Världens sjukhus under hot

övergiven sjukhussäng i ett övergivet sjukhus med mycket bråte och grejor.jpg

Över 80 000 av alla sjukhussystem världen över kan vara i riskzonen för framtida cyberattacker. Det spår it-säkerhetsföretaget Trend Micro.

Sjukvårdsverksamheter som kommit långt i sitt digitaliseringsarbete har ofta en stor och komplex infrastruktur, med mycket känslig data såsom personuppgifter och journalsystem från alla patienter. Det innebär förstås att det är extra förödande om ett sjukhus utsätts för it-attacker av olika slag.

80 000 riskar

Nu har Trend Micro tillsammans med The Health Information Trust Alliance, HITRUST, tagit fram rapporten Securing Connected Hospitals i syfte att se över hur säkerheten på världens alla sjukhus ser ut.

Läs mer: Cyberhot högt på agendan i Davos

Läs mer: IoT är årets största hot

Trots att den stora Wannacry-attacken drabbade flera sjukhus världen över i maj, verkar det vara många som inte gjort sin säkerhetsläxa, enligt rapporten. Man räknar med att det kan finnas mellan 50 000 och 80 000 exponerade system på vårdinrättningar världen över.

DDos-attacker vanligast

Rapporten visar även att DDoS-attacker som samlar flera datorer att utföra en attack för att överbelasta system, ser ut att vara det allvarligaste hotet mot dessa system, bland annat eftersom de är förhållandevis lätta att utföra.  

Läs mer: Gandcrab 2.0 slår till

Läs mer: Kriget mot hackarna

För att minska risken för att man utsätts kan det krävas både hängsle och livrem i form av till exempel kryptering, antivirusskydd och intrångsdetektering, samt att man ser till att all den mjukvaran som finns installerad har de senaste uppdateringarna.

9 april 2018Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Mostphotos

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng