutin eller rentav disaster-rutin. Det vill säga att ta reda på vad som behövs för att vi så snabbt som möjligt ska vara helt återställda och kunna fortsätta med det dagliga arbetet efter en eventuell katastrof, säger Per-Ola Axelsson.

…som fungerar som en försäkring

Man kan säga att det finns en kategorisk skillnad mellan traditionella backuper och den molnbaserade tjänsten. Den förra fungerar mer som en datalagring medan den senare i första hand ser till att företagets infrastruktur finns intakt om något skulle gå snett med originalservrarna.

För Per-Ola Axelsson blir det meningsfullt att se på molntjänsten som en försäkring snarare än en traditionell backup.

– Eftersom det är en löpande kostnad som vi inte får ut så mycket av bör man snarare se det som en försäkring; och när man väl tänker på det så är det ett förhållandevis billigt sätt att se till att alla våra system finns sparade på mer än ett ställe, säger han

Har det varit svårt att implementera?

perolaWEBB.jpg

Per-Ola Axelsson, it-chef Haglöfs

– Inte alls. En dags workshop med leverantörer för att sätta upp ett proof of concept, en halv dag för att följa upp för att se hur det fungerade och ytterligare en halv dag för att bli redo att sätta det i produktion. Att själva fixa och installera ny hårdvara hade varit betydligt dyrare och hade tagit längre tid.

Rekommenderad läsning

snip susanne friberg.JPG
video

"Var inte ett offer för tekniken"

13 okt 2016 säkerhet

Susanne Friberg är informationssäkerhetssamordnare på Smedjebackens kommun, hon tycker det är viktigt att offentliga verksamheter blir mer trygga i att äga sin information själva.

snip henrik fjellstedt.JPG
video

Dalakraft går mot strömmen med VR

14 okt 2016 digit

Dalakraft AB har i den traditionella och prisfokuserade elbranschen försökt nischa sig genom VR-kampanjer och kundquiz – nu satsar de vidare, ihop med bland annat föreningar.

JönköpinRoy_960x640.jpg
video

"Jag är inte längre en bromskloss"

27 okt 2016 digit

Alltmer komplexa kundprojekt krävde en ny it-miljö för webbyrån Capo. Istället för att uppgradera befintlig miljö valde de Azure och fick mer tid för utveckling.

StefanStadium_960x640.jpg

”Dags att butikerna digitaliseras”

9 nov 2016 atea it-arena

Det finns tusentals möjligheter, så det gäller att veta vilka bollar man ska springa på. Det är budskapet från Stefan Maxeby, it-chef på Stadium.

fruktWEBB.jpg
video

Azure gör Apak agilt

17 okt 2017 digit

Familjeföretaget Apak levererar bland annat specialförpackningar till Volvo Cars och ICA och har vuxit snabbt det senaste året. Med knappt 70 medarbetare krävs en flexibel it och Azure och Windows 10 har hjälpt företaget att bli effektivt.

bendersWEBB.jpg

Benders rustar för digitaliseringsboom

19 okt 2017 ledarskap

Det är hög tid för byggföretag att komma ikapp sina motsvarigheter i andra branscher. Det menar Mathias Olsson, operativchef på byggföretaget Benders.

ikeaWEBB3.jpg
video

Ikea kapar köer med mobila enheter

4 okt 2017 digit

Mobila enheter till alla säljare och en stor satsning på att förfina accesspunkterna i varuhusen. Det är några av de digitaliseringsprocesser Ikea är uppe i för att förbättra kundupplevelsen i sina varuhus.

analysWEBB.jpg

Örebroföretag använder Watson för analys

17 nov 2017 digit

Med IBM:s AI-datorsystem Watson kan hela marknadsundersökningsbranschen stå inför ett paradigmskifte. Och AQ Analys i Örebro är mitt uppe i en pilot med det kognitiva systemet.

skolkidsWEBB.jpg
video

Bättre skola i Luleå

21 nov 2017 it i skolan

Ett grundligt förarbete och samarbete över gränserna har resulterat i att skolorna i Luleå kommun nu är redo för digitalisering.