Azure är lika med ansvar

en herde är ute med sina får i ett stort landskap.jpg

Microsofts molntjänst växer med nya funktioner och användningsområden. När stora moln breder ut sig krävs också en ansvarsfull hantering av molnets innehåll, enligt Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

– Som en så stor spelare på marknaden måste vi ta vårt sociala ansvar, och tänka efter vad våra tjänster kan användas till, på gott och ont. Det handlar om hur vi utvecklar vår molntjänst på ett ansvarsfullt sätt så att den verkligen tillför mervärde till våra kunder, säger Nicole Herskowitz, general manager för Microsoft Azure.

Rätt förutsättningar

I samband med Microsofts ambulerande teknikmässa Microsoft Tech Summit, besökte Nicole Herskowitz Stockholm för att berätta om det senaste och viktigaste om molntjänsten Azure.

Hennes viktigaste budskap är att Azure är till för att hjälpa kunder att effektivisera sina verksamheter.

nicole herskowitz på tech summit.jpg

Nicole Herskowitz, general manager Microsoft Azure.

– Det här är inte lego-bitar vi delar ut som var och en för sig sedan får sätta ihop, utan precis som när du går och handlar lego i en leksaksbutik så vill vi också ge dig rätt förutsättningar att bygga ihop din lösning så fort som möjlig på ett så intuitivt sätt som möjligt, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Så kan AI hjälpa sjukhusen 

Säkerhet genomsyrar

Nicole Herskowitz pratar mycket om Azures fyra pelare: produktivitet, hybrid, intelligens och förtroende. Framförallt förtroende blir viktigt i takt med att Azure växer och nu erbjuder runt 100 olika tjänster och kravet på säkerhet ökar. Ett av områdena där man växer mycket är inom IoT.

– Ökningen av IoT innebär förstås att vi måste se till att de saker som är uppkopplade mot vårt moln är säkra. Det går i linje med våra värderingar när det kommer till integritet, säkerhet och följsamhet. Där det viktigt för oss på Microsoft att söka hjälpa industrin i den här frågan, säger Nicole Herskowitz.

Läs mer: Engbergs gör egna appar i Azure 

Open source ny riktning

Azure kan förstås användas som en plattform för att lagra och dela filer, men det används också i allt större utsträckning av utvecklare som vill arbeta fram nya lösningar och verktyg, eller finslipa på de som redan finns.

Läs mer: Azure gör Apak agilt 

Av tradition har Microsoft tidigare varit ganska stängt när det kommer till kod, men de senaste åren har man börjat tänka om, och där har Azure fungerat som en katalysator och nu omfamnar man öppen källkod, enligt Nicole Herskowitz.

Läs mer: Nya backup-rutiner för Haglöfs

– Om vi tittar utanför själva Azure håller Microsoft tillsammans med andra företag på att utveckla nya språk med som exempelvis Python och dessa utvecklas med verktyg som är open source. När det kommer till Azure erbjuder vi kodspråk- och plattformsupport och arbetar väldigt nära de återförsäljarna som utnyttjar den här möjligheten att använda vårt moln som en yta att skapa ny kod. Och innan ett program kan bli en del av Azure måste man leva upp till de säkerhetskrav vi har, och det kontrollerar vi förstås, säger hon.

21 maj 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock, Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng